Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 11
Współczesne metody detekcji i analizy białek serwatkowych w kontekście zapobiegania fałszowaniu towarów
Modern methods of detection and analysis of whey proteins in the context of prevention of falsification of merchandise
10.15199/62.2024.11.1
Oleksandra Pryshchepa
Natalia Daśko
Katarzyna Rafińska
Paula Walenda
Janusz Bojarski
Michał Złoch
Jerzy Łukaszewicz
Paweł Pomastowski
Andrzej Adamski
nr katalogowy: 151460
10.15199/62.2024.11.1
Streszczenie
Przedstawiono szczegółową analizę białek serwatkowych, ich właściwości prozdrowotne oraz rolę w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Szczególną uwagę zwrócono na znaczenie zaawansowanych metod analizy białek w celu zapewnienia ich autentyczności oraz bezpieczeństwa konsumentów. Przedstawiono charakterystykę głównych białek serwatkowych, β-laktoglobuliny, a-laktoalbuminy, immunoglobulin, laktoferyny oraz albuminy surowicy bydlęcej (BSA), podkreślając ich zróżnicowane funkcje biologiczne oraz potencjalne zastosowania terapeutyczne. Szczegółowo omówiono metody detekcji i identyfikacji białek serwatkowych, w tym techniki spektrometrii mas, elektroforezy żelowej oraz różnorodne podejścia immunochemiczne, takie jak ELISA i western blot. Podkreślono znaczenie tych metod nie tylko w badaniach naukowych, ale również w praktycznych zastosowaniach w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Podkreślono wyzwania związane z fałszowaniem produktów zawierających białka serwatkowe, wskazując na konieczność ciągłego rozwijania i wdrażania nowych, bardziej czułych i specyficznych metod analitycznych. Przeanalizowano zakres i treści prawnokarnej ochrony konsumentów przed dostarczaniem im niewłaściwych środków spożywczych. Zwrócono uwagę na różnorodność możliwych konfiguracji działań powodujących takie dostarczanie, znaczenie motywacji sprawcy oraz konsekwencji podejmowanych zachowań. Przeanalizowano przepisy kilku ustaw, takich jak ustawa o bezpieczeństwie żywienia i żywności, Kodeks karny, prawo farmaceutyczne oraz prawo własności przemysłowej.
Abstract
A detailed anal. of whey proteins, their health-promoting properties and role in the food and pharmaceutical industries was presented. Particular attention was paid to the importance of advanced protein anal. methods to ensure their authenticity and consumer safety. The main whey proteins, β-lactoglobulin, a-lactalbumin, immunoglobulins, lactoferrin and bovine serum albumin, were characterized, emphasizing their diverse biol. functions and potential therapeutic applications. Methods for the detection and identification of whey proteins were discussed in detail, including MS techn., gel electrophoresis and various immunochem. approaches such as ELISA and western blot. The importance of these methods not only in scientific research but also in practical applications in the food and pharmaceutical industries was emphasized. The challenges related to the adulteration of whey protein products were highlighted, indicating the need for continuous development and implementation of new, more sensitive and specific anal. methods. The scope and content of criminal law protection of consumers against the supply of improper foodstuffs were analyzed. Attention was paid to the variety of possible configurations of actions causing such delivery, the importance of the perpetrator’s motivation and the consequences of the undertaken behavior. The provisions of several laws were analyzed, such as the law on Food and Nutrition Safety, the Criminal Code, the Pharmaceutical Law and the Industrial Property Law.
Słowa kluczowe
białka serwatkowe
metody detekcji
spektrometria mas
elektroforeza żelowa
fałszowanie produktów
bezpieczeństwo konsumentów
Keywords
whey proteins
detection methods
MS
gel electrophoresis
product adulteration
consumer safety
Bibliografia
[1] J. Król, A. Brodziak, A. Litwińczuk, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2011, 4, nr 77, 74. [2] W. Szczurek, Wiad. Zootech. 2008, 4, 41. [3] https://altmedrev.com/wp-content/uploads/2019/02/v13-4-341.pdf, dostęp 3 czerwca 2024 r. [4] J. Król, A. Litwińczuk, A. Zarajczyk, Med. Wet. 2008, 64, nr 12, 1375. [5] P.L.H. McSweeney, P.F. Fox, Advanced diary chemistry. Proteins: Basic aspects, t. 1A, Springer, 2013. [6] L. Adlerova, A. Bartoskova, M. Faldyna, Vet. Med. 2008, 53, nr 9, 457. [7] E.N. Baker, H.M. Baker, Cell Mol. Life Sci. 2005, 62, nr 22, 2531. [8] S. Hagiwara, K. Kawai, A. Anri, H. Nagahata, J. Vet. Med. Sci. 2003, 65, nr 3, 319. [9] P.P. Ward, E. Paz, O.M. Conneely, Cell Mol. Life Sci. 2005, 62, nr 22, 2540. [10] S.A. Gonzalez-Chavez, S. Arevalo- Gallegos, Q. Rascon-Cruz, Int. J. Antimicrob. Agents 2009, 33, e1. [11] D. Legrand, E. Elass, M. Carpentier, J. Mazurier, Cell Mol. Life Sci. 2005, 62, nr 22, 2549. [12] N. Orsi, BioMetals 2004, 17, 189. [13] J. Bezault, R. Bhimani, J. Wiprovnick, P. Furmanski, Cancer Res. 1994, 54, nr 9, 2310. [14] W.P. Wang, M. Iigo, J. Sato, K. Sekine, I. Adachi, H. Tsuda, Jpn. J. Cancer Res. 2000, 91, 1022. [15] J.S. Wolf, D. Li, R.J. Taylor, B.W. O’Malley, ORL J. Otorhinolaryngol. Relat. Spec. 2003, 65, nr 5, 245. [16] Decyzja wykonawcza 012/727/UE Komisji z dnia 22 listopada 2012 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu laktoferyny bydlęcej jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem nr 258/97/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, Dz.U. L 327. [17] http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/ NoticeInventory/default.html, dostęp 3 czerwca 2024 r. [18] https://www.cidrap.umn.edu/foodborne-disease/fda-nod-lactoferrinbe- used-antimicrobial-beef, dostęp 3 czerwca 2024 r. [19] C.V. Agostoni, EFSA J. 2012, 10, nr 5, 2701. [20] J.M. Berg, L. Stryer, J.L. Tymoczko, G.J. Gatto. Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019. [21] N.J. Kruger, Methods Mol. Biol. 1994, 32, 9. [22] B. Faramarzi, M. Moggio, N. Diano, M. Portaccio, M. Lepore, Biophysica 2023, 3, nr 1, 158. [23] S.A. Tatulian, FTIR analysis of proteins and protein-membrane interactions, Springer, New York 2019. [24] M.S.H.K. Akash, Rehman, Essentials of pharmaceutical analysis, Springer Nature, Singapore 2020. [25] S. Czaplicki, Chromatography in bioactivity analysis of compounds, InTech, 2013. [26] J.F. Rabek, Biopolimery. Metody badań strukturalnych w praktyce, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2023. [27] A. Görlich, Wszechświat 2016, 117, nr 4–6, 107. [28] S. Aydin, Peptides 2015, 72, 4. [29] http://laborant.pl/wybrane-metody-oznaczania-bialek, dostęp 4 czerwca 2024 r. [30] U. Leurs, U.H. Mistarz, K.D. Rand, Eur. J. Pharm. Biopharm. 2015, 93, 95. [31] P. Sosnowski, Obrazowanie tkanek metodą spektrometrii MALDI-MSI, praca doktorska, Uniwersytet Warszawski, Warszawa 2015. [32] P. Pomastowski, B. Buszewski, TrAC Trends Anal. Chem. 2014, 53, 167. [33] O. Pryshchepa, G. Sagandykova, J. Rudnicka, P. Pomastowski, M. Sprynskyy, B. Buszewski, JDS 2022, 105, nr 3, 1940. [34] O. Pryshchepa, J. Pałczyńska, A. Radtke, P. Pomastowski, Przegl. Mlecz. 2024, nr 1, 13. [35] P. Pomastowski, B. Buszewski, Nanomaterials 2019, 9, nr 2, 260. [36] M.L. Kütt, M. Malbe, J. Stagsted, Agron. Res. 2011, 9, 415. [37] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. 2023, poz. 1448. [38] Ustawa z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne, Dz.U. 2024, poz. 686. [39] Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych, Dz.U. 2018, poz. 2227. [40] Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, Dz.U. 2023, poz. 1939 z późn. zm. [41] Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny, Dz.U. 2024, poz. 17 z późn. zm. [42] Ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej, Dz.U. 2023, poz. 1170. [43] N. Daśko, Prawnokarna ochrona znaków towarowych, Warszawa 2017, 79–118.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH