Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 2
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w gastronomii w dobie pandemii COVID-19 – studium przypadku
Ensuring the food safety in gastronomy during COVID-19 pandemic – case study
10.15199/46.2021.2.1
Ewa MALINOWSKA
Małgorzata SZYMAŃSKA-BRAŁKOWSKA
nr katalogowy: 130482
10.15199/46.2021.2.1
Streszczenie
Pandemia koronawirusa wywarła ogromny wpływ na światową gospodarkę. Lockdown przyczynił się do zakłóceń w funkcjonowaniu wielu przedsiębiorstw, również i tych z branży gastronomicznej. Po odblokowaniu gospodarki, placówki gastronomiczne, aby móc funkcjonować, musiały dostosować warunki pracy do ścisłych wytycznych, które wskazują na konkretne działania, mające na celu zmniejszenie ryzyka zakażenia koronawirusem. Celem artykułu jest przedstawienie rozwiązań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w lokalach gastronomicznych w różnych krajach oraz zaproponowanie działań związanych z zachowaniem bezpieczeństwa żywności w placówkach żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Wskazano na konieczność identyfikacji i monitorowania nowych krytycznych punktów kontrolnych (CCP-COV), które ściśle powiązane są z ciągłością zachowania higieny w procesie produkcji gastronomicznej.
Abstract
The pandemic of COVID-19 has had a huge impact on world economy. The lockdown has caused many problems in companies’ everyday activities also affected the functioning of gastronomy. When the economy was released from the lockdown, the gastronomy businesses had to adapt the new working conditions to strict guidelines that show the specific actions that reduce the risk of coronavirus infection. The aim of this article is to present the solutions in the area of food safety in gastronomy in different countries and to propose the ideas of food safety actions in mass catering units (closed-type). The conclusions show the need of identification and monitoring of the new critical control points (CCP-COV), that are closely related with the continuity of hygiene process in the gastronomic production.
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
pandemia
COVID-19
gastronomia
HACCP
Keywords
food safety
pandemic
COVID-19
gastronomy
HACCP
Bibliografia
[1] Best Practices for Retail Food Stores, Restaurants, and Food Pick-Up/Delivery Services During the COVID-19 Pandemic. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/ food/food-safety-during-emergencies/best-practices-retailfood- stores-restaurants-and-food-pick-updelivery-servicesduring- covid-19 [dostęp: 1.09.2020]. [2] Coronavirus disease (COVID-19) and food safety. Government of Canada. https://www.canada.ca/en/health-canada/ services/food-nutrition/food-safety/covid19.html#food_ safety_during [dostęp: 1.09.2020]. [3] Coronavirus disease (COVID-19). World Health Organization. https://www.who.int/emergencies/diseases/novelcoronavirus- 2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/ questions-relating-to-consumers?gclid=Cj0KCQjwgo_ 5BRDuARIsADDEntQdnxOpJc_GOXb2SGO30un151c5 NJFMBK6c1L6THU2XmCAZT7RsQkUaAilcEALw_ wcB#:~:text=delivery [dostęp: 1.09.2020]. [4] Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route. European Food Safety Authority. https://www. efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-foodsource- or-transmission-route [dostęp: 1.09.2020]. [5] Czarniecka-Skubina Ewa, Joanna Trafiałek. 2017. „Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością. Gastronomia – przemysł spożywczy”. Przemysł Spożywczy 71(1): 34–37. [6] Disinfection of environments in healthcare and non-healthcare settings potentially contaminated with SARS-CoV-2. European Centre for Disease Prevention and Control, Interim guidance for environmental cleaning in non-healthcare facilities exposed to SARS-CoV-2 ECDC technical report. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/interimguidance- environmental-cleaning-non-healthcare-facilitiesexposed- 2019 [dostęp: 1.09.2020]. [7] Five Keys to Safer Food Manual. 2006. World Health Organization, World Health Organization, Deparrtment of Food Safety, Zoonoses and Foodborne Diaeases, Geneva. https://www.who.int/foodsafety/publications/5keysmanual/ en/ [dostęp: 1.09.2020]. [8] Food Safety and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/ food/food-safety-during-emergencies/food-safety-andcoronavirus- disease-2019-covid-19 [dostęp: 1.09.2020]. [9] Gill Victoria. Coronavirus: How safe are takeaways and supermarket deliveries? https://www.bbc.com/news/scienceenvironment- 52040138 [dostęp: 1.09.2020]. [10] Guidance for food businesses on coronavirus (COVID-19). Department for Environment Food and Rural Affairs, Public Health England. https://www.gov.uk/government/ publications/covid-19-guidance-for-food-businesses/guidance- for-food-businesses-on-coronavirus-covid-19 [dostęp: 1.09.2020]. [11] Hulebak Karen, Wayne Schlosser. 2002. „Hazard analysis and critical control point (HACCP) history and conceptual overview”. Risk analysis 22(3): 547–552. [12] Kampfa Gunter, Daniel Todt, Stephanie Pfaender, Eike Steinmannb. 2020. „Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents”. Journal of Hospital Infection 104(3): 246–251. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/ S0195670120300463?via%3Dihub [dostęp: 1.09.2020]. [13] Kann das neuartige Coronavirus ueber Lebensmittel und Gegenstaende uebertragen werden? Spielzeug, Bundesinstitut fuer Risikobewertung. https://www.bfr.bund.de/de/ kann_das_neuartige_coronavirus_ueber_lebensmittel_ und_spielzeug_uebertragen_werden_-244062.html [dostęp: 1.09.2020]. [14] Keeping youself safe, Coronavirus disease (COVID-19). Tasmanian Government. https://www.coronavirus.tas.gov.au/ keeping-yourself-safe/food-and-drinks [dostęp: 1.09.2020]. [15] Kołożyn-Krajewska Danuta, Tadeusz Sikora. 1998. HACCP. Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Warszawa: SITSPOŻ. [16] Miarka Dorota, Monika Stanisławek, Jolanta Kowalska. 2017. „Bezpieczeństwo zdrowotne żywności w zakładach zbiorowych w Polsce i UE Systemy jakości”. Przemysł Spożywczy 71: 30–33. [17] Muñoz CesarVelasco, Jeanette de Boer, Louise Kranendonk, Carmen Valera Santos, Cornelius Bartels. 2014. „Safe use of personal protective equipment in the treatment of infectious diseases of high consequence”. European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC TECHNICAL DOCUMENT, A tutorial for trainers in healthcare settings, Version 2: 22, 12. https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/media/ en/publications/Publications/safe-use-of-ppe.pdf [dostęp: 1.09.2020]. [18] Nearly 50% of Texas restaurants don’t want to reopen yet, study shows, Restaurant Dive. https://www.restaurantdive. com/news/nearly-50-of-texas-restaurants-dont-want-toreopen- yet-study-shows/577270/ [dostęp: 1.09.2020]. [19] Oleksy Katarzyna. FSA – wskazówki operacyjne przy produkcji żywności podczas COVID-19. https://foodfakty.pl/fsawskazowki- operacyjne-przy-produkcji-zywnosci-podczascovid- 19 [dostęp: 1.09.2020]. [20] Policy Brief: The impact of COVID-19 on Food Security and Nutrition, June 2020. Reliefweb. https://reliefweb.int/ report/world/policy-brief-impact-covid-19-food-securityand- nutrition-june-2020 [dostęp: 1.09.2020]. [21] Popis Marzena. 2013. „Systemy bezpieczeństwa żywności”. Problemy Jakości 45(2): 19–25. [22] Q and A dotyczące żywności i koronawirusa. Główny Inspektorat Sanitarny. https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace- -zywnosci-i-koronawirusa/ [dostęp: 1.09.2020]. [23] Rizou Myrto, Ioannis M Galanakis, Turki M.S. Aldawoud. 2020. “Safety of foods, food supply chain and environment within the COVID-19 pandemic”. Trends in Food Science and Technology 102: 293–299. [24] Safe food handling. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/safefood- handling [dostęp: 1.09.2020]. [25] SOP: COVID-19 Playbook. 2020. Black Sheep Restaurants. https://blacksheeprestaurants.com/wp-content/uploads/ 2020/03/black-sheep-restaurants-sop-covid19.pdf [dostęp: 1.09.2020]. [26] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Tekst jedn. Dz.U. z 2019 r. poz. 125 z późn. zm. [27] Velavan Thirumalaisamy P., Christian G. Meyer. 2020. „The COVID-19 epidemic”. Tropical Medicine & International Health 25(3): 278. [28] Wiśniewska Małgorzata Z., Ewa Malinowska, Kinga Piekarska. 2018. „Kultura bezpieczeństwa żywności w teorii i praktyce”. Problemy Jakości (11): 7–15. [29] Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2 – Aktualizacja z dnia 2 lipca 2020 r. wytycznych przeciwepidemicznych GIS z dnia 13 maja 2020 dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2. Główny Inspektorat Sanitarny. https://gis.gov. pl/zywnosc-i-woda/zywnosc-zywnosc-i-woda/qa-dotyczacezywnosci- i-koronawirusa-aktualizacja-28-04-2020/ [dostęp: 1.09.2020].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 15452 "Pierwsze notowania giełdo..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - e-zeszyt (pdf) 2005-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
25.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
100.00 zł
Do koszyka
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - papierowa prenumerata roczna
100.00 zł brutto
92.59 zł netto
7.41 zł VAT
(stawka VAT 8%)
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - pakowanie i wysyłka
14.00 zł brutto
11.38 zł netto
2.62 zł VAT
(stawka VAT 23%)
114.00 zł
Do koszyka
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
150.00 zł brutto
138.89 zł netto
11.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
150.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH