Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
Wpływ pandemii Sars-CoV-2 na postrzeganie idei „Slow Food” przez studentów
The Impact of The Sars-Cov-2 Pandemic on Students’ Perceptions of Slow Food
10.15199/65.2022.4.6
Anna Gramza-Michałowska
Dominika Chudziak
Anna Jędrusek-Golińska
Bartosz Kulczyński
nr katalogowy: 137270
10.15199/65.2022.4.6
Streszczenie
Moda na żywność wygodną i szybką do spożycia spowodowała, że konsument nie zwraca uwagi na jakość i wartość odżywczą posiłku, a jego głównym zadaniem jest zaspokojenie głodu. Niestety ostatnie dwa lata wymusiły zmianę nawyków żywieniowych i społecznych, co poniekąd wyzwoliło nowe trendy lub pozwoliło sięgnąć po znane, które obecnie przeżywają swój renesans. Jednym z takich trendów jest idea„Slow Food”. Okres pandemii doprowadził do nieoczekiwanej i gwałtownej zmiany zachowań ludzi, co było powodem wprowadzenia nagłych zmian, zaczynając od trybu pracy ze stacjonarnego na zdalny, kończąc na nowym modelu zakupów spożywczych i kontaktów towarzyskich. Wpłynęło to na wiele aspektów życia społeczeństwa, dlatego postanowiono ocenić oddziaływanie pandemii na nawyki żywieniowe i postrzeganie ruchu„Slow Food”wśród polskich studentów. Uzyskane wyniki badań potwierdziły znaczący wpływ pandemii SARS-CoV-2 na zmianę nawyków żywieniowych studentów, szczególnie zmiana trybu nauki i pracy studentów. Potwierdzono ponadto, że idea „Slow Food”nie jest dobrze znana wśród studentów polskich uczelni, przy czym niewielka grupa badanych wie, jakie są cele organizacji oraz to, czym zajmuje się flagowy projekt„Arka Smaku”.
Abstract
The trend towards food that is convenient and quick to consume has resulted in the fact that consumer does not pay attention to the quality and nutritional value of the meal, and its main purpose is to satisfy hunger. Unfortunately, the last two years have forced a change in eating and social habits, which in a way triggered new trends or allowed to reach for the well-known ones that are currently experiencing a renaissance. One such trend is the idea od "Slow Food". The period of pandemic led to an unexpected and rapid change in people’s behavior, causing sudden changes, ranging from stationary to remote work to a new model of grocery shopping and social contacts. Such large changes in the way of functioning affected many social aspects, so it was decided to check how the pandemic affected eating habits and the perception of the “Slow Food”movement among Polish students. The results of the study confirmed a significant impact of the SARS- CoV-2 pandemic on changing students’ eating habits, especially the change in the students’ work and study habits. Moreover, it was confirmed that the idea of“Slow Food”is not well known among students of Polish universities, with a small group of respondents knowing what the aims of the organization are and what the flagship project “Ark of Taste” does.
Słowa kluczowe
Slow Food
Arka Smaku
zrównoważona produkcja żywności
pandemia
SARS- CoV-2
nawyki żywieniowe
studenci
Keywords
Slow Food
Ark of taste
sustainable food production
pandemic
SARS-CoV-2
eating habits
students
Bibliografia
[1] Belouzard S., J.K. Millet, HB.N. Licitra, G.R. Whittaker. 2012.„Mechanisms of coronavirus cell entry mediated by the viral spike protein”. Viruses 4 : 1011-1033. DoI: 10.3390/v4061011. [2] Eastin C., Eastin, t. 2020. „Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 in China: Guan W, Ni Z, Hu Y, et al. N Engl J Med”. The Journal of Emergency Medicine 58 (4) : 711-712. DoI: 10.1016/j. jemermed.2020.04.004. [3] Good, Clean and Fair: the „Slow Food” Manifesto for Quality - https://www.slowfood.com/wp-content/ uploads/2015/07/manifesto_Quality_ENG.pdf, [dostęp: 17.03.2022]. [4] https://slowfooddolnyslask.org/arka-smaku/, [dostęp: 17.03.2022]. [5] https://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/poland-en/, [dostęp: 17.03.2022]. [6] https://www.fondazioneslowfood.com/en/what-is-the-foundation/, [dostęp: 17.03.2022]. [7] https://www.slowfood.com/what-we-do/international-events/world-disco-soup-day/, [dostęp: 17.03.2022]. [8] Jones P., P. Shears, D. Hillier, D. Comfort, J. Lowell. 2003. „Return to traditional values. A case study of «Slow Food»”. British Food Journal 105 (4/5) : 297-304. DoI: 10.1108/00070700310477095. [9] Lai M.M.C., K.V. Holmes. 2001.„Coronaviridae and their replication”. W Fields Virology, 1163-1185. Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins. [10] McCrory M.A., A.G. Harbaugh, S. Appeadu, S.B. Roberts. 2019.„Fast-Food offerings in the United States in 1986, 1991, and 2016 Show Large Increases in Food Variety, Portion Size, Dietary Energy, and Selected micronutrients”. Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics 119 (6) : 923-933. DoI: 10.1016/j.jand.2018.12.004. [11] Oxford Dictionaries. Definition of fast foods. https://en.oxforddictionaries.com/definition/fast_food; dostęp do strony 17.03.2022. [12] Sama I.E., A. Ravera, B.t. Santema, H. van Goor, J.M. ter Maaten, J. Cleland, M. Rienstra, A.W. Friedrich, N.J. Samani, L.L. Ng, K. Dickstein, C.C. Lang, G. Filippatos, S.D. Anker, P. Ponikowski, M. Metra, D.J. van Veldhuisen, A.A. Voors. 2020.„Circulating Plasma Concentrations of Angiotensin-Converting Enzyme 2 in men and Women with Heart Failure and Effects of Renin-Angiotensin-Aldosterone Inhibitor”. European Heart Journal 41 (19) : 1810-1817. DoI: 10.1093/eurheartj/ehaa373. [13] Sassatelli R., F. Davolio. 2010. „Consumption, Pleasure and Politics. „Slow Food” and the politico-aesthetic problematization of food”. Journal of Consumer Culture 10 (2). DoI:10.1177/1469540510364591. [14] Szambelan J., M. Klarenbach, A. Kucińska, D. Moran, E. Ślimko, K. Jasikowska, B. Szymonek. 2016. Jedz lokalnie, myśl globalnie. Warszawa : Związek Stowarzyszeń Polska Zielona Sieć. [15] Van der Meulen H.S. 2008. „The Emergence of „Slow Food”. W Pathways to High-tech Valleys and Research Triangles: Innovative Entrepreneurship, Knowledge Transfer and Cluster Formation in Europe and the United States. Wageningen : Springer. [16] Wiśniewska M. 2012. „Żywność, życie i turystyka w stylu „slow”. Zarządzanie i Finanse Wydział Zarządzania Uniwersytet Gdański 3 (2) : 161-176. [17] Wojda B. 2018.„Fast food – Czy szybko znaczy zdrowo?”. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. [18] World Health organization: Coronavirus disease (CoVID-19) Pandemic, https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019; dostęp 17.03.2022.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 137270
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH