Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 1-2
Skrzydełko czy tuszka?
A Wing or A Carcass?
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 118545
Streszczenie
Mięso gęsie charakteryzuje się dobrą jakością. Jest uważane za przysmak. Ma ono wyjątkowy smak i dużą wartość odżywczą. Do sporządzania potraw wykorzystuje się całe tuszki oraz mięso porcjowane i mielone. W artykule scharakteryzowano mięso gęsie pochodzące z piersi, ud, podudzi, skrzydeł i szyi. Omówiono najczęściej stosowane metody termicznej obróbki gęsiny, w tym pieczenie, duszenie, smażenie i konfitowanie. Przedstawiono przykładowe potrawy, które można przygotować z gęsiny. Zwrócono uwagę na zawartość tłuszczu w mięsie gęsim i dużą wartość kaloryczną sporządzonych z niego potraw. Stwierdzono, że warto popularyzować spożywanie gęsiny, nie tylko przy uroczystych okazjach.
Abstract
Goose meat is characterized by good quality. It is considered a delicacy. It has a unique taste and high nutritional value. For dishes preparation are used whole birds and portioned meat and ground meat. In the article were characterised goose meat derived from the breast, thighs, drumsticks, wings and neck. It was discuss the most commonly used methods of heat treatment of goose, including baking, braising, frying and confiting. The examples of dishes that can be prepared from goose are given. The article pays attention to the fat content in the goose meat and high calorific value of dishes prepared from it. It was found that it is worthwhile to popularize the consumption of goose, not only on ceremonial occasions.
Słowa kluczowe
gęsina
piersi
uda
podudzia
tłuszcz
pieczenie
potrawy
Keywords
gęsina
breast
thighs
drumsticks
fat
rosting
dishes
Bibliografia
[1] Adamski Marek, Joanna Kucharska-Gaca, Joanna Kuźniacka, Emilia Kowalska, Rafał Czarnecki. 2016. "Wpływ wybranych czynników na wydajność rzeźną i jakość mięsa gęsiego." Żywność: Nauka Technologia Jakość 5 (108): 33-44. [2] Barowicz Tadeusz. 2017. "Kąski z gąski, indyka i kaczki. Książka z przepisami na dania z drobiu". Warszawa: Wydawnictwo Rea. [3] Buzała Mateusz, Marek Adamski, Bogdan Janicki. 2014. "Characteristics of performance traits and the quality of meat and fat in Polish oat geese." World’s Poultry Science Journal 70 (3): 531-542. [4] "Dobre, bo polskie. Indyk, kaczka, gęś". 2017. Warszawa: Wydawnictwo Olesiejuk. [5] Duma-Kocan Paulina, Elżbieta Glodek. 2017. "Jakość i wartość odżywcza gęsiny". Gospodarka Mięsna 08, 72-73. [6] Haraf Gabriela. 2014. "Wpływ żywienia i genotypu gęsi na cechy dysekcyjne tuszki i jakość mięsa - przegląd badań naukowych." Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (12): 24-43. [7] Krzywiński Tomasz, Grzegorz Tokarczyk. 2015. "Gęsina - siła i mądrość tradycji. Cz. 1". Przemysł Spożywczy 69 (12): 20-23. [8] Krzywiński Tomasz, Grzegorz Tokarczyk. 2016. "Gęsina - siła i mądrość tradycji. Cz. 2". Przemysł Spożywczy 70 (1): 27-29. [9] "Kuchnia polska". Praca zbiorowa. 2000. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne. [10] Miazgowska Teresa, A. Wolniak. 2000. "Potrawy z gęsiny.". Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 12, 46-50. [11] Mroczek Jan. 2017. "Gęsina w kuchni polskiej". Polskie Drobiarstwo Rocznik 05, 10-13. [12] Oz Fath, Tugba Celik. 2015. "Proximate composition, color and nutritional profile of raw and cooked goose meat with different methods." Journal of Food Processing and Preservation 39(6): 2442-2454. [13] Pietrzak Dorota, Ewa Mierzejewska, Jan Mroczek, Monika Michalczuk, Krzysztof Damaziak, Mateusz Makarski, Lech Adamczak. 2013. "Wpływ żywienia i płci na wybrane wyróżniki jakości mięsa gęsi białych ołudzkich." Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 574, 49-56. [14] Schneider Edward. 2002. "Of goose in Gascony: The making of confit in centuries past." Gastronomica: The Journal of Critical Food Studies 2 (3): 49-58. [15] Szymanderska Hanna. 2011. "Drób, czyli najsmaczniejsze potrawy z kurczaka, indyka, gęsi i kaczki". Warszawa: Wydawnictwo Multico.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 118545 "Skrzydełko czy tuszka?..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-1-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-1-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH