Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów żywnościowych Cz. 1. Znakowanie żywności - różne podejścia i sposoby informowania konsumentów
Food Labelling - Systems and Controversies regarding the Labelling of Food Products Part I. Food Labelling - Different Approaches and Ways to inform Consumers
10.15199/64.2018.4.1
Witold Płocharski
Jarosław Markowski
Barbara Groele
Janusz Ciok
Katarzyna Stoś
nr katalogowy: 113411
10.15199/64.2018.4.1
Streszczenie
Opisano najważniejsze systemy znakowania produktów żywnościowych w USA, Europie i Australii. Wskazano na brak jednolitego podejścia w ich opracowaniu pomimo przyjęcia ogólnego założenia, że mają one umożliwić konsumentom świadomy wybór i służyć ich zdrowiu. Podkreślono decydującą rolę struktur państwowych w tworzeniu systemów znakowania i sposobie przekazywania informacji konsumentom. Problemem pozostaje niedostateczna świadomość społeczeństwa, kwestia poprawności interpretacji znakowania produktów przez konsumentów i wpływ znakowania na zdrowotność społeczeństwa. Z kolei producenci żywności są zainteresowani, aby ich produkty nie były stygmatyzowane, gdyż ich zdaniem może to mieć negatywne skutki dla niektórych branż przemysłu żywnościowego. Istnieje więc bardzo duża rozbieżność poglądów interesariuszy dotycząca znakowania produktów żywnościowych i stąd problemy w opracowaniu jednolitego systemu. Rola państwa musi być jednak kluczowa i przedstawiciele stosownych agend rządowych muszą uwzględniać skutki swoich decyzji.
Abstract
Most important food labelling systems used in the USA, Europe and Australia were reviewed. The lack of a unified approach in their elaboration was pointed out, despite the general assumption that they should enable consumers making conscious choice and serve their health. The decisive role of state institutions in elaborating labelling systems and the need for education of consumers was underlined. Public awareness, the issue of correct interpretation of consumer labelling and the impact of labelling on public health remain a problem. In turn, food producers are interested. that their products would not be stigmatized, because in their opinion this may have negative consequences for some food industry sectors. Therefore, there is a very large divergence of views of stakeholders on the labelling of food products and hence problems in the development of a uniform system. However, the role of the state authorities is crucial and the relevant governmental representatives must be responsible for their decisions.
Słowa kluczowe
cele znakowania
systemy
sprzeczność interesów
efekty zdrowotne
Keywords
labelling aims
systems
conflict of interests
health effects
Bibliografia
[1] Department of Health UK 2011. Nutrient Profiling Technical Guidance 18 s. https://www. gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/216094/dh_123492.pdf. [2] Department of Health UK 2013. Front of pack nutrition labeling: joint response to consultation. https://www.food.gov.uk/sites/default/files/multimedia/pdfs/consultationresponse/ frontofpacklabelling-response.pdf. [3] Draper A., K., A. J. Adamson, S. Clegg, S. Malam, M. Rigg, S. Duncan. 2013. “Front-ofpack nutrition labelling: are multiple formats a problem for consumers?". European Journal of Public Health, v. 23 (3), 517-521. [4] EFSA 2008. The setting of nutrient profiles for foods bearing nutrition and health claims pursuant to Article 4 of the Regulation (EC) No 1924/2006 - Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. The EFSA Journal (2008) 644, 1-44. http:// onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2008.644/epdf. [5] EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Turck D., Bresson J.-L., Burlingame B., Dean T., Fairweather-Tait S., Heinonen M., Hirsch-Ernst K.I., Mangelsdorf I., McArdle H., Neuh€auser-Berthold M., Nowicka G., Pentieva K., Sanz Y., Siani A., Sj€odin A., Stern M., Tome D., Van Loveren H., Vinceti M., Willatts P., Aggett P., Martin A., Przyrembel H., Br€onstrup A., Ciok J., Gomez Ruiz J.A., de Sesmaisons-Lecarre A and Naska A, 2016. Scientific opinion on dietary reference values for potassium. EFSA Journal 2016;14 (10) : 4592, 56 pp. [6] FDA 2016. Food labelling: Revision of nutrition and supplement facts label. https://www. regulations.gov/document?D=FDA-2012-N-1210-0875. [7] FDA 2017. Changes to the nutrition facts label. https://www.fda.gov/Food/Guidance Regulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm385663.htm. [8] Food.gov.uk 2016: Guide to creating a front of pack (FoP) nutrition label for pre-packed products sold through retail outlets. Wersja uaktualniona. https://www.gov.uk/government/ uploads/system/uploads/attachment_data/file/566251/FoP_Nutrition_labelling_UK_guidance. pdf. [9] FSANZ - Food Standard Australia New Zealand 2014. Front of pack labelling - health star rating system. http://www.foodauthority.nsw.gov.au/_Documents/industry/front_of_pack_ labelling.pdf. [10] Julia Ch., S. Herzberg. 2017. Development of a new front-of-pack nutrition label in France: the five-color Nutri-Score. v. 3 (4), 712-725. http://www.euro.who.int/__data/assets/ pdf_file/0008/357308/PHP-1122-NutriScore-eng.pdf?ua=1. [11] M. A. Dickie S., J.L. Woods. 2018. “Do nutrient-based front-of-pack labelling schemes support or undermine food-based dietary guideline recommendations? Lessons from the Australian Health Star Rating System". Nutrients 10 (1), 32. [12] NHS 2017. Health survey for England, 2016. http://digital.nhs.uk/catalogue/PUB30169; http://healthsurvey.hscic.gov.uk/data-visualisation/data-visualisation/explore-the-trends/ weight.aspx?type=adult. [13] Norden 2009. The Keyhole: Healthy choices made easy. http://norden.diva-portal.org/ smash/get/diva2:700822/FULLTEXT01.pdf. [14] Ogden C. L., M. D. Carroll, C. D. Fryar, K. M Flegal. 2015. Prevalence of obesity among adults and youth: United States, 2011-2014. NCHS data brief, no 219. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. 2015. https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/ db219.htm. [15] Peters S.A.E., E. Dunford, A. Jones, C. Ni Mhurchu, M. Crino, F. Taylor, M. Woodward, B. Neal. 2017. “Incorporating added sugar improves the performance of the Health Star Rating front-of-pack labelling system in Australia". Nutrients 9 (7) pii: E701. [16] PHE, FSA 2016. National Diet and Nutrition Survey Results from Years 5 and 6 (combined) of the Rolling Programme (2012/2013 - 2013/2014). A survey carried out on behalf of Public Health England and the Food Standards Agency https://www.gov.uk/government/ uploads/system/uploads/attachment_data/file/551352/NDNS_Y5_6_UK_Main_Text.pdf. [17] Płocharski Witold, Janusz Ciok, Jarosław Markowski, Urszula Pytasz, Krzysztof Rutkowski. 2013. "Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Cz. III. Możliwości poprawy wartości odżywczej i zdrowotnej soków i ich rynkowego wizerunku". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny 2, 18-22. [18] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Dz.U. 2016 r. poz. 1154. http://dziennikustaw. gov.pl/du/2016/1154/1. [19] Rozporządzenie (WE) NR 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20.12.2006 r. [20] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z 25.10.2011 r. [21] Sacks G., K. Tikellis, L. Millar, B. Swinburn. 2011. “Impact of ‘traffic-light’ nutrition information on online food purchases in Australia". Australian and New Zealand Journal of Public Health 35 (2) 122-126. [22] U.S. Department of Health and Human Services 2003. The seventh report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/guidelines/express.pdf. [23] USDA 2015. Dietary Guidelines for Americans 2015-2020. https://health.gov/dietaryguidelines/ 2015/resources/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf. [24] WCRF UK 2010. Traffic light labelling - helping people make healthy choices. World Cancer Research Fund UK position statement. https://www.wcrf.org/sites/default/files/Food- Labelling-Position-WCRF.pdf. [25] WHO 2003: Diet nutrition and the prevention of chronic diseases. Technical report series 916. http://whqlibdoc.who.int/trs/WHO_TRS_916.pdf?ua=1. [26] WHO 2015. WHO Regional Office for Europe nutrient profile model. http://www.euro.who. int/__data/assets/pdf_file/0005/270716/Nutrient-children_web-new.pdf. [27] WHO 2017. Non-communicable diseases. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/ fs311/en/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113411 "Znakowanie żywności - sys..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH