Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 5-6
Słodkie napoje bez cukru
Sweet Beverages without Sugar
10.15199/64.2019.5-6.5
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 120740
10.15199/64.2019.5-6.5
Streszczenie
Cukier w napojach bezalkoholowych może pochodzić z naturalnych składników (owoców lub ich przetworów), ale może być "dodany" jako czysta sacharoza, syrop kukurydziany, syrop klonowy, syrop fruktozowy, melasa cukrowa, dekstroza krystaliczna, czy miód. Dodawany jest zwykle w ilości 10-12%, a w przypadku napojów energetycznych nawet do 17%. Jedna szklanka napoju typu "cola" zawiera 22,5-30 g cukru (4,5-6 łyżeczek), co zaspokaja 17-23% dziennego zapotrzebowania na węglowodany. Szklanka napoju gazowanego typu oranżada dostarcza 5 łyżeczek cukru (tj. 16,5% dziennego zapotrzebowania na węglowodany), a szklanka napoju izotonicznego 2,5 łyżeczki (7,75%). Wskazano, że wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z tego, że "wody smakowe" zawierają ok. 5% dodatek cukru, co oznacza, że szklanka (200 ml) dostarcza 10 g cukru (2 łyżeczki). Cukier dodawany do napojów obniża ich wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne. Wprowadza do diety tzw. "puste kalorie". Aby zapewnić smak słodki i obniżyć wartość energetyczną napojów stosuje się substancje intensywnie słodzące. Przedstawiono rodzaj i krótką ich charakterystykę, ilości dopuszczalne do ich stosowania w produkcji napojów bezalkoholowych oraz ich siłę słodzenia w porównaniu z sacharozą
Abstract
Sugar in non-alcoholic beverages can come from natural ingredients (fruits or processed fruits) but can also be "added" as pure sucrose, corn syrup, maple syrup, fructose syrup, molasses, crystal dextrose or honey. It is usually added in the amount of 10-12%, and in the case of energy drinks even up to 17%. One glass of cola-type drinks contains 22.5-30 g of sugar (4.5-6 teaspoons), which satisfies 17-23% of the daily requirement for carbohydrates. A glass of soda-type drink provides 5 teaspoons of sugar (i.e. 16.5% of the daily requirement for carbohydrates), and a glass of isotonic drink 2.5 teaspoons (7.75%). It is shown that many consumers do not realize that "flavoured waters" contain approx. 5% sugar, which means that a glass (200 ml) provides 10 g of sugar (2 teaspoons). Sugar added to beverages reduces their nutritional value and health benefits. It introduces the so-called "empty calories". Intense sweeteners are used to provide a sweet taste and reduce the energy content of beverages. This study presents their type and short characterization, the acceptable amounts for their use in the production of non-alcoholic beverages and their sweetening strength in comparison to sucrose.
Słowa kluczowe
napoje bezalkoholowe
cukier
substancje intensywnie słodzące
oświadczenia żywieniowe
Keywords
beverages
sugar
intense sweeteners
nutrition claims
Bibliografia
[1] Bilek M., K. Stawarczyk, A. Pasternakiewicz. 2014. "Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy w wybranych napojach typu soft drink". Problemy Higieny i Epidemiologii 95 : (2), 438-444. [2] Bugaj B., T. Leszczyńska, M. Pysz, A. Kopeć, J. Pacholarz, K. Pysz-Izdebska. 2013. "Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana bertoni". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 3 : (88), 27-38. [3] Goyal S.K., Samsher, Goyal R.K. 2010. “Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review". International Journal of Food Sciences and Nutrition 61 : (1), 1-10. [4] Grembecka M., A. Lebiedzińska, M. Mróz, P. Szefer. 2013. "Ocena zawartości sacharozy i cukrów prostych w wybranych napojach energetyzujących". Problemy Higieny i Epidemiologii 94 : (2), 339-341. [3]. Stewia wykazuje ponadto właściwości przeciwpróchnicze [22]. Literatura [1] Bilek M., K. Stawarczyk, A. Pasternakiewicz. 2014. "Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy w wybranych napojach typu soft drink". Problemy Higieny i Epidemiologii 95 : (2), 438-444. [2] Bugaj B., T. Leszczyńska, M. Pysz, A. Kopeć, J. Pacholarz, K. Pysz-Izdebska. 2013. "Charakterystyka i prozdrowotne właściwości Stevia rebaudiana bertoni". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 3 : (88), 27-38. [3] Goyal S.K., Samsher, Goyal R.K. 2010. “Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review". International Journal of Food Sciences and Nutrition 61 : (1), 1-10. [4] Grembecka M., A. Lebiedzińska, M. Mróz, P. Szefer. 2013. "Ocena zawartości sacharozy i cukrów prostych w wybranych napojach energetyzujących". Problemy Higieny i Epidemiologii 94 : (2), 339-341. [5] Hoffmann M., H. Jędrzejczyk. 2010. Charakterystyka wód mineralnych i źródlanych, napojów bezalkoholowych oraz napojów owocowych. [W]: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Świderski F. i Waszkiewicz-Robak B. (red). Wydawnictwo SGGW. Warszawa, 549-563. [6] Jarosz M, E. Rychlik. 2007. "Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dieto-zależnych". Standardy Medyczne (23) : 4, 109-114. [7] Johnson R.K., I.J. Appel, M. Brands, et al. On behalf of the American Heart Association Nutrition Committee of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism and the Council on Epidemiology and Prevention. Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific steatmentfrom the American Heart Association. Circulation 2009, 120, 1011-1020. [8] Kłosiewicz-Latoszek L, B. Cybulska. 2011. "Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo‑naczyniowych". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 : (2), 181-186. [9] Koszowska A., A. Dittfeld, J. Nowak, A. Brończyk-Puzoń, K. Gwizdek, J. Bucior, B. Zubelewicz-Szkodzińska. 2014. "Cukier - czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?". Nowa Medycyna 1, 36-41. [10] Lustig R.H., L.A. Schmidt, C.D. Brindis. 2012. “Public health: The toxic truth about sugar". Nature 482, 27-29. [11] Malik V.S., M.B. Schulze, F.B. Hu. 2006. “Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review". The American Journal of Clinical Nutrition 84, 274-288. [12] Melis M.S., S.T. Rocha, A. Augusto. 2009. “Steviol effect, a glycoside of Stevia rebaudiana on glucose clearances in rats". Brazilian Journal of Biology 69 : (2), 371-374. [13] Parker K, M. Salas, VC. Nwosu. 2011. “High fructose corn syrup: Production, uses and public health concerns". Biotechnology and Molecular Biology Review 5 : (5), 71-77. [14] Ramesh K., V. Singh, N.W. Megeji. 2006. “Cultivation of Stevia [Stevia rebaudiana (Bert.) Bertroni]: A comprehensive review". Advances in Agronomy 89, 137-177. [15] Rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. [Dz. Urz. L. 295 z dnia 12.11.2011]. [16] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności [Dz. Urz. UE L 12, s. 16- 18, z 18.01.2007]. [17] Stanek-Gonera A. 2017. Dzieci - profilaktyka i terapia nadwagi i otyłości dziecięcej. Poradnik dla mądrych rodziców. Wyd. Fundacja Insulinooporność - Zdrowa Dieta i Zdrowe Życie, Warszawa. [18] Świąder K., B. Waszkiewicz-Robak. 2006. "Intensywność słodyczy wybranych substancji słodzących". ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 1 : (46S), 183-191. [19] Świąder K., B. Waszkiewicz-Robak. F. Świderski. 2011. "Substancje intensywnie słodzące - korzyści i zagrożenia". Problemy Higieny i Epidemiologii 92 : (3), 392-396. [20] Świderski F. (red.). 2013. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa. [21] Terry-McElrath YT, PM. O’Malley. “School soft drink availability and consumption among U.S. secondary students". American Journal of Preventive Medicine 44 (6): 573-582. [22] Thomas J.E., M.J. Glade M.J. 2002. “Stevia: it’s not just about calories". The Open Obesity Journal 2, 101-109. [23] Traczyk I, M. Jarosz. Węglowodany. [w:] Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Jarosz M (red). IŻŻ, Warszawa 2012, 63-74. [24] Van Lippevelde W, te Velde SJ, et al. Associations between home - and family - related factors and fruit juice and soft drink intake among 10- to 12-year old children. The ENERGY project. Appetite 2013, 61, 59-65. [25] Waszkiewicz-Robak B., E. Biller, M. Obiedziński. 2017. "Trendy na rynku napojów bezalkoholowych". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4, 28-31. [26] Wystrychowski G, E. Żukowska-Szczechowska i wsp. 2012. "Węglowodanowe substancje słodzące a otyłość". Przegląd Lekarski 69 : (4), 157-162. [27] Vartanian L.R, M.B. Schwartz, K.D. Brownell. 2007. “Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis". American Journal of Public Health 97, 667-675. [28] Yamada M, K. Murakami, et al. 2008. "Soft drink intake is associated with diet quality even among young Japanese women with low soft drink intake". Journal of the American Dietetic Association 108, 1997‑2004.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 120740 "Słodkie napoje bez cukru..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-5-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-5-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH