Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 10
Mleko i mleczne napoje fermentowane oraz ich wpływ na zdrowie
Milk and Fermented Milk Drinks and Their Effect on Health
10.15199/65.2020.10.5
Diana Wolańska-Buzalska
Klaudia Wiśniewska
Katarzyna Okręglicka
nr katalogowy: 128780
10.15199/65.2020.10.5
Streszczenie
Mleko i produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie oraz ważnym źródłem witamin B2 i B12, białka, magnezu, cynku i potasu. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi codzienna dieta powinna zawierać co najmniej 2 duże szklanki mleka, które można zastąpić jogurtem, kefirem lub częściowo serem. Mimo wspomnianych rekomendacji jest to grupa produktów często eliminowana z diety z różnych przyczyn. Dodatkowo badania dotyczące spożycia mleka i produktów mlecznych oraz ich wpływu na zdrowie często dostarczają sprzecznych informacji. W artykule przedstawiono aktualne dane dotyczące wpływu spożycia mleka i mlecznych napojów fermentowanych na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy niektórych nowotworów. Spożycie odpowiedniej ilości mleka i jego przetworów, zgodnie z najnowszymi wytycznymi żywieniowymi, może korzystnie wpływać na zdrowie ludzi ze wszystkich grup wiekowych, z wyjątkiem osób z niektórymi schorzeniami, takimi jak nietolerancja laktozy lub alergia na białka mleka.
Abstract
Milk and dairy products are the main source of dietary calcium and an important source of vitamins B2 and B12, protein, magnesium, zinc and potassium. According to the current dietary recommendations, the daily diet should contain at least 2 large glasses of milk, which can be replaced with yogurt, kefir or partly cheese. Despite these recommendations, this group of products is often eliminated from the diet for various reasons. Additionally, studies of milk and dairy consumption and their health effects often provide conflicting information. The aim of this article is to present current data on the health impact of the consumption of milk and fermented milk drinks, with particular emphasis on obesity, metabolic syndrome, type 2 diabetes, osteoporosis and certain cancers. Adequate consumption of milk and milk products, in accordance with available dietary guidelines, can be beneficial to human health in all age groups, with the exception of people with certain medical conditions such as lactose intolerance or allergy to milk proteins.
Słowa kluczowe
dieta
żywienie
zdrowie
mleko
nabiał
konsumpcja nabiału
Keywords
diet
nutrition
health
milk
dairy
dairy consumption
Bibliografia
[1] Aune D., D.A. Navarro Rosenblatt, D.S. Chan, A.R. Vieira, R. Vieira, D.C. Greenwood, L.J. Vatten, T. Norat. 2015.„Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies”. The American Journal of Clinical Nutrition 101 (1) : 87-117. [2] Bhavadharini B., M. Dehghan, A. Mente. 2020. „Association of dairy consumption with metabolic syndrome, hypertension and diabetes in 147 812 individuals from 21 countries”. BMJ Open Diabetes Research and Care 8 (1) : e000826. DOI:10.1136/bmjdrc-2019-000826. [3] Bian S., J. Hu, K. Zhang. 2018.„Dairy product consumption and risk of hip fracture: a systematic review and metaanalysis”. BMC Public Health 18 : 165. [4] Chavarro J.E., J. W. Rich-Edwards, B. A. Rosner, W. C. Willett. 2007.„Dietand Lifestyle in the Preventionof Ovulatory Disorder Infertility”. Obstetrics & Gynecology 110 (5) : 1050-1058. [5] Chavarro J.E., J.W. Rich-Edwards, B.A. Rosner, W.C. Willett. 2007. „A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility”. Human Reproduction 22 (5) : 1340-1347. [6] Domaradzki M., W. Korpal. 2017. „Diety eliminacyjne w alergiach pokarmowych”. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 1 (21) : 5-8. [7] Dong J.Y., L. Zhang, K. He, L.Q. Qin. 2011.„Dairy consumption and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies”. Breast Cancer Research and Treatment 127 (1) : 23-31. [8] Faghih S., A.R. Abadi, M. Hedayati, S.M. Kimiagar. 2011.„Comparison of the effects of cows’milk, fortified soy milk, and calcium supplement on weight and fat loss in premenopausal overweight and obese women”. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 21 (7) : 499-503. [9] Główny Urząd Statystyczny. 2018.„Mały Rocznik Statystyczny Polski 2018”. Warszawa: GUS. [10] Heaney R.P. 2009.„Dairy and bone health”. Journal of the American College of Nutrition 28 (1) : 82-90. [11] Heaney R.P. 2011.„25-Hydroxyvitamin D and calcium absorption”. The American Journal of Clinical Nutrition 93 (1) : 220-221. [12] Hutyra T., B. Iwańczak. 2009. „Nietolerancja laktozy: patofizjologia, objawy kliniczne, rozpoznanie i leczenie”. Polski Merkuriusz Lekarski 26 (152) : 148-152. [13] Ilich, J.Z., O.J. Kelly, P.Y. Liu, H. Shin, Y. Kim, Y. Chi, I. Colic-Baric. 2019.„Role of calcium and low-fat dairy foods in weight-loss outcomes revisited: results from the randomized trial of effects on bone and body composition in overweight/obese postmenopausal women”. Nutrients 11 (5) : 1157. [14] Jarosz M. 2016.„Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. Żywienie Człowieka i Metabolizm XLIII (2) : 77-84. [15] Jarosz M. 2017.„Normy żywieniowe dla populacji Polski”. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia. [16] Jones K.W., L.K. Eller, J.A. Parnell, P.K. Doyle-Baker, A.L. Edwards, R.A. Reimer. 2013.„Effect of a dairy- and calcium-rich diet on weight loss and appetite during energy restriction in overweight and obese adults: A randomized trial”. European Journal of Clinical Nutrition 67 : 371-376. [17] Kim K.M., S.H. Choi, S. Lim, J.H. Moon, J.H. Kim, S.W. Kim, H.C. Jang, C.S. Shin. 2014. „Interactions between dietary calcium intake and bone mineral density or bone geometry in a low calcium intake population (KNHANES IV 2008-2010)”. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 99 (7) : 2409-2417. [18] Komitet Nauk o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. 2013. „Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków oraz roli produktów mlecznych, w tym jogurtu, w zdrowym żywieniu”. Warszawa: KNoŻC PAN http://www.knozc.pan.pl/index.php?option=- com_content&view=article&id=87:stanowisko-zespou-ekspertow&catid=32&Itemid=46 [dostęp: 15.07.2019]. 19] Kwiatkowska A., D. Szostak-Węgierek, E. Bołtacz-Rzepkowska, J. Bagińska, R. Chałas, M. Marcinkowska-Ziemak, M. Milewska, A. Mielczarek. 2017.„Rola diety w kontroli choroby próchnicowej. Stanowisko grupy roboczej ds. zapobiegania próchnicy w populacji osób dorosłych”. Nowa Stomatologia 22 (4) : 213-218. [20] Lanou A.J., N.D. Barnard. 2008.„Dairy and weight loss hypothesis: An evaluation of the clinical trials”. Nutrition Reviews 66 (5) : 272-279. [21] Marangoni F., L. Pellegrino, E. Verduci, A. Ghiselli, R. Bernabei, R. Calvani, I. Cetin, M. Giampietro, F. Perticone, L. Piretta, R. Giacco, C. La Vecchia, M.L. Brandi, D. Ballardini, G. Banderali, S. Bellentani, G.A. Poli. 2019. „Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide”. Journal of the American College of Nutrition 38 (3) : 197-208. DOI: 10.1080/07315724.2018.1491016. [22] Morato-Martínez M., B. López-Plaza, C. Santurino, S. Palma-Milla, C. Gómez-Candela. 2020. „A Dairy Product to Reconstitute Enriched with Bioactive Nutrients Stops Bone Loss in High-Risk Menopausal Women without Pharmacological Treatment”. Nutrients 12 (8) : 2203. DOI: 10.3390/ nu12082203. [23] Muehlhoff E., A. Bennett, D. McMahon. 2013. Milk and dairy products in human nutrition, 102-183. Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). [24] Poddar K.H., K.W. Hosig, S.M. Nickols-Richardson, E.S. Anderson, W.G. Herbert, S.E. Duncan. 2009. „Low-fat dairy intake and body weight and composition changes in college students”. Journal of the American Dietetic Association 109 (8) : 1433-1438. [25] Preble I., Z. Zhang, R. Kopp. 2019.„Dairy Product Consumption and Prostate Cancer Risk in the United States”. Nutrients 11 (7) : 1615. DOI:10.3390/nu11071615. [26] Rosado J.L., O.P. Garcia, D. Ronquillo, D. Hervert-Hernandez, C. Caamaño Mdel, G. Martinez, J. Gutierrez, S. Garcia. 2011.„Intake of milk with added micronutrients increases the effectiveness of an energy-restricted diet to reduce body weight: A randomized controlled clinical trial in mexican women”. Journal of the American Dietetic Association 111 (10) : 1507-1516. [27] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Tekst mający znaczenie dla EOG). [28] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG). [29] Sahni S., K.L. Tucker, D.P. Kiel, L. Quach, V.A. Casey, M.T. Hannan. 2013. „Milk and yogurt consumption are linked with higher bone mineral density but not with hip fracture: the Framingham Offspring Study”. Archives of Osteoporosis 8 : 119. DOI: 10.1007/s11657-013-0119-2. [30] Sahni S., K.M. Mangano, K.L. Tucker, D.P. Kiel, V.A. Casey, M.T. Hannan. 2014. „Protective association of milk intake on the risk of hip fracture: results from the Framingham Original Cohort”. Journal of Bone and Mineral Research 29 (8) : 1756-1762. [31] Shahar D.R., D. Schwarzfuchs, D. Fraser, H. Vardi, J. Thiery, G.M. Fiedler, M. Bluher, M. Stumvoll, M.J. Stampfer, I. Shai. 2010.„Dairy calcium intake, serum vitamin D, and successful weight loss”. The American Journal of Clinical Nutrition 92 (5) : 1017-1022. [32] Shen P., G.D. Walker, Y. Yuan, C. Reynolds, D.P. Stanton, J.R. Fernando, E.C. Reynolds. 2019.„Effects of soy and bovine milk beverages on enamel mineral content in a randomized, double-blind in situ clinical study”. Journal of Dentistry 88 : 103160. DOI: 10.1016/j.jdent.2019.06.007. [33] Smilowitz J.T., M.M. Wiest, D. Teegarden, M.B. Zemel, J.B. German, M.D. Van Loan. 2011. „Dietary fat and not calcium supplementation or dairy product consumption is associated with changes in anthro-pometrics during a randomized, placebo-controlled energy-restriction trial”. Nutrition & Metabolism 8 : 67. DOI: 10.1186/1743-7075-8-67. [34] Thorning T.K., A. Raben, T. Tholstrup, S.S. Soedamah-Muthu, I. Givens, A. Astrup. 2016.„Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence”. Food & Nutrition Research 60 (1) : 32527. DOI: 10.3402/fnr.v60.32527. [35] Tidwell D.K., M.W. Valliant. 2011.„Higher amounts of body fat are associated with inadequate intakes of calcium and vitamin D in African American women”. Nutrition Research 31 (7) : 527-536. [36] Tunick M.H., D.L. Van Hekken. 2015.„Dairy Products and Health: Recent Insights”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 63 (43) : 9381-9388. [37] Walter C., M.D. Willett, D.S. Ludwig. 2020. „Milk and Health”. The New England Journal of Medicine 382 (7) : 644-654. DOI: 10.1056/NEJMra1903547. [38] Weaver C.M., D.D. Alexander, C.J. Boushey, B. Dawson-Hughes, J.M. Lappe, M.S. LeBoff, S. Liu, A.C. Looker, T.C. Wallace, D.D. Wang. 2016. „Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation”. Osteoporosis International 27 : 367-376. DOI: 10.1007/s00198-015-3386-5. [39] Willett W., J. Rockström, B. Loken, M. Springmann, T. Lang, S. Vermeulen, T. Garnett, D. Tilman, F. DeCler- ck, A. Wood, M. Jonell, M. Clark, L.J. Gordon, J. Fanzo, C. Hawkes, R. Zurayk, J.A. Rivera, Prof W. De Vries, L.M. Sibanda, A. Afshin, A. Chaudhary, M. Herrero, R. Agustina, F. Branca, A. Lartey, S. Fan, B. Crona, E. Fox, V. Bignet, M. Troell, T. Lindahl, S. Singh, S.E. Cornell, K.S. Reddy, S. Narain, S. Nishtar, C.J.L. Murray. 2019.„Food in the Anthropocene: the EAT – Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems”. Lancet 393 (10170) : 447-492. [40] Wiśniewska K., D. Wolańska-Buzalska. 2019. „Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe – część 2”. Przemysł Spożywczy 73 (8): 49-52. [41] Włodarek D., D. Głąbska, A. Kołota, P. Adamczyk, A. Czekajło, W. Grzeszczak, B. Drozdzowska, W. Pluskiewicz. 2014. „Calcium intake and osteoporosis: the influence of calcium intake from dairy products on hip bone mineral density and fracture incidence – a population-based study in women over 55 years of age”. Public Health Nutrition 17 (2) : 383-389. [42] Wolańska-Buzalska D., K. Wiśniewska. 2019. „Dieta Polaków a zalecenia żywieniowe – część 1”. Przemysł Spożywczy 73 (7) : 28-32. [43] World Cancer Research. 2018. Meat, fish and dairy products and the risk of cancer. ISBN (pdf): 978-1- 912259-16-8. https://www.wcrf.org/sites/default/files/Meat-Fish-and-Dairy-products.pdf [dostęp: 1.10.2020]. [44] World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. 2014. Diet, nutrition, physical activity, and prostate cancer. London, UK: WCRF International https://www.wcrf.org/sites/de- fault/files/Prostate-Cancer-2014-Report.pdf [dostęp: 1.10.2020]. [45] Woodward M., A.J. Rugg-Gunn. 2020. „Milk, Yoghurts and Dental Caries”. W The Impact of Nutrition and Diet on Oral Health. Monographs in Oral Science Home - Karger Publishers 28:77-90. DOI: 10.1159/000455374. [46] Zang J., M. Shen, S. Du, T. Chen, S. Zou. 2015.„The Association between Dairy Intake and Breast Cancer in Western and Asian Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis”. Journal of Breast Cancer 18 (4) : 313-322. [47] Zatwarnicki P. 2014.„Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka”. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 4 (3): 273-276.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-10 , nr katalogowy 128780
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2020-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH