Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 8
Jakość mrożonych owoców dostępnych w krajowym obrocie handlowym
Quality of frozen fruit available in the national trade
10.15199/65.2024.8.6
Joanna Markowska
Anna Drabent
Agnieszka Tyfa
nr katalogowy: 150103
10.15199/65.2024.8.6
Streszczenie
Owoce, w tym owoce mrożone, od lat cieszą się popularnością i uznaniem wśród konsumentów. Aby zaspokoić wymagania klientów i zapewnić bezpieczne produkty, surowce muszą spełniać standardy jakości. mrożenie, jako proces technologiczny, ma na ogół niewielki wpływ na degradację zawartości substancji bioaktywnych i skutecznie przyczynia się do utrzymania jakości produktu końcowego. publikacja ma na celu przedstawienie jakości mrożonych truskawek, malin i wiśni dostępnych w krajowym obrocie handlowym. omówiono aspekty związane opakowaniami mrożonek i zwrócono uwagę na wybrane parametry wpływające na jakość mrożonek, w tym wielkość, wygląd owoców, dojrzałość czy zdrowotność w aspekcie występowania monitorowania zanieczyszczeń biologicznych czy pozostałościami środków ochrony roślin.
Abstract
Fruit, including frozen fruit, has been popular and appreciated by consumers for years. in order to satisfy customer demands and ensure safe products, raw materials must meet quality standards. Freezing, as a technological process, generally has little impact on the degradation of the bioactive content and effectively contributes to maintaining the quality of the final product. This publication aims to present the quality of frozen strawberries, raspberries and cherries available in the domestic trade. Aspects related to the packaging of frozen fruit are discussed, and attention is paid to selected parameters affecting the quality of frozen fruit, including size, fruit appearance, ripeness or healthiness in terms of the occurrence of monitoring for biological contamination or residues of plant protection products.
Słowa kluczowe
mrożone owoce
standardy jakościowe
parametry f izykochemiczne
pestycydy
Keywords
frozen fruit
quality standards
physico-chemical parameters
pesticides
Bibliografia
[1] Anonim 2023. rynek przetworów owocowych w polsce. Polish Food. summer: 5-9. [2] Augustin m.A., L. sanguansri, e.m. Fox, L. Cobiac, m.B. Cole. 2020. recovery of wasted fruit and vege tables for improving sustainable diets. Trends Food Sci. Technol. 95:75-85. [3] Barreiro p. i in. 1998. Comparison between sensory and instrumental measurements for mealiness assessment in apples: A collaborative test. J. Texture Studies 29:509-552. [4] Boobis A.r. i in. 2008. Cumulative risk assessment of pesticide residues in food. Toxicol. Lett. 180:137-150. [5] Bourne m.C. 2002. Food Texture and Viscosity: Concept and measurement, 2nd ed., Academic press, London, U.K [6] Celli G.B., A. Ghanem, m.s.-L. Brooks. 2015. influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products. Food Rev. Int. 32:280-304. [7] europe Frozen Fruits and Vegetables market: industry Trends, share, size, Growth, opportunity and Forecast 2023–2028 https://www.imarcgroup.com/europe– frozen– fruits– vegetables– market. [8] Figurska-Ciura D. 2012. pozostałości pestycydów w środkach spożywczych, w: Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, red. orzeł D., Biernat B., Wyd. Uniwersytetu przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław. [9] Ganhão r., J. pinheiro, C. Tino, H. Faria, m.m. Gil. 2019. Characterization of Nutritional, physicochemical, and phytochemical Composition and Antioxidant Capacity of Three strawberry “Fragaria × ananassa Duch.” Cultivars (“primoris”, “endurance”, and “portola”) from Western region of portugal. Food. 8: 682. [10] Jankowska m., B. Łozowicka, p. Kaczyński. 2019. Comprehensive toxicological study over 160 processing factors of pesticides in selected fruit and vegetables after water, mechanical and thermal processing treatments and their application to human health risk assessment. Sci. Total Environ. 652: 1156-1167. [11] Klepacka m. 2000 r. Analiza Żywności. sGGW W-wa. [12] Kuchheuser p., m. Birringer. 2021. pesticide residues in food in the european Union: Analysis of notifications in the european rapid Alert system for Food and Feed from 2002 to 2020. Food Control, 133: 108575. [13] Lappalainen r., J. Keamy, m. Gibney. 1998. A pan eU survey of consumer attitudes to food, nutrition and health: An overview. Food Qual. Prefer. 9: 467-478. [14] Leong s.Y., i. oey. 2012. effects of processing on anthocyanins, carotenoids and vitamin C in summer fruits and vegetables. Food Chem. 133:1577-1587. [15] mullena W., i in. 2002. effect of Freezing and storage on the phenolics, ellagitannins, Flavonoids, and Antioxidant Capacity of red raspberries. J. Agric. Food Chem. 50: 5197-5201. [16] Narenderan s., s. meyyanathan, B. Babu. 2020. review of pesticide residue analysis in fruits and vege tables. pre-treatment, extraction and detection techniques. Food Res. Int. 133, 109141. [17] Neri L. i in. 2020. Antioxidant Activity in Frozen plant Foods: effect of Cryoprotectants, Freezing process and Frozen storage. Foods. 9: 1886. [18] Ntzani e.e., m. Chondrogiorgi, G.Ntritsos, e. evangelou, i. Tzoulaki. 2013. Literature review on epidemio logical studies linking exposure to pesticides and health effects. EFSA Supporting Publ. 10: 497e. [19] peneau s., p.B. Brockhoff, F. escher, J. Nuessli. 2007. A comprehensive approach to evaluate the freshness of strawberries and carrots. Postharvest Biol. Technol. 17: 9-19. [20] pijanowski e., s. mrożewski, A. Horubała, A. Jarczyk. 1973. Technologia produktów owocowych i wa rzywnych. pWriL W-wa. [21] pN-eN 15662:2018 Żywność pochodzenia roślinnego – Wielometoda oznaczania pozostałości pesty cydów przy użyciu analizy opartej na GC i LC po ekstrakcji/ podziale z acetonitrylem i dyspersją spe – metoda modułowa QueChers [22] produkcja mrożonek i soków 2023 r. https://www.fresh– market.pl/informacje/wiadomosci/produkcja– mrozonek– i– sokow– w– 2023– (dostęp 25.01.2024 r.) [23] rotelli A.e., T. Guardia, A.o. Juárez, N.e. De La rocha, L.e. pelzer. 2003. Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacol. Res. 48: 601-606. [24] saravi s.s.s., m. shokrzadeh. 2011. role of pesticides in Human Life in the modern Age: A review. in pesticides in the modern World-risks and Benefits; intech open: rijeka, Croatia, 3-12. [25] septembre-malaterre A., F. remize, p. poucheret. 2018. Fruits and vegetables, as a source of nutritional compounds and phytochemicals: Changes in bioactive compounds during lactic fermentation. Food Research International, 104: 86-99. [26] skrovankova s., D. sumczynski, J. mlcek, T. Jurikova, J. sochor. 2015. Bioactive Compounds and Antioxi dant Activity in Different Types of Berries. Int. J. Mol. Sci. 16: 24673-24706. [27] stamenkovic Z. i in. 2019. Convective Drying of Fresh and Frozen raspberries and Change of Their physical and Nutritive properties. Foods. 8: 251. [28] struciński p. pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity https://ncez.pzh.gov.pl/ abc– zywienia/zasady– zdrowego– zywienia/ (dostęp 29.01.2024 r.). [29] szajdek A., e.J. Borowska. 2008. Bioactive Compounds and Health-promoting properties of Berry Fruits: A review. Plant Foods Hum.Nutr. 63:147-156. [30] szczesniak A.s., r. ilker. 1988. The meaning of textural characteristics: Juiciness in plant foodstuffs. J. Texture Studies. 19:61-78. [31] szczesniak A.s., B.J. smith. 1969. observations on strawberry texture. A three-pronged approach. J. Texture Studies. 1:65-89. [32] Willisa C. i in. 2020. occurrence of Listeria and escherichia coli in frozen fruit and vegetables collected from retail and catering premises in england 2018-2019 International Journal of Food Microbiology 334:108849. [33] Wrolstad r.e., T.p. putnam, G.W. Varseveld. 1970. Color quality of frozen strawberries: effect of anthocy anin, pH, total acidity and ascorbic acid variability. J. Food Sci. 35:448-452. [34] www.expertmarketresearch.com/reports/frozen– fruits– and– vegetables– market [35] www.ewg.org/foodnews/dirty-dozen.php [36] www.gov.pl [37] www.statista.com/outlook/cmo/food/fruits–nuts/processed–frozen–fruits/europe [38] Zorzi m. i in. 2020. Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity of smallBerries. Foods. 9: 623. [39] Żegarska Z. 2000. Ćwiczenia z analizy żywności. UWm olsztyn.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-8 , nr katalogowy 150103
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH