Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Wartość technologiczna soi ze zbiorów 2024 roku
Technological value of soybeans from 2024 harvest year
10.15199/61.2024.6.4
Justyna Grabarczyk
nr katalogowy: 151864
10.15199/61.2024.6.4
Streszczenie
Celem pracy była ocena wartości technologicznej ziarna soi ze zbiorów 2024 roku. Materiał badawczy stanowiło 61 próbek soi pochodzących z różnych rejonów Polski, które zostały dostarczone do badań przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna soi określono na podstawie następujących wskaźników jakościowych, dla których średnie wartości wyniosły: wilgotność ziarna (9,1%), zawartość białka (34,9%), gęstości w stanie zsypnym (70,0 kg/hl). Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany i rejonu uprawy soi.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of soybeans from the 2024 harvest. The tested material were 61 soybean samples from different regions of Poland, which were provided for testing by Agricultural Advisory Centers. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of soybeans was determined on the basis of quality indicators, for whose average values were: grain moisture (9.1%), protein content (34.9%), average level (70.0 kg/hl). The difference in the quality parameters dependent on cultivar and different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
soja
rejon uprawy
wartość technologiczna
zbiory ziarna
Keywords
soybean
growing area
technological value
harvest
Bibliografia
[1] ARiMR. Powierzchnie upraw w gminach (Dane w hektarach z wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich). https://rejestr upraw.arimr.gov.pl/ dostęp: 02.12.2024 [2] B iel W., D. Gawęda, E. Łysoń, G. Hury. 2017. Wpływ czynników genetycznych i agrotechnicznych na wartość odżywczą nasion soi. Acta Agrophysica 24, 3, 395-404. [3] B orawska J., M. Darewicz, A. Iwaniak, P. Minkiewicz. 2014. Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLVII, 2, 230-236. [4] F AOSTAT. Crops and livestock products https://www.fao.org/faostat/en/#data/ QCL dostęp 02.12.2024 [5] F oregin Agricultural Service USDA. https:// fas.usda.gov/data/production/commodity /2222000 dostęp 02.12.2024 [6] Gawęda D., R. Cierpiała, E. Harasim, M. H aliniarz. 2016. Effect of tillage systems on yield, weed infestation and seed quality elements of soybean. Acta Agrophisica 23, 2, 175-187. [7] GUS 2024a Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku. https://stat.gov.pl/obszarytematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/uprawyrolne- i-ogrodnicze/wstepny-szacunekglownych- ziemioplodow-rolnych-iogrodniczych- w-2024-roku,3,18.html dostęp: 02.12.2024. [8] GUS 2024b Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2023 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwolesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ produkcja-upraw-rolnych-i-ogrodniczychw- 2023-roku,9,22.html dostęp:02.12.2024. [9] H offman, M., M. Górnicka, H. Jędrzejczyk. 2009. Zamienniki białka zwierzęcego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2, 118-123. [10] Jarecki W., D. Bobrecka-Jamro. 2015. Wpływ nawożenia dolistnego na plon i skład chemiczny nasion soi (Glycine Max (L.) Merrill). Fragmenta Agronomica 32,4, 22-31. [11] Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce 2024. Wyd. COBRU, Słupia Wielka. https://coboru. gov.pl/Publikacje_COBORU/Listy_odmian/ lo_rolnicze_2024.pdf dostęp 02.12.2024. [12] Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ jakie-skladniki-znajduja-sie-w-soi/ dostęp: 02.12.2024. [13] Pabich M., M. Materska, M. Staszowska- -Karkut. 2018. Porównanie składników bioaktywnych w nasionach oraz innych częściach anatomicznych soi. Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, XIII Konferencja Naukowa z cyklu „Żywność XXI wieku” Kraków, 24-25 września 2018 r. 27-36.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 151864
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH