Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 6
Badanie stanu wody w pestkach dyni i słonecznika metodą wykorzystującą izotermy sorpcji
A Study of Water State in Pumpkin and Sunflower Seeds Using the Method Based on Sorption Isotherms
10.15199/65.2019.6.5
Zbigniew Pałacha
Izabela Kęsik
nr katalogowy: 121098
10.15199/65.2019.6.5
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wpływu temperatury pomiaru na przebieg izoterm sorpcji wody pestek dyni i słonecznika oraz określenie stanu wody w badanych materiałach na podstawie wyznaczonego czystego izosterycznego ciepła sorpcji wody (qst,n). Izotermy sorpcji wody wyznaczono metodą statyczno-eksykatorową w temperaturze 5, 25 i 40°C w zakresie aktywności wody 0,112-0,945. Do opisu izoterm sorpcji wody zastosowano model GAB. Dysponując izotermami sorpcji wyznaczonymi w trzech wartościach oraz korzystając z równania Clausiusa-Clapeyrona, obliczono wielkości czystego izosterycznego ciepła sorpcji wody. Stwierdzono istotny wpływ temperatury na przebieg izoterm sorpcji wody. Pestki dyni osiągnęły wyższe wartości czystego izosterycznego ciepła sorpcji niż pestki słonecznika. Obliczone wartości liczbowe qst,n na poziomie monowarstwy dla pestek dyni i słonecznika wyniosły odpowiednio: 8,047 kJ/mol i 5,509 kJ/mol
Abstract
The aim of this study was to determine influence of temperature on the course of water sorption isotherms of pumpkin and sunflower seeds and determine the water state in the tested materials on the basis of the determined net isosteric heat of water sorption (qst,n). The water sorption isotherms determined by the static gravimetric method at 5, 25 and 40°C in the water activity range of 0,112-0,945. The GAB model was used to describe the water sorption isotherms. With the water sorption isotherms set in three temperature and using the Clausius-Clapeyron equation, the net isosteric heat of water sorption was calculated. The process temperature affected the course of sorption isotherms. Pumpkin seeds have reached higher values of net isosteric heat of water sorption than sunflower seeds. The calculated values of qst,n at the level of the monolayer for pumpkin and sunflower seeds were respectively: 8,047 and 5,509 kJ/mol.
Słowa kluczowe
pestki dyni i słonecznika
izotermy sorpcji
czyste izosteryczne ciepło sorpcji wody
Keywords
pumpkin and sunflower seeds
sorption isotherms
net isosteric heat of water sorption
Bibliografia
[1] AOAC. 1996. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists, Arlington. VA. [2] Boquet R., J. Chirife, H.A. Iglesias. 1979. "Equations for fitting water sorption isotherms of foods. Part III. Evaluation of various three-parameter models". Journal of Food Technology 14 (5) : 527-534. [3] Brunauer S., L.S. Deming, W.E. Deming, E. Teller. 1940. "On a theory of the van der Waals adsorption of gases". Journal of the American Chemical Society 62 : 1723-1732. [4] Greenspan L. 1977. "Humidity fixed points of binary saturated aqueous solutions". Journal of Research of the National Bureau of Standards - A. Physics and Chemistry 81 A : 89-96. [5] Iglesias H.A., J. Chirife. 1976. "Isosteric heats of water vapour sorption on dehydrated foods. Part I. Analysis of the differential heat curves". Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 9 (2) : 116-122. [6] Lazouk M.A., R. Savoire, A. Kaddour, J. Castello, J.L. Lanoisellé, E. Van Hecke, B. Thomasset. 2015. "Oilseeds sorption isotherms, mechanical properties and pressing: Global view of water impact". Journal of Food Engineering 153 : 73-80. [7] Lewicki P.P. 1998. "A tree parameter equation for food moisture sorption isotherms". Journal of Food Process Engineering 21 (2) : 127-144. [8] Malik M.A., C.S. Saini. 2017. "Polyphenol removal from sunflower seed and kernel: Effect on functional and rheological properties of proteins isolates". Food Hydrocolloids 63 : 705-715. [9] Mayor L., R. Moreira, F. Chenlo, A.M. Sereno. 2005. "Water sorption isotherms of fresh and partially osmotic dehydrated pumpkin parenchyma and seeds at several temperatures". European Food Research and Technology 220 : 163-167. [10] McLaughlin C.P., T.R.A. Magee. 1998. "The determination of sorption isotherm and the isosteric heats of sorption for potatoes". Journal of Food Engineering 35 (3) : 267-280. [11] Munder S., D. Argyopoulos, J. Müller. 2017. "Class-based physical properties of air-classified sunflower seeds and kernels". Biosystems Engineering 164 : 124-134. [12] Pałacha Z. 2007. "Badanie stanu wody w matrycy modelowej i uzyskanej z jabłek z wykorzystaniem metody opartej na izotermach sorpcji oraz kalorymetrycznej". Warszawa: Wydawnictwo SGGW : 1-84. [13] Pałacha Z. 2010. "Właściwości sorpcyjne". W Właściwości fizyczne żywności, 143-169. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [14] Pałacha Z., K. Meus. 2009. "Wpływ temperatury na właściwości sorpcyjne nasion i mąki amaranthusa". Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 19/35 (2) : 41-48. [15] Pałacha Z., W. Karwowski. 2018. "Badanie stanu wody w nasionach wybranych roślin strączkowych metodą wykorzystującą izotermy sorpcji". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 594 : 49-58. [16] Rezig L., M. Chouaibi, K. Msaadab, S. Hamidi. 2012. "Chemical composition and profile characterization of pumpkin (Cucurbita maxima) seed oil". Industrial Crops and Products 37 : 82-87. [17] Rezig L., F. Chibani, M. Chouaibi, M. Dalgalarrondo, K. Hessini, J. Guéguen, S. Hamidi. 2013. "Pumpkin (Cucurbita maxima) seed proteins: Seqential extraction processing and fraction characterization". Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 : 7715-7721. [18] Rizvi S.S.H. 1995. "Thermodynamic properties of foods in dehydration". In Engineering Properties of Foods, 223-309. New York, Basel, Hong Kong: Marcel Dekker Inc. [19] Spiess W.E.L., W.R. Wolf. 1983. "The results of the COST 90 project on water activity". In Physical Properties of Foods, 65-87. London: Elsevier Applied Science Publishers. [20] Worobiej E. 2009. "Białka". W Wybrane zagadnienia z analizy żywności, 107-117. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [21] Xanthopoulou M.N., T. Nomikos, E. Fragopoulou, S. Antonopoulou. 2009. "Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts". Food Research International 42 : 641-646.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 121098 "Badanie stanu wody w pest..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH