Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 4
Contribution to the implementation of ISO 22000,2018 within the NOUNOURS agri-food company - case study of a NOUNOURS manufacturing facility
Wdrażanie normy ISO 22000:2018 w firmie rolno-spożywczej NOUNOURS: studium przypadku zakładu produkcyjnego NOUNOURS
10.15199/46.2024.4.1
Sarra GHRIEB
Amine FERROUKHI
Lydia DJENNADI
nr katalogowy: 150110
10.15199/46.2024.4.1
Streszczenie
Purpose: The objective of this research is to establish an all-encompassing ISO 22000:2018 management framework within the NOUNOURS manufacturing facility, aimed at guaranteeing the safety of its food items. Design/methodology/approach: The study employs a qualitative methodology to accomplish our research objective. We immerse ourselves in the environment of NOUNOURS manufacturing, actively participating in the activities and interactions of the group being observed. This method allows us to gain firsthand experience and insights into the culture, behaviors, and dynamics of the group we are studying. Participatory observation is particularly valuable for studying social phenomena, cultural practices, and community dynamics, as it allows us to explore complex social processes within their natural contexts. Findings/conclusions: The research results underscore the management’s dedication to achieving ISO 22000:2018 certification. The evaluation of the Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) plan confirms adherence to current standards. Nevertheless, the assessment of the Pre-Requisite Program (PRP) reveals areas of non-compliance. Research limitations: The study may be limited by factors such as: (1) Scarcity of certain documents due to their confidential nature, (2) Difficulty in openly interacting with professionals, (3) Challenges in reaching a substantial number of middle management respondents. Practical implications: By implementing a strong food safety management system and complying with global standards like ISO 22000:2018, NOUNOURS manufacturing contributes to the improvement of the safety and quality of its food items. Additionally, fulfilling regulatory mandates and potentially securing ISO 22000:2018 certification may open doors to export. Originality/value: This research paper provides new perspectives on establishing a food safety management system at NOUNOURS manufacturing, providing valuable advice for similar companies striving to enhance their food safety protocols. Moreover, it underscores the significance of adhering to international standards and regulatory obligations in the food sector
Abstract
Cel: Celem opracowania jest ustanowienie kompleksowych ram zarządzania zgodnych z normą ISO 22000:2018 w zakładzie produkcyjnym NOUNOURS, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa produktów spożywczych. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: Do osiągnięcia celu badawczego zastosowano metodologię jakościową. Aktywne uczestnictwo w środowisku produkcyjnym firmy NOUNOURS pozwoliło na zdobycie bezpośrednich doświadczeń oraz głębsze zrozumienie kultury, zachowań i dynamiki badanej grupy. Obserwacja uczestnicząca jest szczególnie cenna przy badaniu zjawisk społecznych, praktyk kulturowych i dynamiki społeczności, gdyż umożliwia eksplorację złożonych procesów społecznych w ich naturalnych kontekstach. Wyniki/wnioski: Wyniki badań podkreślają zaangażowanie kierownictwa w uzyskanie certyfikatu ISO 22000:2018. Ocena planu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) potwierdza zgodność z obowiązującymi standardami. Niemniej jednak ocena programu wstępnego (PRP) wykazuje obszary niezgodności. Ograniczenia: Badanie może być ograniczone przez takie czynniki jak: (1) brak niektórych dokumentów ze względu na ich poufny charakter, (2) trudności w otwartej interakcji ze specjalistami, (3) problemy z dotarciem do znacznej liczby respondentów średniego szczebla zarządzania. Zastosowanie praktyczne: Wdrożenie solidnego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i przestrzeganie globalnych standardów, takich jak ISO 22000:2018, przyczynia się do poprawy bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych NOUNOURS. Ponadto spełnienie wymagań regulacyjnych i uzyskanie certyfikatu ISO 22000:2018 może otworzyć możliwości eksportowe. Oryginalność/wartość poznawcza: Opracowanie przedstawia nowe perspektywy dotyczące ustanowienia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakładzie produkcyjnym NOUNOURS, dostarczając cennych wskazówek dla podobnych firm, które dążą do poprawy procedur zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Ponadto podkreśla znaczenie przestrzegania międzynarodowych standardów i wymogów regulacyjnych w sektorze spożywczym.
Słowa kluczowe
ISO 22000:2018
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)
food safety
food safety management system
small agri-food company
Algeria
Keywords
ISO 22000:2018
HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli)
bezpieczeństwo żywności
system zarządzania bezpieczeństwem żywności
mała firma rolno-spożywcza
Algieria
Bibliografia
[1] Achour Nesrine, Amine Ferroukhi, Ratiba Chibani. 2023. “Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria”. Problemy Jakości 1(2): 25–33. DOI: 10.15199/46.2023.2.3. [2] Afnor. 2018. Module de soutien. [3] Alkhafaji Mahmud Abdullah Jasim, Rosa Maria Blanca Herrera. 2021. “A Study Of Implementation Food Safety Management System ISO 22000 In Local Food Products Company”. NVEO - NATURAL VOLATILES & ESSENTIAL OILS Journal 8(4): 13511–13527. [4] Argatu Ruxandra, Carmen Păunescu, Miruna Lungu. 2018. “Implementation of ISO 22000 in Romanian Companies : Motivations, Difficulties and Key Benefits”. Amfiteatru Economic 20(47): 30–45. DOI: 10.24818/EA/2018/47/30. [5] Bo-Kang Liou, Chin-Shuh Chen, Fan-Jhen Dai, Hsinjung Chen, Pei-Ting Chuang. 2020. “Study on the risks of metal detection in food solid seasoning powder and liquid sauce to meet the core concepts of ISO 22000:2018 based on the Taiwanese experience”. Food Control 111: 107071. DOI: 10.1016/j.foodcont.2019.107071. [6] Boutou Olivier. 2014. De l’HACCP à l’ISO 22000: Management de la sécurité des aliments Ed. 3. La Plaine-Saint-Denis: AFNOR Éditions. https://www.scholarvox.com/catalog/book/ docid/88830359?searchterm=Olivier%20Boutou. [7] Boutou Olivier. 2019. Le kit du responsable qualité en agroalimentaire: HACCP, IFS, BRC, ISO/FSSC 22000. La Plaine-SaintDenis: AFNOR. https://www.scholarvox.com/catalog/book/doc id/88879157?searchterm=Olivier%20Boutou. [8] Boutou Olivier, Camberou Laurent. 2022. Pour une culture d’entreprise positive et durable: Cas dans l’agroalimentaire – Food Safety Culture. La Plaine-Saint-Denis: AFNOR. https:// www.scholarvox.com/catalog/book/docid/88939947. [9] Chaoniruthisai Prachara, Prattana Punnakitikashem, Kittichai Rajchamaha. 2018. “Challenges and difficulties in the implementation of a food safety management system in Thailand: A survey of BRC certified food productions”. Food Control 93: 274–282. DOI: 10.1016/j.foodcont.2018.06.004. [10] Charalambous Marianna, Peter Jonathan Fryer, Stephanos Panayides, Madeleine Smith. 2015. “Implementation of Food Safety Management Systems in small food businesses in Cyprus”. Food Control 57: 70–75. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.04.004. [11] Escanciano Carmen, María Leticia Santos-Vijande. 2014. “Implementation of ISO-22000 in Spain: Obstacles and key benefits”. British Food Journal 116(10): 1581–1599. DOI: 10.1108/BFJ-02-2013-0034. [12] Gaaloul Imed, Samira Riabi, Raoudha Ghorbel. 2011. “Implementation of ISO 22000 in cereal food industry “SMID” in Tunisia”. Food Control 22(1): 59–66. DOI: 10.1016/j.foodcont.2010.05.008. [13] Gil L., P. Ruiz, Laura Escrivá, Guillermina Font, Lara Manyes. 2017. “A decade of Food Safety Management System based on ISO 22000: A global overview”. Revista de Toxicología 34(2): 84–93. [14] Iziti Khadidja. 2020. L’application Du Système HACCP – ISO 22000 Pour Assurer La Qualité/sécurité Au Niveau De L’industrie De Boissons (jus De Fruits) (spa – Nca Rouiba). https://www.theses-algerie.com/7202737075175159/ articles-scientifiques-et-publications/universite-lounici-ali---blida-2/l-application-du-syst%C3%A8mehaccp-ISO-22000-pour-assurer-la-qualit%C3%A9-x2fs%C3%A9curit%C3%A9-au-niveau-de-l-industrie-de-boissons-jus-de-fruits-spa-%E2%80%93-nca-rouiba. [15] Lamboni Matéyendou, Ouézou Yaovi Azouma. 2013. "Intégration du système de gestion de la sécurité des denrées alimentaires dès la conception d’une petite et moyenne industrie au Togo". Environnement, Risques & Santé 12(6): 521–529. DOI: 10.1684/ers.2013.0658. [16] Macheka Lesley, Faith Angeline Manditsera, Ruth. T. Ngadze, Juliet Mubaiwa, Loveness Nyanga. 2013. “Barriers, benefits and motivation factors for the implementation of food safety management system in the food sector in Harare Province, Zimbabwe”. Food Control 34(1): 126–131. DOI: 10.1016/j. foodcont.2013.04.019. [17] Mensah Lena Dzifa, Denyse Julien. 2011. “Implementation of food safety management systems in the UK”. Food Control 22(8): 1216–1225. DOI: 10.1016/j.foodcont.2011.01.021. [18] Panghal Anil, Navnidhi Chhikara, Neelesh Sindhu, Sundeep Jaglan. 2018. “Role of Food Safety Management Systems in safe food production: A review”. Journal of Food Safety 38(4): e12464. DOI: 10.1111/jfs.12464. [19] Tomašević Igor, Nada Šmigić, Ilija Đekić, Vlade Zarić, Nikola Tomić, Jelena Miocinovic, Andreja Rajković. 2016. “Evaluation of food safety management systems in Serbian dairy industry”. Mljekarstvo 66 (1): 48–58. [20] Weinroth Margaret D., Aeriel D Belk, Keith E Belk. 2018. “History, development, and current status of food safety systems worldwide”. Animal Frontiers 8(4): 9–15. DOI: 10.1093/af/vfy016.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-4 , nr katalogowy 150110
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2024-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
75.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH