Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 8
Higiena w zakładach produkcji sierpień 2024 l tom 78 żywności – na co zwrócić szczególną uwagę?
Hygiene in food production plants – what should you pay special attention to?
10.15199/65.2024.8.3
Anna Niepsuj-Wójkowska
nr katalogowy: 150097
10.15199/65.2024.8.3
Streszczenie
Zapewnienie bezpieczeństwa żywności ma kluczowe znaczenie, ponieważ pomaga chronić zdrowie konsumentów w całym łańcuchu żywnościowym. Bezpieczeństwo zależy od wspólnych wysiłków wszystkich zaangażowanych w łańcuch dostaw żywności. W obliczu rosnących wymagań dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, a także wzrastającej świadomości konsumentów, podmioty działające na rynku spożywczym (Food Business Operator, FBo), stają przed wyzwaniem utrzymania najwyższych standardów jakości, spełnienia wymagań konsumentów i zapewnienia bezpieczeństwa swoich środków spożywczych. Kluczowym elementem w produkcji bezpiecznej żywności, ale również w bezpiecznej produkcji żywności jest utrzymanie najwyższych standardów higieny szczególnie w procesach produkcyjnych. Higiena produkcji jest pojęciem bardzo szerokim, obejmuje bowiem wiele obszarów działalności zakładu produkcyjnego i oznacza takie stworzenie warunków procesu produkcji, które zabezpieczałyby środek spożywczy przed zanieczyszczeniem drobnoustrojami. Higiena produkcji to: czystość maszyn, narzędzi i innych urządzeń technicznych, pomieszczeń, powietrza i higiena personelu.
Abstract
Ensuring food safety is crucial because it helps protect consumer health throughout the food chain. safety depends on the collaborative efforts of everyone involved in the food supply chain. in the face of growing requirements regarding food quality and safety, as well as increasing consumer awareness, entities operating on the food market (Food Business operator, FBo) face the challenge of maintaining the highest quality standards, meeting consumer requirements and ensuring the safety of their food products. A key element in the production of safe food, but also in safe food production,is maintaining the highest hygiene standards, especially in production processes. production hygiene is a very broad concept, as it covers many areas of a production plant’s operations and means creating conditions in the production process that would protect food against contamination with microorganisms. production hygiene means: cleanliness of machines, tools and other technical equipment, rooms, air and staff hygiene.
Słowa kluczowe
bezpieczeństwo żywności
higiena produkcji
strefy higieniczne
monitoring środowiska
Keywords
food safety
production hygiene
hygienic zoning
environmental monitoring
Bibliografia
[1] Brouillette r. 2018. The importance of Hygienic Zoning to prevent product Contamination. Food Safety Magazine June 20, https://www.food-safety.com/articles/5848-the-importance-of-hygienic-zoning-to-prevent-product-contamination [2] BrC Gs Global standard Food safety issue 9. 2022. [3] Codex standard CAC/rCp 52-2003, 2009, Codex Alimentarius, Code of practice for Fish and Fishery products. [4] environmental monitoring Handbook for the Food and Beverage industries 1st edition, 3m & Cornell University. [5] Frederick T. 2004. The Do’s and Don’ts of Food plant personal Hygiene practices. Food Safety Maga zine December 1, www.food-safety.com/articles/4689-the-dos-and-donts-of-food-plant-personal- hygiene-practices [6] Grassmann D. 2019. Hygienic Zoning in Food manufacturing Factories. Food Safety Magazine october17, https://www.food-safety.com/articles/6361-hygienic-zoning-in-food-manufacturing- factories [7] Hamlett J. 2022. Determining sanitation effectiveness with a robust environmental monitoring pro gram. Food Safety Magazine December 11, https://www.food-safety.com/articles/8203-determining- sanitation-effectiveness-with-a-robust-environmental-monitoring-program [8] Holah J. 2012. identifying and Controlling microbiological Cross-Contamination. Food Safety Magazine February 1, https://www.food-safety.com/articles/3801-identifying-and-controlling-microbiological- cross-contamination [9] Kołożyn-Krajewska D. 2013. Higiena produkcji żywności. Warszawa: Wydawnictwo sGGW. [10] Kornacki J.L. 2014. Airborne Contamination: A microbiologist’s perspective. Food Safety Magazine June 4, https://www.food-safety.com/articles/4272-airborne-contamination-a-microbiologiste28099s- perspective [11] Laganà p., G. Caruso, C. Barone, G. Caruso, s. parisi, L. melcarne, F. mazzù, A. santi Delia. 2015. microbial Toxins and related Contamination in the Food industry. springer international publishing AG switzerland which is part of springer Nature. [12] Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska. 2008. mikrobiologia techniczna mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, tom 2. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe pWN. [13] molenda J. 2010. mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wrocław: Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu. [14] reilly s.s. 2016. Biofilm and pathogen mitigation: A real Culture Change. Food safety magazine February 10, https://www.food-safety.com/articles/3822-biofilm-and-pathogen-mitigation-a-real- culture-change [15] rozporządzenie (We) Nr 178/2002 parlamentu europejskiego i rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustana wiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące europejski Urząd ds. Bezpie czeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. [16] rozporządzenie (We) Nr 852/2004 parlamentu europejskiego i rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w spra wie higieny środków spożywczych (Dz.U. Ue.L.2004.139.1). [17] rozporządzenie Komisji (We) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikro biologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. U. Ue L 338/1 z 22.12.2005) z późniejszymi zmianami.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-8 , nr katalogowy 150097
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH