Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 3
Zaplecze surowcowe polskiego przetwórstwa mięsa wieprzowego
The Raw Material Base of Polish Pig Meat Processing
10.15199/65.2020.3.2
Magdalena Kozera-Kowalska
nr katalogowy: 125594
10.15199/65.2020.3.2
Streszczenie
Słowa kluczowe
przetwórstwo wieprzowiny
produkcja trzody chlewnej
import
konkurencja
Keywords
pig meat processing
pig production
import
competition
Bibliografia
[1] BRANŻA MIĘSNA Wzrost znaczenia polskich producentów na świecie, PKO BP Biuro Strategii i Analiz Międzynarodowych Luty 2020. [2] Chechelski P. 2017. "Ocena procesów koncentracji struktur podmiotowych w branżach przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego w Polsce". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (6) : 62-67. [3] Czakowski D. 2012. "Dostosowania na rynku mięsa w Polsce przed i po akcesji do Unii Europejskiej". Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy 5 : 61-74. [4] Gajewczyk P., E. Madejek-Świątek, E. Płazak-Kowal. 2011. "Wartość tuczna, rzeźna i mięsna tuczników po lochach NAIMA, mieszańcach wielka biała polska x polska biała zwisłoucha i knurach P76". Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 66 (1) : 6-18. [5] Janiuk I. 2011. "Grupy kapitałowe w procesie koncentracji przetwórstwa mięsnego w Polsce". Organization and Management (145).[6] Kozera-Kowalska M. 2017. "The food security and safety in the case of pork production in Poland". Journal of Agribusiness and Rural Development 43 (1) : 95-102. [7] Kozera-Kowalska M., Z. Gołaś. 2017. "Corporate social responsibility in agribusiness - the ASF case". Journal of Agribusiness and Rural Development 45 (3) : 583-590. [8] Łącka I. 2008. "Sukces konsolidacji w polskim sektorze mięsnym na przykładzie PKM DUDA". Acta Scientiarum Polonorum. Oeconomica 7 (2) : 37-54. [9] Łącka I. 2012. "Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol SA)". Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 99 (2) : 94-102. [10] Mroczek R. 2012. "Pozycja przemysłu spożywczego w łańcuchu żywnościowym". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 1 (14). [11] Mroczek R. 2015. "Determinanty i perspektywy rozwoju przemysłu mięsnego i drobiarskiego w Polsce w warunkach integracji z Unią Europejską". Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 15 (1). [12] Mroczkowski S. 2019. "ASF i nielegalny ubój - gorące tematy". Przegląd Hodowlany 87 (2) : 1-2. [13] Pejsak Z., M. Truszczynski. 2018. "Wnioski związane z występowaniem ASF w państwach bałtyckich i w Polsce". Życie Weterynaryjne 93 (10) : 683-685. [14] Pejsak Z., G. Wozniakowski. 2017. "Przeciwdziałanie szerzeniu się ASF ze szczególnym uwzględnieniem roli zakładów utylizacyjnych". Życie Weterynaryjne 92 (11) : 804-808. [15] Pepliński B. 2019. "Determinanty regionalnych zmian w sektorze produkcji trzody". Poznań, 85-186. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [16] Rachwał T. 2001. "Proces restrukturyzacji Zakładów Mięsnych »Nisko« SA jako potencjalny czynnik aktywizacji rolniczej bazy surowcowej północnej części województwa podkarpackiego". Studies of the Industrial Geography Commission of the Polish Geographical Society 3 : 181-190. [17] Rynek mięsa - stan i perspektywy. 2019. Seria: Analizy Rynkowe (56). [18] Rynek mięsa - stan i perspektywy. 2019. Seria: Analizy Rynkowe (57). [19] SEKTOR ROLNO-SPOŻYWCZY, Produkcja trzody chlewnej. Raport Santander Bank. Styczeń 2019. [20] Stępień S. 2011. "Rynek wieprzowiny na świecie w warunkach globalizacji". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 13 (3) : 325-329 . [21] Strzelecki J., D. Lisiak, A. Borys, K. Borzuta, E. Grzeskowiak, J. Rogalski. 2005. "Stan jakościowy mięsa wieprzowego z zaplecza surowcowego wybranych zakładów mięsnych". Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 42-43 : 91-97. [22] Strzelecki J., D. Lisiak, E. Grzeskowiak, K. Borzuta. 1999. "Wyniki badań wartości rzeźnej i jakości mięsa tusz tuczników towarowych z zaplecza surowcowego wybranych zakładów mięsnych w porównaniu z wynikami oceny tuczników niemieckich syntetycznej linii BHZP-65". Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 36 : 43-52. [23] Szymanska E. 2007. "Opłacalność produkcji żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE". Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 2 (17) : 133-143. [24] Szymanska E.J. 2016. "Integracja producentów żywca wieprzowego w łańcuchu dostaw wieprzowiny". Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 18 (3) : 343-346. [25] Szymańska E. J. 2018. "Konsolidacja w branży mięsnej - przyczyny i skutki". Roczniki (Annals) 20 (5) : 218-223. [26] Tul-Krzyszczuk A., J. Gębski, M. Kosicka-Gębska, M. Jeznach, K. Gutkowska. 2016. "Wybrane determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego". Przedsiębiorczość i Zarządzanie 17 (7) : 11-24. [27] Zybert A., M. Koćwin-Podsiadła, E. Krzęcio, H. Sieczkowska, K. Antosik. 2005. "Jakość mięsa tuczników zróżnicowanych masą tuszy ciepłej oraz klasą mięsności według systemu klasyfikacji EUROP". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (44) : 221-231.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 125594 "Zaplecze surowcowe polski..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2020-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH