Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
AURA
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Nadmierna konsumpcja oleju palmowego i jej wpływ na środowisko
Excessive consumption of palm oil and its impact on the environment
10.15199/2.2023.6.1
Janusz R. MROCZEK
Daria JANDA
Anita KOT
nr katalogowy: 149240
10.15199/2.2023.6.1
Streszczenie
Wokół oleju palmowego toczy się dyskusja, czy jego wykorzystanie jest korzystne dla ludzi i środowiska, czy powinniśmy zrezygnować ze stosowania tego produktu na rzecz innych olejów? Olej palmowy produkowany jest głównie z miąższu owoców olejowca gwinejskiego. Palma olejowa jest bardzo wydajna, a olej palmowy posiada wyjątkowe właściwości fizykochemiczne, dzięki którym znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, jak i chemicznym. Niezrównoważone uprawy palmy olejowej powodują wylesienie olbrzymich powierzchni lasów tropikalnych, co zagraża środowisku i bioróżnorodności.
Abstract
The ongoing discussion focuses on the questions whether the use of palm oil is beneficial for people and the environment, and whether we should discontinue the use of this product in favour of other types of oil. Palm oil is mainly obtained from the pulp of the fruit of African oil palm which is highly productive. Additionally, palm oil has unique physicochemical properties owing to which it used in the food, cosmetic and chemical industries. Unsustainable oil palm cultivation results in the deforestation of huge areas of tropical lands, which is hazardous for the environment and for biodiversity.
Słowa kluczowe
palmowiec gwinejski
olej palmowy
środowisko
bioróżnorodność
Keywords
African oil palm
palm oil
environment
biodiversity
Bibliografia
[1] Aniołowska M., Kita A. 2014. Estry kwasów tłuszczowych glicydolu oraz estry kwasów tłuszczowych mono-3-chloropropan-1,2-diolu - nowe zanieczyszczenia w olejach jadalnych. Wiadomości Chemiczne, 68: 701-717. [2] Carrasco L.R., Larrosa C., Milner-Gulland E.J., Edwards P.D. 2014. A double-edged sword for tropical forests. Science, 346: 38-40. [3] R., Rayan, D.M.; Ahmad Zafir, A.W., Venkataraman, A., Alfred R., Payne J., Ambu L., Sharma D.S.K. 2010. Trio under threat: can we secure the future of rhinos, elephants and tigers in Malaysia? Biodiversity and Conservation, 19: 1115-1136, doi:10.1007/s10531- 009-9775-3. [4] Davis J.T., Mengersen K., Abram N.K., Ancrenaz M., Wells J.A., Meijaard E. 2003. It’s not just conflict that motivates killing of orangutans. PLoS ONE, 8: doi:10.1371/journal.pone.0075373. [5] Edwards F.A., Edwards D.P., Sloan S., Hamer K.C., 2014. Sustainable management in crop monocultures: The impact of retaining forest on oil palm yield. PLoS ONE, 9 (3): doi.org/10.1371/ journal. pone.009169. [6] Fitzherbert E.B., Struebig M.J., Morel A., Danielsen F., Bruhl C.A., Donald P.F., Phalan B. 2008. How will oil palm expansion affect biodiversity? Trends in Ecology & Evolution, 23: 538-545, doi:10.1016/j. tree.2008.06.012. [7] Gasteiro E., Guijarro L., Sánchez-Muniz F.J., Carmen Vidal-Carou M., Troncoso A., Venanci L., Jimeno V., Quilez J., Anadón A., Gonzáles-Gross M. 2019. Palm oil on the edge. Nutrients, 11 (9): 2008-2044. [8] Iskandar M.J., Baharum A., Anuar F.H., Othaman R. 2018. Palm oil industry in South East Asia and the effluent treatment technology - A review. Environmental Technology & Innovation, 9: 16-185. [9] Kowalska M., Aljewicz M., Mroczek E., Cichosz G. 2012. Olej palmowy - tańsza i zdrowsza alternatywa. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 45: 171-180. [10] Kurowska I. 2022. Olej palmowy - jest zdrowy czy szkodliwy? Zastosowanie i właściwości oleju palmowego. https://www.aptekaolmed.pl/blog/ artykul/olej-palmowy-jest-zdrowy-czy-szkodliwyzastosowanie-i-wlasciwosci-oleju-palmowego,262. html (dostęp 11. 05. 2024.). [11] Mancini A., Imperlini E., Nigro E., Montagnese C., Daniele A., Orrù S., Buono P. 2015. Biological and Nutritionnal Properties of Palm Oil and Palmitic Acid: Effects of Health. Molecules, 20: 17339-17361. [12] Mba O.I., Dumont M.J., Ngadi M. 2015. Palm oil: Processing, characterization and utilization in the food industry - A review. Food Bioscience,10: 26-41. [13] Meijaard E., Garcia-Ulloa J., Sheil D., Wich S.A., Carlson K.M., Juffe-Bignoli D., Brooks,T.M. 2018. Oil palm and biodiversity: a situation analysis by the IUCN Oil Palm Task Force. Gland. Switzerland: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). https://doi.org/10.2305/ IUCN.CH.2018.11.en [14] Mukherjee S., Mitra A. 2009. Health Effects of Palm Oil. Journal of Human Ecology, 26 (3): 197-203. [15] Murdiyarso D., Van Noordwijk M., Wasrin U.R., TomichT.P., Gillison A.N. 2002. Environmental benefits and sustainable land-use options in the Jambi transect, Sumatra. Journal of Vegetation Science, 13: 429-438. [16] Oktarita S.; Hergoualc’h K., Anwar S., Verchot L.V. 2017. Substantial N2 O emissions from peat decomposition and N fertilization in an oil palm plantation exacerbated by hotspots. Environmental Research Letters, 12, 104007, doi:10.1088/1748-9326/aa80f1. [17] Olej palmowy w Polsce. 2020. https://www.wwf.pl/ sites/default/files/inline-files/WWF Polska - olej palmowy w Polsce skrót raportu.pdf (dostęp 11. 05. 2024.). [18] Olej palmowy. O co ten raban? https://klimada2.ios. gov.pl/olej-palmowy-o-co-ten-raban-2/ (dostęp 11. 05. 2024.). [19] Sadowska J., Włodarczyk K. 2022. Wybrane aspekty technologiczne i zdrowotne stosowania oleju palmowego w produkcji żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 29 (1):5-22. [20] Sumarga E., Hein l. 2016. Benefits and costs of oil palm expansion in Central Kalimantan, Indonesia, under different policy scenarios. Regional Environmental Change, 16: 1011-1021. [21] Tan K.T., Lee K.T., Mohamed A.R., Bhatia S. 2009. Palm oil: Addressing issues and to- wards sustainable development. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 13: 420-427. [22] Teh S.S., Lau H.L.N. 2021. Quality assessment of refined red palm-pressed mesocarpolein. Food Chemistry, 340 (1): #127912. [23] Vijay V., Pimm, S.L., Jenkins C.N., Smith S.J. 2016. The impacts of oil palm on recent deforestation and biodiversity Loss. PLoS ONE, 11: doi:10.1371/journal. pone.0159668. [24] Węgiel A., Nowaczyk P., Śmidowicz A., Wiatrowska B. 2018. Właściwości oleju palmowego i wpływ plantacji olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis Jacq.) na środowisko. Kosmos. Problemy Nauk Przyrodniczych, 67 (3): 647-659. [25] Zulkiply S.H., Balasubramaniam V., Abu Bakar N.A., Abd Rashed A., Ismail S.R. 2019. Effects of palm oil consumption on biomarkers of glucose metabolism: A systematic Review. PLoS ONE, 14: doi. org/10.1371/journal.pone.0220877.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
AURA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 149240
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
AURA- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
36.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
312.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
AURA OCHRONA ŚRODOWISKA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH