Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 3
Słodkie dekoracje
Sweet Decorations
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 119006
Streszczenie
Desery są słodkimi daniami, ciepłymi lub zimnymi, podawanymi na koniec posiłku, zwykle dania głównego. W zależności od rodzaju głównego składnika, użytego do sporządzania deserów wyróżniamy desery z mąki i kasz, desery z mleka i serów, desery z jaj, desery owocowe oraz desery czekoladowe. Desery różnią się konsystencją, temperaturą serwowania (mrożone, zimne i gorące) oraz rodzajem obróbki kulinarnej. Do najpopularniejszych deserów należą lody, ciasta, torty, budynie, galaretki, kisiele, kremy, mleczka, musy, suflety, surówki owocowe, kompoty i owoce w różnych formach. W artykule scharakteryzowano poszczególne z nich. Liczba rodzajów deserów jest ogromna. Nowym, oryginalnym surowcem, przeznaczonym do sporządzania deserów jest czekolada o różowej barwie i owocowym smaku. Wytwarza się ją z naturalnie różowych ziaren kakaowca. Istotnym czynnikiem, decydującym o wyborze danego deseru jest jego udekorowanie. Do ozdabiania deserów wykorzystuje się świeże i suszone owoce, kremy, bitą śmietanę, galaretki, dekoracje z lukru i czekolady, rurki waflowe i rozmaite posypki.
Abstract
Desserts are sweet dishes, warm or cold, served at the end of a meal, usually after main course. Depending on the type of the main component used for desserts preparation there are desserts with flour and groats, desserts from milk and cheeses, desserts from eggs, fruit desserts and desserts with chocolate. Desserts differ with consistency of serving temperature (frozen, cold and hot) and the way of culinary preparation. The most popular desserts include ice cream, cakes, pies, puddings, jellies, creams, mousses, soufflés, fruit salads, compotes and fruit in different forms. In the article each of them are described. Number of types of desserts is huge. New, original material, intended for dessert production might be ruby chocolate with a pink colour and a fruity taste. It is produced from naturally pink cocoa beans. An important factor determining the choice of dessert is decoration. Fresh and dried fruits, creams, especially whipped cream, jellies, decorations with icing and chocolate, waffles and a variety of sprinkles are used for desserts decorating.
Słowa kluczowe
desery
desery czekoladowe
mleczne
jajeczne
mączne
owocowe
różowa czekolada
dekoracje
Keywords
desserts
chocolate
milk
egg
flour
fruit desserts
ruby chocolate
decorations
Bibliografia
[1] Arancibia Carla, Cristina Castro, Lionel Jublot, Erika Costell, E. Susana Bayarri. 2015. "Colour, rheology, flavour release and sensory perception of dairy desserts. Influence of thickener and fat content." LWT-Food Science and Technology 62 (1): 408-416. [2] Capponi-Borawska Tessa. 2015. "Wielki chłód. Kuchnia." Magazyn dla Smakoszy 06: 78-79. [3] Drygas Angelika. 2015. "Deser na słoneczne dni!" Poradnik Restauratora 06: 43-44, 46. [4] Garrett Toba. 2012. "Professional cake decorating". New York: John Wiley & Sons. [5] http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/swiss-scientists-ruby -chocolate-new-flavour-barry-callebaut-a7930046.html [6] Karczmarczuk Roman. 2013. "Migdałowiec zwyczajny oraz trójklapowy." Wszechświat 114 (4): 97-101. [7] Konarzewska Małgorzata. 2014. "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem". Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne. [8] Martin Claudia. 2018. "Drinks and Desserts". New Jersey: Enslow Publishing LLC. [9] Matignon Anne, C. Michon, P. Reichl, P. Barey, S. Mauduit, & Sieffermann, J. M. 2016. "Texture design based on chemical-physics knowledge of dairy neutral desserts. Instrumental and sensory characterizations". Food Hydrocolloids 52, 289-300. [10] Palka Agnieszka. 2015. "Zmiany w preferencjach konsumentów na rynku lodów" Handel Wewnętrzny 2 (355): 308-319. [11] Postolski Jacek. 2006. "Mrożona żywność wygodna. Część 4. Mrożone desery." Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna 9: 355-360. [12] Świątkowska Dorota. 2014. "Moje wypieki i desery". Warszawa: Wydawnictwo Egmont. [13] Talebzadeh Sima, Anoosheh Sharifan. 2017. "Developing probiotic jelly desserts with lactobacillus acidophilus." Journal of Food Processing and Preservation 41 (1): e13026. [14] Tebben, Maryann. 2015. "Seeing and tasting: The evolution of dessert in French gastronomy." Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies 15 (2): 10-25. [15] Thompson Orloff H. 2015. "Eggless recipe book for cakes, cookies, muffins and desserts". Morrisville: Lulu Press, Inc. [16] VanWees Samantha R., Richard W. Hartel. 2018. "Microstructure of ice cream and frozen dairy desserts." Microstructure of Dairy Products, 237-260. [17] Woźniak Beata. 2011. "Czekoladowe rozkosze. Wypieki, desery, napoje". Warszawa: Wydawnictwo Olimp Media.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 119006 "Słodkie dekoracje..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH