Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 9
Pożyteczne bakterie
Beneficial Bacteria
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
Streszczenie
Fermentacja mlekowa jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, np. przy kiszeniu kapusty, ogórków oraz innych warzyw, przy produkcji fermentowanych napojów mlecznych, serów dojrzewających, wędlin dojrzewających oraz pieczywa. Powstający pod wpływem bakterii Lactobacillus kwas mlekowy przedłuża trwałość żywności i nadaje jej charakterystyczne cechy smakowo-zapachowe. W artykule scharakteryzowano najpopularniejsze kiszone warzywa, fermentowane napoje mleczne, inne napoje fermentowane, fermentowane nasiona strączkowe, sery dojrzewające i surowe wędliny dojrzewające. Produkty spożywcze, które zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej zaliczane są do żywności probiotycznej. W artykule omówiono korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania żywności zawierającej probiotyki; ponadto przedstawiono kulinarne możliwości zastosowania produktów fermentowanych. Ze względów zdrowotnych i możliwości wszechstronnego wykorzystania warto popularyzować fermentowane produkty spożywcze.
Abstract
Lactic fermentation is widely used in the food industry in the production of sauerkraut, pickled cucumbers or other vegetables, in the production of fermented milk drinks, ripening cheeses, ripening cold cuts and breads. Lactic acid, which is produced by Lactobacillus, prolongs the shelf life of the food and gives it its characteristic taste and aroma. In the article the most popular pickled vegetables, fermented milk drinks, other fermented beverages, fermented legumes, ripened cheeses and raw ripening cold cuts were characterised. Food products that contain live cultures of lactic fermentation bacteria are classified as probiotic foods. The article discussed the health benefits of consuming probiotic foods; moreover, culinary possibilities of using fermented products were presented. For health reasons and the possibility of versatile use, it is worth promoting fermented food products.
Słowa kluczowe
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
Keywords
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
Bibliografia
[1] Bednarek Jadwiga Janina. 2018. „Probiotic as a bioactive ingredient in functional foods". Journal of Education, Health and Sport 8 (9): 1675-1680. [2] Brodziak Aneta, Jolanta Król. 2016. „Mleczne napoje fermentowane – właściwości prozdrowotne”. Przemysł Spożywczy 70 (10): 22-28. [3] Hydzik-Żmuda Marta. 2008. „Potrawy mleczne, z jaj i serów”. Warszawa: Wydawnictwo AD Oculos. [4] Kęska Palina, Joanna Stadnik, Elżbieta Solska. 2017. „Ocena cech fizykochemicznych wybranych wyrobów mięsnych surowo dojrzewających”. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 72 (1): 5-14. [5] Kołakowski Piotr, Marta Kowalska, Joanna Sędrowska-Ćwiek. 2013. „Mikroflora serów dojrzewających”. Innowacyjne Mleczarstwo 1(1): 6-13. [6] Korzeniowska-Ginter Renata. „Przygotowanie przetworów z warzyw jako przejaw racjonalnej konsumpcji żywności w polskich gospodarstwach domowych". Studia i Prace WNEiZ US 47/3 (2017): 257-270. [7] Krochmal-Marczak Barbara, Barbara Sawicka, Małgorzata Stryjecka, Marta Pisarek, Bernadetta Bienia. 2017. „Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.)”. Herbalism 3 (1): 71-79. [8] Migut Dagmara, Józef Gorzelany, Aleksandra Wołowiec. 2018. „Ocena wybranych właściwości chemicznych świeżych i kiszonych ogórków gruntowych". Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 3, 33-39. [9] Pieńkos Magdalena. 2018. „Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół”. Warszawa: Wydawnictwo SBM. [10] Pytka Monika, Monika Kordowska-Wiater, Jarosław Mazurkiewicz. 2017. „Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego.” Przemysł Spożywczy 71(10): 30-32. [11] Ratajczak Katarzyna, Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Kamila Myszka.2017. „Badania metapopulacyjne wybranych fermentowanych produktów pochodzenia roślinnego". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 72(3): 26-38. [12] Roux Michel. 2017. „Cheese. The essential guide to cooking with cheese, over 100 Recipes”. London: Publisher Quadrille Publishing Ltd. [13] Szwedziak Katarzyna, Ewa Polańczyk, Monika Dąbrowska-Molenda, Marta Kocemba. 2016. „Komponowanie składników do wypieku chleba metodą tradycyjną”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 18-23. [14] Śmiechowska Maria, Mariusz Jakubowski, Przemysław Dmowski. 2018. „Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych". Kosmos 67 (3): 575-582. [15] Wyka Joanna, Agnieszka Tajner-Czopek, Elżbieta Rytel, Marta Habanova, Ewa Malczyk, Marta Misiarz. 2017. „Żywność fermentowana – znaczenie dla zdrowia człowieka”. Acta Scientiarum Polonorum Biotechnologia 16 (1-4): 101-106.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-9 , nr katalogowy 128002
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2020-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH