Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Produkty z aronii czarnej jako cenne źródło składników bioaktywnych
Black chokeberry products as a valuable source of bioactive compounds
10.15199/64.2024.6.3
Urszula Jasińska
Jakub Kosiński
Justyna Szczepańska-Stolarczyk
Krystian Marszałek
nr katalogowy: 152217
10.15199/64.2024.6.3
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości polifenoli ogółem, w tym antocyjanów, w siedmiu komercyjnych produktach na bazie aronii czarnej. Wyniki wskazują, że badane produkty charakteryzują się wy- soką zawartością polifenoli ogółem (197,1–1138,6 mg/100 ml oraz 1343,6– 3756,0 mg/100 g s.m.), przy jednocześnie niższej zawartości antocyjanów (4,5–33,6 mg/100 ml oraz 63,0–101,0 mg/100 g s.m.). Podczas 6-miesięcz- nego przechowywania zaobserwowano istotną degradację (p < 0,05) zawar- tości polifenoli ogółem we wszystkich badanych próbkach (o 5–38%) oraz spadek zawartości antocyjanów w zakresie 35–73%.
Abstract
The article presents the results of studies on the content of total polyphenols, including anthocyanins, in seven commercial products based on black cho- keberry. The results indicate that the products tested are characterized by a high content of total polyphenols (197.1–1138.6 mg/100 mL and 1343.6– 3756.0 mg/100 g d.m.), with a simultaneous lower content of anthocyanins (4.5–33.6 mg/100 mL and 63.0–101.0 mg/100 g d.m.). During 6 months of storage, a significant decrease (p < 0.05) in the total polyphenols content was observed in all tested samples (by 5–38%), and a decrease in the content of anthocyanins within the range of 35–73%.
Słowa kluczowe
owoce
aronia czarna
polifenole
antocyjany
właściwości prozdrowotne
produkty handlowe
Keywords
fruit
black chokeberry
polyphenols
anthocyanins
health-promoting properties
commercial products
Bibliografia
[1] Białek Małgorzata, Jarosława Rutkowska, Ewelina Hallman. 2012. “Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 6(8), 21-30. [2] Dobros Natalia, Agnieszka Zielińska, et al. 2024. “Profile of Bioactive Components and Antioxidant Activity of Aronia melanocarpa Fruits at Various Stages of Their Growth, Using Chemometric Methods». Antioxidants. 13, 4: 462. [3] Doroszko Marta, Katarzyna Janda, Karolina Jakubczyk. 2018. „Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych”. Kosmos. 67(2):415–423. [4] Kasprzak-Drozd Kamila, Tomasz Oniszczuk, et al. 2021. „The Efficacy of Black Chokeberry Fruits against Cardiovascular Diseases”. Int. J. Mol. Sci. 18;22(12):6541. [5] Fuleki Tibor, F.J. Francis. 1968. Quantitative Methods for Anthocyanins „Determination of Total Anthocyanin and Degradation Index for Cranberry Juice”. J.Food Sci. Technol. 33, 78–83. [6] Gao Ningxuan, Ohlander M., et al. 2000. “Changes in Antioxidant Effect and Their Relationship to Phytonutrients in Fruit of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during Maturation”. J. Agric. Food Chem.48, 1845–1890. [7] Gao Ningxuan, Chi Shu, et al. 2024. „Polyphenol components in black cho- keberry (Aronia melanocarpa) as clinically proven diseases control factors – an overview”. Food Science and Human Wellness. 13(3): 1152–1167. [8] Jurendić Tomislaw, Mario Ščetar. 2021. “Aronia melanocarpa Products and By-Products for Health and Nutrition: A Review». Antioxidants. 10, 7: 1052. [9] Kapci Bahtinur, Eva Neradová, et al. 2013. “Investigating the antioxidant potential of chokeberry (Aronia melanocarpa) products”. J. Food Nutr. Res. 52, 219–229. [10] Miletić Nemajna, Branko Popović, et al. 2014. “Phenolic compounds and antioxidant capacity of dried and candied fruits commonly consumed in Serbia”. Czech. J. Food Sci. 32, 360–368. [11] Samoticha Justyna, Aneta Wojdyło, Krzysztof Lech. 2016. “The influence of different the drying methods on chemical composition and antioxidant acti- vity in chokeberries”. LWT – Food Science and Technology, 66, 2016, 484–489. [12] Sidor Andrzej, Anna Gramza-Michałowska. 2019. “Black Chokeberry Aronia Melanocarpa L. – A Qualitative Composition, Phenolic Profile and Antioxidant Potential”. Molecules. 24, 20: 3710. [13] Szopa Agnieszka, Paweł Kubica, Halina Ekiert. 2017. „Ecology, chemical composition, health-promoting effects and biotechnological studies on black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), red chokeberry (Aronia arbutifolia (L.) Pers.) and purple chokeberry (Aronia × prunifo- lia (Marsh.) Rehd.)”. Postępy Fitoterapii. 2, 145–157. [14] Tolić Mandica-Tamara, Ines Panjkota, et al. 2017. „Effects of Weather Conditions on Phenolic Content and Antioxidant Capacity in Juice of Chokeberries (Aronia melanocarpa L.)”. Pol. J. Food Nutr. Sci. 67, 1, 67–74.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 152217
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH