Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 10
Wpływ sposobu uprawy i chłodniczego przechowywania na zmiany zawartości witaminy C i chlorofili w papryce słodkiej i brokule
Effect of Cultivation and Refrigeration Storage on Changes in Vitamin C Content and Chlorophyll Content in Sweet Pepper and Broccoli
10.15199/64.2017.10.2
Izabella Kwaśniewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 110181
10.15199/64.2017.10.2
Streszczenie
Oceniono wpływ warunków uprawy oraz czasu przechowywania chłodniczego na zawartość składników biologicznie aktywnych papryki i brokułu. Wykazano, że zarówno owoce papryki, jak i brokuły pochodzące z upraw ekologicznych charakteryzowały się większą zawartością suchej masy, witaminy C i chlorofili w porównaniu z surowcami pochodzącymi z upraw konwencjonalnych. Ubytki związane z naturalnymi procesami zachodzącymi podczas chłodniczego przechowywania, tj. oddychaniem i transpiracją, miały podobny przebieg niezależnie od sposobu uprawy. Odnotowano spadek zawartości witaminy C o 25–28% w papryce i 24–26% w brokułach, jak i chlorofili o 38 i 65% w papryce, natomiast w brokułach o 15 i 20 %. W przypadku wszystkich badanych surowców większe straty odnotowano w tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Uzyskane wyniki potwierdzają większą zasobność ważnych składników biologicznie aktywnych w surowcach z upraw ekologicznych, wskazują również na podobne tempo zmian analizowanych parametrów podczas chłodniczego przechowywania.
Abstract
The impact of growing conditions and refrigerated storage on the content of biologically active ingredients of peppers and broccoli was evaluated. It has been shown that both the fruits of peppers and broccoli from organic crops were characterized by higher content of dry matter, vitamin C and chlorophyll compared to raw materials derived from conventional crops. Losses associated with the natural processes occurring during refrigerated storage, ie, breathing and transpiration, were similar irrespective of the way of cultivation. There was a decrease in vitamin C content of 25–28% in pepper and 24–26% in broccoli and chlorophyll by 38 and 65% in pepper, while in broccoli by 15 and 20%. For all the raw materials tested, higher losses were recorded for those from conventional crops. The obtained results confirm the higher abundance of organic raw materials in important biologically active ingredients and also indicate a similar rate of changes in the analyzed parameters during refrigerated storage
Słowa kluczowe
witamina C
chlorofil
papryka słodka
brokuł
rolnictwo ekologiczne
przechowywanie
Keywords
vitamin C
chlorophyll
sweet pepper
broccoli
organic farming
storage
Bibliografia
[1] Cartea María Elena, Marta Francisco, Pilar Soengas, Pablo Velasco. 2011. "Phenolic Compounds in Brassica Vegetables". Molecules 16 : 251-280. [2] Tomasz Cebulak, Ireneusz Kapusta, Maria Czernicka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski. 2015. "Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 : 660-666. [3] Coley Phyllis D., John P. Bryant, F. Stuart Chapin. 1985. "Resource availability and plant antiherbivore defense". Science 230 : 895-899. [4] Dangour Alan D., Sakhi K. Dodhia, Arabella Hayter, Elizabeth Allen, Karen Lock, Ricardo Uauy. 2009. "Nutritional quality of organic foods: a systematic review". The American Journal of ClinicalNutrition 90 : 680-685. [5] Gajewski Marek. 2005. Przechowalnictwo warzyw. Warszawa : SGGW. [6] Gębczyński Piotr. 2003. "Zmiany ilościowe wybranych składników chemicznych w procesie mrożenia i zamrażalniczego składowania głównych i bocznych róż brokuła". Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria 2(1) : 31-39. [7] Hallmann Ewelina, Ewa Rembiałkowska. 2008. "Ocena wartości odżywczej i sensorycznej pomidorów oraz soku pomidorowego z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej". Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 53(3) : 88-95. [8] Hallmann Ewelina, Ewa Rembiałkowska. 2007."Badanie i ocena jakości owoców wybranych odmian pomidorów (Lycopersiconesculentum Mill) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej ze szczególnym uwzględnieniem związków bioaktywnych". Żywienie Człowieka i Metabolizm 52(3) : 55-59. [9] Hallmann Ewelina, Ewa Rembiałkowska. 2007. "Zawartość wybranych składników odżywczych w czerwonych odmianach cebuli z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej". Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 51(2) : 105-111. [10] https://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming_pl Luty 2017. [11] https://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/infographics_pl Luty 2017. [12] Klimczak Jolanta. 1995. Chlorofile. Technologia Chłodnictwa Żywności. Składniki Pokarmowe i Kontrola ich Przemian, 132-148. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [13] Kosson Ryszard, Krystyna Elkner, Anna Szafirowska-Walędzik. 2010. "Jakość sensoryczna warzywnych przetworów ekologicznych z papryki i fasoli szparagowej". Nowości Warzywnicze 50(4) : 37-43. [14] Kułagowska Anna. 1995. Witamina C. Technologia Chłodnictwa Żywności. Składniki Pokarmowe i Kontrola ich Przemian,198-201. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [15] Lorio Jr P.L. 1986."Growth-differentiation balance: a basis for understanding southern pine beetle-tree interactions". Forest Ecology and Management 14: 259-273. [16] Mokrosińska Katarzyna. 1995. Stężenie jonów wodorowych (pH) i kwasowość miareczkowa. Technologia chłodnictwa żywności. Składniki Pokarmowe i Kontrola ich Przemian, 110-117. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej w Łodzi. [17] Murcia M. Antonia, Beatriz López-Ayerra, Magdalena Martínez-Tomé, Francisco García- Carmona. 2001. "Effect on industrial processing on chlorophyll content of broccoli". Journal of the Science of Food Agriculture 81(14) : 1299-1305. [18] PN-EN 12145: 2001. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową. Przetwory owocowe i warzywne. [19] Pomykała Dariusz, Tomasz Stachowicz. 2008."Prowadzenie gospodarstw ekologicznych". Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Radom. [20] Premuzic Zdenka., Martha Bargiela, Ana Garcia, Alicia Rendina, Alicia Iorio. 1998. "Calcium, iron, potassium, phosphorus, and vitamin C con- tent of organic and hydroponic tomatoes". Hort Science 33(2) : 255-257. [21] Prędka Aneta, Anna Gronowska-Senger. 2009."Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 65(4) : 9-18. [22] Szoszkiewicz J. 1999. Ekologiczne aspekty rolnictwa. Kompendium wiedzy o ekologii, 447-451, 464-469. PWN Warszawa-Poznań. [23] Szymczak Barbara, Wojciech Sawicki, Elżbieta Bogusławska-Wąs, Anna Koronkiewicz, Waldemar Dąbrowski. 2011. "Występowanie L. monocytogenes w świeżych owocach i warzywach pochodzących z upraw ekologicznych województwa zachodniopomorskiego". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (75) : 67-76. [24] Toor R. K., G. P. Savage, A. Heeb. 2006."Influence of different types of fertilizers on the major antioxidant components of tomatoes". Journal of Food Composition and Analysis 19(1) : 20-27. [25] Wnuk Zygmunt, Maria Ziaja, Piotr Łopatkiewicz. 2010. Ekologia i ochrona środowiska.Wybrane zagadnienia. Rzeszów: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 110181 "Wpływ sposobu uprawy i ch..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH