Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
GOSPODARKA MIĘSNA
|
Rocznik 2024 - zeszyt 10
Zastosowanie biostarterów grzybowych w procesie dojrzewania wołowiny na sucho
Application of fungal biostarters in beef dry aging process
Wiesław PRZYBYLSKI
Magdalena PŁECHA
nr katalogowy: 151152
Streszczenie
Mięso wołowe stanowi substrat wysokobiałkowy i jest źródłem wysoko przyswajalnego żelaza oraz innych mikro- i makroelementów. Jednak zanim wołowina zostanie spożyta wymaga sezonowania, procesu podczas którego nabiera właściwości podnoszących jej jakość. Występują dwa rodzaje sezonowania: na mokro i na sucho. Wiadomo, że mimo wyższych kosztów produkcji druga z metod przynosi korzystniejsze efekty sensoryczne, co podnosi rangę produktu. Wymaga ona warunków chłodniczych, odpowiedniej wilgotności i przepływu powietrza stabilizowanych najczęściej w specjalnej szafie dojrzewalniczej. Podczas procesu dojrzewania na powierzchni mięsa rozwijają się różne bakterie i grzyby, które produkują enzymy wydzielane na powierzchnię wołowiny. Należą do nich m. in. proteazy, w tym kolagenazy, które w naturalny sposób rozkładają białka włókien mięśniowych. Badania uwzględniające procesy mikrobiologiczne zachodzące na wołowinie sezonowanej na sucho (DAB) prowadzone są na całym świecie, ale w ostatnim czasie krajami szczególnie w nie zaangażowanymi są Polska i Japonia. Prowadzone analizy skupiają się przede wszystkim na poznaniu zróżnicowania taksonomicznego bakterii i grzybów obecnych i rozwijających się na sezonowanej wołowinie oraz bezpieczeństwie mikrobiologicznym finalnego produktu. W ostatnim czasie jednak na popularności zyskują dodatkowo badania aplikacyjne, których celem jest opracowywanie bezpiecznych i efektywnych kultur mikroorganizmów, które umożliwiałyby wystandaryzowanie procesu sezonowania wołowiny na sucho, szczególnie z użyciem grzybów strzępkowych. Istnieje kilka szczepów z rodzaju Mucor, które zostały opracowane w tym celu, a jeden z nich, Mucor flavus KKP 2092p, został opatentowany przez zespoły polskich badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warszawskiego w ramach realizacji projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Podobne badania prowadzone są także w Japonii. Uzyskiwane szczepy grzybów zwiększają jakość sensoryczną wołowiny jak również potencjalnie podnoszą jego bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
Abstract
Beef is a high-protein substrate as well as a source of easily absorbable iron and other micro- and macroelements. However, before it is consumed, beef requires a process called aging during which it acquires properties that increase its quality. There are two types of this process: wet and dry aging. It is known that despite higher production costs, the latter method leads to more favorable sensory effects, enhancing the final product's quality. Dry aging requires refrigerated conditions, appropriate humidity, and air circulation, usually maintained in a special maturation chamber. During the aging process, various bacteria and fungi develop on the meat's surface, producing enzymes released onto the beef's surface. These include proteases, particularly collagenases, which naturally break down muscle fiber proteins. Research regarding the microbiological processes occurring within dry-aged beef (DAB) is conducted worldwide, but recently, Poland and Japan have been particularly involved. The analyses primarily focus on understanding the taxonomic diversity of bacteria and fungi present and growing on dry-aged beef, as well as the microbiological safety of the final product. Recently, however, apart from the basic studies, application projects have gained popularity. They focus on developing safe and effective microorganism cultures to standardize the dry aging process, especially with the use of filamentous fungi. Several strains of the genus Mucor have been developed for this purpose, and one of them, Mucor flavus KKP 2092p, was patented by teams of Polish researchers from the Warsaw University of Life Sciences and the University of Warsaw as part of a project funded by the National Center for Research and Development. Similar studies are also being conducted in Japan. The obtained fungal strains improve the sensory quality of beef and potentially enhance its microbiological safety.
Słowa kluczowe
wołowina sezonowana na sucho
jakość sensoryczna
mikrobiologia mięsa
Mucor flavus
biostartery
związki lotne
Keywords
dry-aged beef (DAB)
sensory quality
microbiology of meat
Mucor flavus
biostarters
volatile compounds
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
GOSPODARKA MIĘSNA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-10 , nr katalogowy 151152
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
GOSPODARKA MIĘSNA- e-zeszyt (pdf) 2024-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
36.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
GOSPODARKA MIĘSNA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
318.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
GOSPODARKA MIĘSNA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH