Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
Polska kuchnia regionalna – kuchnia Podkarpacia
Polish Regional Cuisine – Podkarpacie
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 150904
Streszczenie
Przedstawiono charakterystykę kuchni Podkarpacia, zawierającą najbardziej typowe dania w ujęciu historycznym i współcześnie. Region ten obfituje w proste, ale pomysłowe dania. Proziaki, kysełycia, knysze, fuczki, hreczanyki, zalewajka to charakterystyczne potrawy tego regionu. Świetną promocją tradycji kulinarnych jest szlak kulinarny „Podkarpackie smaki”. W regionie odbywają się liczne wydarzenia i imprezy, na których można spróbować produktów, dań i napojów regionalnych i poznać inne tradycje regionalne.
Abstract
The characteristics of the Podkarpacie cuisine are presented, including the most characteristic dishes from a his torical and contemporary perspective. This region is rich in simple but creative dishes. Proziaki, kysełycia, knysze, fuczki, hreczanyki, zalewajka are characteristic dishes of this region. The culinary trail "Podkarpackie Smaki" greatly promotes regional culinary traditions. Numerous events and parties occur in this area, where you can try regional products, dishes, and drinks and learn about other regional traditions.
Słowa kluczowe
kuchnia regionalna
kuchnia Podkarpacia
charakterystyka
Keywords
regional Polish cuisine
Podkarpacie cuisines
characteristics
Bibliografia
[1] ABC kuchni regionalnej, Strzyżów, 2007. [2] Brzosteckie przepisy kucharskie, Brzostek, 2007. [3] Brzosteckie lato w słoiku, Brzostek, 2008. [4] Chleb z Karpat – zbiór przepisów. [5] Drobnica L., J. Krupa. 2015. Tradycyjne i regionalne potrawy w menu obiek tów gastronomicznych, [w:] J. Krupa, Kreowanie przedsiębiorczości w tu rystyce na terenach wiejskich oraz ochrona środowiska i dziedzictwa kul turowego, Wydawnictwo Edytorial: Dynów, s. 373-390. [6] Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej. Urząd gminy Lubaczów, 2020. [7] Kuchnia regionalna Beskidu Dukielskiego (Dukla 2006).Wyd. Gmina Dukla www.dukla.pl [8] Kuchnia w cmolaskiej tradycji (2007) [9] Kuchnia Podkarpacia, Rzeszów, 2004. [10] Kuchnia Doliny Strugu 2007. [11] Kulinarne opowieści, czyli wędrówki po smakach województwa podkar packiego. Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. Departa ment Promocji i Turystyki, Rzeszów 2012. [12] Leksykon podkarpackich smaków, Pro Carpathia, 2007. [13] Lista produktów tradycyjnych Ministerstwa rolnictwa i Rozwoju Wsi] ht tps://www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-podkarpackie [14] Migdał W., J. Golian, S. Marcinčák, M. Král, M. Walczycka, J. Domagała, D. Najgebauer-Lejko, Ł. Migdał. 2020. Wpływ Wołochów na kulturę pa sterską i kuchnię Karpat. Przegląd hodowlany, 5, 1-7. [15] Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie www.muzeumgorzelnictwa.pl [16] Podkarpackie Produkty Tradycyjne, Pro Carpathia, 2007. [17] Potrawy regionalne z gminy Haczów i przygranicznego regionu Słowa cji, Pro Carpathia, 2010. [18] Potrawy regionalne i staropolskie regionu Bieszczadów, Lesko, 2005. [19] Potrawy regionalne. Pro Carpathia dla gminy Stubno, 2005. [20] Zieliński K (red.). 2007. Podkarpackie zaprasza smakiem. Kulinaria-Trady cja-Zwyczaje-Folklor, 1, Wydawnictwo okolicznościowe. [21] Zieliński K. Jadło – przepisy kulinarne pogranicza polsko-słowackiego. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpa thia”, 2007-2013. Internet: [22] http://www.szlakpodkarpackiesmaki.pl/pl/top-10/fuczki; [23] http://www.szlakpodkarpackiesmaki.pl/pl/top-10/hreczanyki [24] https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/blog/posts/P%C3%B3%C5%82ki%20 Podkarpackie%20Smaki [25] https://www.szlakpodkarpackiesmaki.pl/ [26] https://www.podkarpackie.eu/turystyka/odkryj_podkarpackie/podkar packie_winnice/karpacki-szlak-wina-17583 [27] https://www.dniwina.pl/ [28] http://muzeum-lezajsk.pl/ekspozycja-browarnicza/ [29] https://vanpur.com.pl/pl/browary/browar-w-rakszawie/1.html [30] https://krzeszow-gok.pl/2024/08/28/powidlaki-2024/ [31] https://bolestraszyce.com.pl/ [32] https://nasze-lokalne.pl/turystyka-i-rekreacja/imprezy-turystyczne/pod karpacki-festiwal-szarlotki,produkt166/ [33] https://www.gov.pl/web/rolnictwo/biszkopty-jaroslawskie [34] http://www.podkarpackiesmaki.pl/mapa-podkarpackich-smakow [35] https://www.smakgorno.pl/festiwal-podkarpackich-smakow [36] https://gok.lezajsk.pl/wloscianskie-jadlo-2024-za-nami/ [37] https://agrobieszczady.info/ [38] https://www.ekogala.eu/ [39] https://u.profitroom.com/2019-ibisstylesbielskobiala-pl/uploads/Golon ka_menu_impreza_A5.pdf [40] http://www.szlakpodkarpackiesmaki.pl/pl/events/nowa-impreza-pro mujaca-tradycje-kulinarna-regionu [41] https://www.wzp.rzeszow.pl/xix-podkarpackie-swieto-miodu-21-wrze sien-2023-r/ [42] https://visitkrosno.pl/pl/wydarzenia/karpackie_klimaty_2024 [43] https://festiwalkresow.pl/index.php/2024/07/04/festiwal-dziedzictwa--kresow-2024-informacja-prasowa/ [44] www.skansen.mblsanok.pl
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 150904
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
35.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH