Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Wody mineralne źródłem składników mineralnych
Mineral Water As A Source Of Minerals
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 132091
Streszczenie
Wody butelkowane mineralne, źródlane i stołowe cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Odróżniają się stopniem zmineralizowania, nasyceniem dwutlenkiem węgla i zawartością składników mineralnych. Do najważniejszych z punktu żywieniowego pierwiastków występujących w wodzie należą magnez, wapń i fluor. W artykule przedstawiono zawartość tych składników w różnych wodach. Przedstawiono najważniejsze znaczenie tych pierwiastków dla zdrowia człowieka. Stwierdzono, że ze względu na dostępność, szeroki asortyment i powszechność stosowania w celach konsumpcyjnych wody butelkowane mogą stanowić ważne źródło składników mineralnych.
Abstract
Bottled mineral, spring and table waters are very popular between consumers. They are distinguished by their degree of mineralization, carbon dioxide saturation and mineral content. From a nutritional point of view magnesium, calcium and fluoride are the most important minerals in water. In the article the content of these components in different waters is showed. The most important functions of these elements for human health are presented. It was found that due to the availability, wide range and prevalence of consumer use, bottled water can be an important source of minerals.
Słowa kluczowe
woda mineralna
woda źródlana
woda stołowa
mineralizacja
nasycenie dwutlenkiem węgla
magnez
wapń
fluor
funkcje pierwiastków
Keywords
mineral water
spring water
table water
mineralisation
carbonation
magnesium
calcium
fluoride
minerals functions
Bibliografia
[1] Czerwińska Dorota. 2011. „Zasady żywienia. Część II.”. Warszawa: Wydawnictwo WSiP. [2] Day Richard, Winston Liauw, Lynette Mr Tozer, Patrick McElduff, Russell, Kenneth Williams. 2010. „A double-blind, placebo-controlled study of the short-term effects of a spring water supplemented with magnesium bicarbonate on acid/base balance, bone metabolism and cardiovascular risk factors in postmenopausal women". BMC Research Notes 28 (3): 180-190. [3] Derkowska-Sitarz Monika, Anna Adamczyk-Lorenc 2008. „Wpływ składników mineralnych rozpuszczonej w wodzie pitnej a organizm człowieka". Prace Naukowe Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej 123; 39- 48. [4] Daragó Adam, Marzenna Nasiadek, Andrzej Sapota, Elżbieta Bruchajzer, Anna Kilanowicz. 2017. „Ocena poziomów wapnia i magnezu w wybranych wodach mineralnych, źródlanych i uzdrowiskowych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia (RDA)". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 50 (1): 39-47. [5] Gawęcki Jan, Wojciech Roszkowski. 2009. „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne”. Warszawa: Wydawnictwo PWN. [6] Herman P., Zygmunt Kopański, Irena Brukwicka, Switlana Jastrjemska. 2016. „Prawidłowa dieta i jej wpływ na jamę ustną". Journal of Clinical Healthcare 3 (4): 25-29. [7] Kłos Lidia. 2016. „Spożycie wody butelkowanej w Polsce i jej wpływ na środowisko przyrodnicze". Barometr Regionalny 14, 1: 111-117. [8] Krełowska-Kułas Maria. 2007. „Preferencje konsumentów związane ze spożywa- niem wód butelkowanych". Journal of Elementology 12 (1); 55- 62. [9] Latour Teresa. 2018. „Kryteria oceny i klasyfikacji rodzajowej „mineralnych wód leczniczych” oraz „naturalnych wód mineralnych”. Historia, współczesność i proponowane uzupełnienia". Acta Balneolgica 55, 4 (154): 253-257. [10] Meler Jan, Grażyna Meler. 2006. „Fluoryzacja wody pitnej – wady i zalety". Journal of Elementology 11 (3): 379-387. [11] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 85, poz. 466). [12] Szymczyk Halina. 2016. „Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu". Farmacja Współczesna 9: 217-223. [13] Wasiluk Agnieszka. 2017. „Związki fluoru w profilaktyce próchnicy zębów u dzieci i młodzieży – przegląd piśmiennictwa polskiego". Przegląd Epidemiologiczny 71 (4): 603-611. [14] Włodarek Dariusz. 2009. „Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie". Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 5 (4); 245-253. [15] Wojtaszek Tomasz. 2006. „Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej". Journal of Elementology 11 (3): 399- 406.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132091
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
29.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH