Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Dieta DASH najlepsza dieta w nadciśnieniu
DASH Diet - the Best Diet in Hypertension
10.15199/65.2018.11.8
Aleksandra Cichocka
nr katalogowy: 117184
10.15199/65.2018.11.8
Streszczenie
Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT) podkreśla, że "postępowanie niefarmakologiczne jest nieodzownym elementem terapii nadciśnienia tętniczego i powinno zostać wdrożone na pierwszej wizycie lekarskiej u wszystkich chorych z podejrzeniem nadciśnienia tętniczego, w tym również u osób z wysokim prawidłowym ciśnieniem". Za najbardziej skuteczną dietę w przypadku choroby nadciśnienia tętniczego świat nauki uznał dietę DASH. Od siedmiu lat jest ona uznawana za dietę najzdrowszą i znalazła się na pierwszym miejscu w rankingu przygotowanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym na platformie internetowej U.S. News @ World Report. Dieta DASH zawiera dużo warzyw i owoców, niskotłuszczowych produktów mlecznych, preferuje się w niej pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuszcze roślinne, uwzględnia ryby, drób, orzechy, natomiast ogranicza sól, czerwone mięso, słodycze i napoje zawierające cukier.
Abstract
TThe Polish Society for Arterial Hypertension (PTNT) stresses that "non-pharmacological treatment is an indispensable element in the treatment of hypertension and should be implemented on the first medical visit in all patients with suspected hypertension, including those with high normal pressure". The scientific world has recognized the DASH diet as the most effective diet for hypertension. For 7 years it has been ranked first as the healthiest diet in a ranking prepared by eminent experts from around the world in the field of medicine and dietetics, as published on U.S. News & World Report’s online platform. The DASH diet contains a lot of vegetables, fruits, and low-fat dairy products; stresses wholegrain cereal products and vegetable fats; and includes fish, poultry, and nuts, while limiting salt, red meat, sweets, and drinks containing sugar.
Słowa kluczowe
dieta DASH
dieta w nadciśnieniu
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
ranking najlepszych diet
Keywords
DASH diet
diet in hypertension
National Centre of Nutritional Education
best diet rankings
Bibliografia
[1] Appel L.J., T.J. Moore, E. Obarzanek, W.M. Vollmer, L.P. Svetkey, F.M. Sacks, G.A. Bray, T.M. Vogt, J.A. Cutler, M.M. Windhauser, P.H. Lin, N. Karanja. 1997. "A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure". New England Journal of Medicine 336 : 1117-24. [2] Blumenthal J.A., M.A. Babyak, A. Hinderliter, L.L. Watkins, L. Craighead, P.H. Lin, C. Caccia, J. Johnson, R. Waugh, A. Sherwood. 2010. "Effects of the DASH diet alone and in combination with exercise and weight loss on blood pressure and cardiovascular biomarkers in men and women with high blood pressure: the ENCORE study". Arch Intern Med. 170 : 126-135. [3] Brodziak A., J. Król. 2017. "Ekożywność - zdrowa żywność w XXI wieku?". Przemysł Spożywczy 71 (11) : 35-38. [4] Chyłek E. 2017. "Deklaracja GV4+3 - oczekiwane efekty w sektorze rolno-spożywczym". Przemysł Spożywczy 71 (8) : 16-23. [5] Ciborska J., J. Kłobukowski, F. Kłobukowski. 2017. "Lipidy w żywności, żywieniu i zdrowiu człowieka. Cz. II. Aspekty żywieniowe i zdrowotne". Przemysł Spożywczy 71 (9) : 44-53. [6] Cichocka A. 2017. "Dieta DASH w teorii i zastosowaniu". Warszawa: Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o. [7] Cichocka A. 2017. "Dieta DASH, korzyści zdrowotne wynikające z jej stosowania". Gabinet Prywatny 24 (4) : 55-63. [8] Cichocka A. 2017. "Nadciśnienie tętnicze krwi - problem społeczny XXI wieku". Przemysł Spożywczy 71 (11) : 39-42. [9] Cichocka A. 2016. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. III wydanie. Warszawa: Wydawnictwo Medyk Sp. z o.o. [10] Drygas W., A. Niklas, A. Piwońska, G. Broda, J. Piwoński, A. Waśkiewicz, D. Gaździk. 2016. "Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności (Badanie WOBASZ II): założenia, metody i realizacja". Kardiologia Polska 74: 681-690. [11] http://www.iżż.waw.pl [12] http://www.ncez.pl [13] Jarosz M. 2018. "Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym". W III Narodowy Kongres Żywieniowy. Żywność, Żywienie w prewencji i leczeniu - postępy 2017. Żywność i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. Warszawa, 26-27 stycznia 2018, Materiały kongresowe: s. 11-12, Warszawa: IŻŻ.[14] Jarosz M. 2017. "Zdrowe żywienie - wyzwanie dla producentów, konsumentów, zdrowia publicznego i edukacji". W Sól, cukry i tłuszcze a zdrowie. Materiały edukacyjne dla przedstawicieli przemysłu spożywczego. 4-5. Red. naukowy M. Jarosz, Warszawa: IŻŻ. Publikacja finansowana ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016- 2020. [15] Jarosz M. 2012. "Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja (The Polish dietary standards - amendments)". Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa. [16] Karanja N.M., E. Obarzanek, P.W. Lin, M.L. McCullough, K.M. Phillips, J.F. Swain, C.M. Champagne, K.P. Hoben. 1999. "Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial". Journal of the American Dietetic Association 99 (suppl) : S19-S27. [17] Kłys W. 2017. "Reformulacja produktów spożywczych w świetle prac High Level Group - HLG UE". W Sól, cukry i tłuszcze a zdrowie. Materiały edukacyjne dla przedstawicieli przemysłu spożywczego. 37-38. Red. naukowy M. Jarosz, Warszawa: IŻŻ. Publikacja finansowana ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. [18] Makała H. "Żywność funkcjonalna i jej znaczenie na współczesnym rynku". 2018. Przemysł Spożywczy 72 (1) : 18-22. [19] Mancia G., R. Fagard, K. Narkiewicz, J. Redon, A. Zanchetti, M. Böhm, T. Christiaens, R. Cifkova, G. De Backer, A. Dominiczak, M. Galderisi, D.E. Grobbee, T. Jaarsma, P. Kirchhof, S.E. Kjeldsen, S. Laurent, A.J. Manolis, P.M. Nilsson, L.M. Ruilope, R.E. Schmieder, P.A. Sirnes, P. Sleight, M. Viigimaa, B. Waeber, F. Zannad. 2013. "Wytyczne ESH/ESC dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym w 2013 roku". Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (ESH) i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) do spraw postępowania w nadciśnieniu tętniczym. Nadciśnienie Tętnicze 17 (2) : 1-168. [20] Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. 2003. "Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases". WHO Technical Report Series 916. WHO, Geneva. [21] Rychlik E. 2018. "Częstość występowania i przyczyny niedoborów mikro- i makroelementów". W III Narodowy Kongres Żywieniowy. Żywność, Żywienie w prewencji i leczeniu - postępy 2017. Żywność i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie. Warszawa, 26-27 stycznia 2018, Materiały kongresowe, 16-18, Warszawa: IŻŻ. [22] Sacks F.M., L.P. Svetkey, W.M. Vollmer, L.J. Appel, G.A. Bray, D. Harsha, E. Obarzanek, P.R. Conlin, E.R. Miller 3rd, D.G. Simons-Morton, N. Karanja, P.H. Lin. 2001. "Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet. DASH Collaborative Research Group". New England Journal of Medicine 344 : 3-10.[23] Stan zdrowia populacji polskiej w wieku 20-74 lata w okresie 2003-2005. "Podstawowe wyniki badania przekrojowego. Próba ogólnopolska". Instytut Kardiologii, Warszawa 2005. [24] Tykarski A., K. Narkiewicz, Z. Gaciong, A. Januszewicz, M. Litwin, K. Kostka-Jeziorny. 2015. "Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - 2015 rok. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego". Nadciśnienie tętnicze w praktyce 1 (1) : 1-70. [25] U.S. News & World Report 2018 Best Diets. https://health.usnews.com/best-diet (dostęp 19.02.2018) [26] Waśkiewicz A., D. Szcześniewska, D. Szostak-Węgierek, M. Kwaśniewska, A. Pajak, U. Stepaniak, K. Kozakiewicz, A. Tykarski, T. Zdrojewski, M.E. Zujko, W. Drygas. 2016. "Czy sposób żywienia polskiej populacji jest zgodny z rekomendacjami dotyczącymi profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych? Badanie WOBASZ II". Kardiologia Polska 74 (9) : 969-977. [27] Weber M.A., E.L. Schiffrin, W.B. White, S. Mann, L.H. Lindholm, J.G. Kenerson, J.M. Flack, B.L. Carter, B.J. Materson, C.V.S. Ram, D.L. Cohen, J.-C. Cadet, R.R. Jean- -Charles, S. Taler, D. Kountz, R.R. Townsend, J. Chalmers, A.J. Ramirez, G.L. Bakris, J. Wang, A.E. Schutte, J.D. Bisognano, R.M. Touyz, D. Sica, S.B. Harrap. 2017. "Clinical Practice Guidelines for the Management of Hypertension in the Community. A Statement by the American Society of Hypertension and the International Society of Hypertension. ASH/ISH Hypertension Guidelines". The Journal of Clinical Hypertension 16 (1) : 14-26. [28] Whelton P.K., R.M. Carey, W.S. Aronow, D.E. Casey Jr, K.J. Collins, D.C. Himmelfarb, S.M. DePalma, S. Gidding, K.A. Jamerson, D.W. Jones, E.J. MacLaughlin, P. Muntner, B. Ovbiagele, S.C. Smith Jr, C.C. Spencer, R.S. Stafford, S.J. Taler, R.J. Thomas, K.A. Williams Sr., J.D. Williamson, J.T. Wright Jr. 2017 "ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/ /NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults. A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines." Journal of the American College of Cardiology 71(19) : 127-248. [29] Wojtasik A., K. Stoś. 2017. "Potrzeba ograniczenia spożycia soli". W Sól, cukry i tłuszcze a zdrowie. Materiały edukacyjne dla przedstawicieli administracji publicznej. 7-8. Red. naukowy M. Jarosz, Warszawa: IŻŻ. Publikacja finansowana ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. [30] Wojtasik A., M. Jarosz, K. Stoś. 2017. "Składniki mineralne". W Normy żywienia dla populacji Polski. 203-237. Red. naukowy M. Jarosz, Warszawa: IŻŻ. Zadanie sfinansowano ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. [31] "Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2017. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego". Diabetologia Kliniczna 3 (supl. A) : A1-A81.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 117184 "Dieta DASH najlepsza diet..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH