Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 11-12
Zdrów jak ryba
As Fit As A Fiddle
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 134937
Streszczenie
Ryby charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Dostarczają znacznych ilości pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia potrawy z ryb powinny być spożywane co najmniej dwa razy tygodniowo. Mimo tego spożycie ryb w Polsce jest niewielkie. W artykule omówiono rolę składników odżywczych zawartych w rybach i ich znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zwrócono uwagę na wpływ obróbki termicznej ryb na zawartość składników odżywczych. W okresie Bożego Narodzenia spożycie ryb wśród Polaków się zwiększa. W artykule omówiono najpopularniejsze w tym czasie gatunki ryb i możliwości ich kulinarnego zastosowania. W celu zwiększenia spożycia ryb w innych okresach roku należy informować społeczeństwo o korzyściach zdrowotnych płynących z regularnego spożywania tych produktów.
Abstract
Fish are characterized by high nutritional value. They provide significant amounts of wholesome protein, polyunsaturated fatty acids and vitamin D. According to the Pyramid of Healthy Nutrition, fish dishes should be consumed at least twice a week. Despite this, the consumption of fish in Poland is low. In the article the role of nutrients contained in fish and their importance in the prevention of civilization diseases is discussed. Attention was paid to the effect of heat treatment of fish on the content of nutrients. During Christmas, fish consumption among Poles increases. The article discussed the most popular at Christmas fish species and the possibilities of their culinary use. In order to increase fish consumption at other times of the year, the public should be informed about the health benefits of regular consumption of these products.
Słowa kluczowe
ryby morskie i słodkowodne
wartość odżywcza
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
witaminy
zdrowie
świąteczne dania rybne
Keywords
marine and freshwater fish
nutritional value
polyunsaturated fatty acids
vitamins
health
Christmas fish dishes
Bibliografia
[1] Biller Elżbieta, Bożena Waszkiewicz–Robak Łukasz Leszczewski. 2019. „Ocena cech jakościowych ryb świeżych i mrożonych po obróbce termicznej – badania pilotażowe." Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 61-67. [2] Choudhary Pushpa. 2021. „Health benefits of nutritional value of fish and fish products for human: review based perspective". International Research Journal of Modernization in Engineering Technology and Science 03 (08): 236-239. [3] Januszko Olga, Joanna Kałuża. 2019. „Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń". Kosmos 68 (2) (323): 269–281. [4] Kaliniak Agnieszka. 2019. „Wpływ sezonu pozyskania wybranych gatunków ryb z polskiej akwakultury na profil kwasów tłuszczowych i wskaźniki żywieniowe lipidów ich mięsa". Nauka. Technologia. Jakość 26 (2): 70-82. [5] Khalili Tilami, Sarvenaz, Sabine Sampels. 2018. „Nutritional value of fish: lipids, proteins, vitamins, and minerals". Reviews in Fisheries Science & Aquaculture 26 (2):243-253. [6] Kuchanowicz Hanna, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow. 2020. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [7] Samaneh Ghasemi Fard, Fenglei Wang, Andrew J. Sinclair, Glenn Elliott, Giovanni M. Turchini. 2019. „How does high DHA fish oil affect health? A systematic review of evidence". Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59:11, 1684-1727. [8] Sąsiadek Wojciech, Jacek Michalski, Piotr Ulatowski. 2018. „Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach." Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu 542, 161-176. [9] Skałecki Piotr, Mariusz Florek, Agnieszka Kaliniak. 2017. „Wartość użytkowa ryb polskiej akwakultury". Annales UMCS sectio EE Zootechnica 35 (4): 27-36 [10] Szymanderska Hanna. 2011.„Ryby słodko i słonowodne, owoce morzaiśli- maki”. Warszawa: Wydawnictwo Multico. [11] TaconAlbertG.J,DanielLemos,MarcMetian.2020.„Fishforhealth:improved nutritional quality of cultured fish for human consumption". Reviews in Fisheries Science & Aquaculture 28 (4): 449-458. [12] ThomsenSofieTheresa,RicardoAssunção,CláudiaAfonso,SaraM.Pires.2021. „Human health risk–benefit assessment of fish and other seafood: a scoping review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition 1-22. [13] TørrisChristine,MiladaCvancarovaSmåstuen,MarianneMolin.2018.„Nutrients in fish and possible associations with cardiovascular disease risk factors in Me- tabolic syndrome". Nutrients 10 (7): 952-969. [14] WoźniakMałgorzata,IwonaBatyk,PiotrNiewiadomski.2018.„Zawartośćpod- stawowych składników odżywczych oraz profil kwasów tłuszczowych w mię- śniach wybranych gatunków ryb z uwzględnieniem ich pochodzenia". Problemy Higieny i Epidemiologii 99 (1): 74-78.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-11-12 , nr katalogowy 134937
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH