Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 10
Sery z mikrobów?
Cheeses From microbes?
10.15199/65.2021.10.6
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
Streszczenie
Od wielu lat trwa dyskusja, czy będzie możliwa laboratoryjno-przemysłowa produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego bez konieczności wykorzystania organizmów zwierząt. Dobrze są już znane roślinne zamienniki i substytuty produktów mięsnych czy mlecznych, roślinne substytuty miodu, jajek i ryb. Powoli godzimy się z dopuszczeniem białek z owadów do żywienia ludzi. Od niedawna pojawiła się nowa perspektywa – mikrobiologiczne substytuty przetworów mleczarskich takich jak sery. Mykoproteiny, czyli białka otrzymywane z pomocą naturalnie występujących grzybów mikroskopowych, są już wdrażane w praktyce produkcyjnej jako doskonały surowiec do otrzymania mikrobiologicznego substytutu serka śmietankowego. Postęp w technologiach biologicznych i informatycznych pozwala obecnie na rozwój precyzyjnej fermentacji w kierunku projektowania biosyntezy białek kazeiny i białek serwatkowych oraz ich użycia wraz z roślinnymi składnikami recepturowymi do produkcji wegańskich zamienników serów bez wykorzystania organizmów zwierząt.
Abstract
For many years, a discussion has been in progressing whether laboratories will enable the production of animal food without the need to use animal organisms. the already well known vegetable replacements and substitutes of meat or dairy products, as well as plant honey, eggs, and fish substitutes. We have reconciled with the admission of proteins from insects to humans’ food supply. Recently, a new possibility has appeared – microbiological substitutes for dairy products such as cheese. Mycoproteins, i.e. proteins obtained with the help of naturally occurring microscopic fungi, are already implemented in the production practice as an excellent raw material to obtain a microbiological substitute for a creamy cheese. In recent years, progress in biological and It technologies have allowed for the development of precision fermentation towards designing biosynthesis of casein and whey proteins, as well as their use together with components of plant origin for the production of vegan cheese replacements without the use of animal organisms.
Słowa kluczowe
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
Keywords
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
Bibliografia
[1] Anon. 2021. „A collaborative, free and open database of food products from around the world”. Open Food Facts. https://world.openfoodfacts.org/product/0860004044703/natures-fynd-original. [2] Change Foods. 2021. https://www.changefoods.com/. [dostęp: 02-08-2021]. [3] Dzeladini L., D. Chan, M. Kummerow. 2017. „A case report of mycoprotein allergy”. Internal Medicine Journal 47: 5-33. DOI:10.1111/imj.41_13578. [4] Finnigan T., B.T. Wall, P.J. Wilde, F.B. Stephens, S.L. Taylor, M.R. Freedman. 2019. „Mycoprotein: The Future of Nutritious Nonmeat Protein, a Symposium Review”. Current Developments in Nutrition 3 (6) : nzz021. DOI:10.1093/cdn/nzz021. [5] GRAS Notice (GRN) No. 904. 2021. Generally Recognized as Safe (GRAS) Notification Fermented Microbial Protein. Steptoe & Johnson, Washington, USA. https://www.fda.gov/media/142277/download. [dostęp: 02-08-2021]. [6] GRAS Notice (GRN) No. 91. 2002. Mycoprotein. Marlow Foods Ltd., North Yorkshire, United Kingdom, http://wayback.archive-it.org/7993/20171031053437/https://www.fda.gov/downloads/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/NoticeInventory/UCM266876.pdf. [dostęp: 02-08-2021]. [7] GRAS Notice (GRN) No. 945. 2021. Generally Recognized as Safe (GRAS) Notice for Mycoprotein as a Food Ingredient. 3F BIO Limited, Glasgow, United Kingdom, https://www.fda.gov/media/145554/download. [dostęp: 02-08-2021]. [8] Green E. 2021. „Animal-free dairy chains: Those Vegan Cowboys develop plant-based casein by precision fermentation”. Food Ingredients. https://www.foodingredientsfirst.com/news/animal-free-dairy-chains-those-vegan-cowboys-develop-plant-based-casein-by-precision-fermentation.html. [dostęp: 02-08-2021]. [9] Hoff M., R.M. True, B.K. Ballmer-Weber, S. Vieths, B. Wuethrich. 2003. „Immediate-type hypersensitivity reaction to ingestion of mycoprotein (Quorn) in a patient allergic to molds caused by acidic ribosomal protein P2”. The Journal of Allergy and Clinical Immunology 111 (5) : 1106-1110. DOI:10.1067/mai.2003.1339. [10] Jacobson M.F., J. De Porter. 2018. „Self-reported adverse reactions associated with mycoprotein (Quorn-brand) containing foods”. Annals of Allergy, Asthma & Immunology 120 (6) : 626-630. DOI:10.1016/j.anai.2018.03.020. [11] Katona S.J., E.R. Kaminski. 2002. „Sensitivity to Quorn mycoprotein (Fusarium venenatum) in a mould allergic patient”. Journal of Clinical Pathology 55 (11) : 876-879. DOI:10.1136/jcp.55.11.876-a. [12] Nature's Fynd. 2021. https://www.naturesfynd.com/. [dostęp: 02-08-2021]. [13] O’Donnell K., E. Cigelnik, H.H. Casper. 1998. „Molecular Phylogenetic, Morphological, and Mycotoxin Data Support Reidentification of the Quorn Mycoprotein Fungus as Fusarium venenatum”. Fungal Genetics and Biology 23 (1) : 57-67. doi.org/10.1006/fgbi.1997.1018. [14] O'Halloran Y. 2020. „New startup uses fungi to create vegan cheese”. Living Vegan, https://www.livingvegan.com/new-startup-uses-fungi-to-create-vegan-cheese/. [dostęp: 02-08-2021]. [15] Plackett B. 2021. „Entrepreneurs Recruit Microbes to Make Moo-Free Dairy”. Inside Science. https://www.insidescience.org/news/entrepreneurs-recruit-microbes-make-moo-free-dairy. [dostęp: 02-08-2021]. [16] Real Vegan Cheese Project. 2021. https://www.realvegancheese.org/. [dostęp: 02-08-2021]. [17] Sharif M., M.H. Zafar, A.I. Aqib, M. Saeed, M.R. Farag, M. Alagawany. 2021. „Single cell protein: Sources, mechanism of production, nutritional value and its uses in aquaculture nutrition”. Aquaculture 531: 735-885. DOI:10.1016/j.aquaculture.2020.735885. [18] Van Durme P., J.L. Ceuppens, P. Cadot. 2003. „Allergy to ingested mycoprotein in a patient with mold spore inhalant allergy”. Journal of Allergy and Clinical Immunology 112 (2) : 452-454. DOI:10.1067/mai.2003.1613. [19] Watson E., 2019. „‘Real’ cheese… without cows? New Culture makes mozzarella with milk proteins via microbial fermentation. FoodNavigator-USA.com. https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2019/06/24/Real-cheese-without-cows-New-Culture-makes-mozzarella-with-milk-proteins-via-microbial-fermentation. [dostęp: 02-08-2021]. [20] Wociór A., D. Złotkowska, H. Kostyra, E. Kostyra. 2010. „Mikoproteiny”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 5 (72) : 5-16. [21] Yoder W.T., L.M. Christianson. 1998. „Species-Specific Primers Resolve Members of Fusarium Section Fusarium. Taxonomic Status of the Edible «Quorn» Fungus Re-evaluated”. Fungal Genetics and Biology 23 (1) : 68-80. DOI:10.1006/fgbi.1997.1027. [22] Zaręba D., M. Ziarno. 2011. „Enzymy w mleczarstwie – aspekty technologiczne i prawne”. Przemysł Spożywczy 7/8 : 54-57. [23] Ziarno M., D. Zaręba. 2018. „Białka nie tylko dla sportowców”. Forum Mleczarskie Biznes 3: 9-11.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-10 , nr katalogowy 134161
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH