Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Health-promoting benefits of omega-3 fatty acids
10.15199/65.2024.6.6
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Streszczenie
Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które organizm musi pozyskiwać zpożywienia. Najważniejsze znich to kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) ikwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA znajduje się głównie w roślinach, natomiast EPA i DHA w rybach morskich ioleju zalg. Regularne spożywanie omega-3 zapewnia liczne korzyści zdrowotne, w tym m.in. ochronę układu sercowo-naczyniowego, poprawęstanu wątroby, złagodzenie objawów zapalenia stawów, wsparcie dla kobiet zPCOS, jakrównież znajduje zastosowanie w przypadku cukrzycy typu2, depresji, łuszczycy, migreny czy astmy. Zalecane dzienne spożycie omega-3 to ok. 500 mg, przy czym większe dawki mogą być wymagane dla skutecznego wspomagania leczenia różnych schorzeń
Abstract
Omega-3 fatty acids are essential polyunsaturated fatty acids for health, which the body must obtain from food. The most important of these are alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) anddocosahexaenoic acid (DHA). ALA is mainly found in plants, while EPA and DHA are found in marine fish and algae oil. Regular consumption of omega-3 provides numerous health benefits, including cardiovascular protection, improved liver health, relief of arthritis symptoms, support for women with PCOS, as well as being used for type2 diabetes, depression, psoriasis, migraine or asthma, among others. The recommended daily intake of omega-3 is about 500 mg, with higher doses may be required to support treatment of various conditions.
Słowa kluczowe
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Keywords
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
Bibliografia
[1] Abreu A.M., C.L.K. Copetti, D.B. Hauschild, P.F. Di Pietro & E. Wazlawik. 2022. Effects of supplementation with vegetable sources of alpha-linolenic acid (ALA) on inflammatory markers and lipid profile in individuals with chronic kidney disease: A systematic review and meta-analysis. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 41(6), 1434-1444. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.02.013 [2] Adams S., A.L. Lopata, C.M. Smuts, R. Baatjies & M.F. Jeebhay. 2018. Relationship between Serum Omega-3 Fatty Acid and Asthma Endpoints. International journal of environmental research and public health, 16(1), 43. https://doi.org/10.3390/ijerph16010043 [3] Ajabnoor S. M., G. Thorpe, A. Abdelhamid & L. Hooper. 2021. Long-term effects of increasing omega-3, omega-6 and total polyunsaturated fats on inflammatory bowel disease and markers of inflammation: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European journal of nutrition, 60(5), 2293-2316. https://doi.org/10.1007/s00394-020-02413-y [4] Begtrup K. M., A.E. Krag & A.M. Hvas. 2017. No impact of fish oil supplements on bleeding risk: a systematic review. Danish medical journal, 64(5), A5366. [5] Behboudi-Gandevani S., F.Z. Hariri & L. Moghaddam-Banaem. 2018. The effect of omega 3 fatty acid supplementation on premenstrual syndrome and health-related quality of life: a randomized clinical trial. Journal of psychosomatic obstetrics and gynaecology, 39(4), 266-272. https://doi.org/10.1080/01 67482X.2017.1348496 [6] Brigham E. P., H. Woo, M. McCormack, J. Rice, K. Koehler, T. Vulcain, T. Wu, A. Koch, S. Sharma, F. Kolahdooz, S. Bose, C. Hanson, K. Romero, G. Diette & N.N. Hansel. 2019. Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children. American journal of respiratory and critical care medicine, 199(12), 1478-1486. https://doi.org/10.1164/rccm.201808-1474OC [7] Clark C. C. T., M. Taghizadeh, M. Nahavandi & S. Jafarnejad. 2019. Efficacy of ω-3 supplementation in patients with psoriasis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical rheumatology, 38(4), 977-988. https://doi.org/10.1007/s10067-019-04456-x [8] Delpino F. M., J.M. Figueiredo, B.G.C. da Silva, T.G. da Silva, G.C. Mintem, R.M. Bielemann & D.P. Gigante. 2022. Omega-3 supplementation and diabetes: A systematic review and meta-analysis. Critical reviews in food science and nutrition, 62(16), 4435-4448. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1875977 [9] Deng W., Z. Yi, E. Yin, R. Lu, H. You & X. Yuan. 2023. Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis. Journal of orthopaedic surgery and research, 18(1), 381. https://doi.org/10.1186/s13018-023-03855-w [10] European Food Safety Authority, EFSA (2012). Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA). [11] Gkiouras K., M.G. Grammatikopoulou, I. Myrogiannis, T. Papamitsou, E.I. Rigopoulou, L.I. Sakkas & D.P. Bogdanos. 2024. Efficacy of n-3 fatty acid supplementation on rheumatoid arthritis’ disease activity indicators: asystematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 64(1), 16-30. https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2104210 [12] Heo H., J.H. Bae, A. Amano, T. Park & Y.H. Choi. 2022. Supplemental or dietary intake of omega-3 fatty acids for the treatment of periodontitis: A meta-analysis. Journal of clinical periodontology, 49(4), 362-377. https://doi.org/10.1111/jcpe.13603 [13] Kelaiditis C. F., E.L. Gibson & S.C. Dyall. 2023. Effects of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids on reducing anxiety and/or depression in adults; A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 192, 102572. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2023.102572 [14] Luo S., H. Hou, Y. Wang, Y. Li, L. Zhang, H. Zhang, Q. Jin, G. Wu & X. Wang. 2024. Effects of omega-3, omega-6, and total dietary polyunsaturated fatty acid supplementation in patients with atherosclerotic cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Food & function, 15(3), 1208-1222. https://doi.org/10.1039/d3fo02522e [15] Nadjarzadeh A., R. Dehghani Firouzabadi, N. Vaziri, H. Daneshbodi, M.H. Lotfi & H. Mozaffari-Khosravi. 2013. The effect of omega-3 supplementation on androgen profile and menstrual status in women with polycystic ovary syndrome: A randomized clinical trial. Iranian journal of reproductive medicine, 11(8), 665–672. [16] Naghshi S., D. Aune, J. Beyene, S. Mobarak, M. Asadi & O. Sadeghi. 2021. Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. BMJ (Clinical research ed.), 375, n2213. https://doi.org/10.1136/bmj.n2213 [17] Natto Z. S., W. Yaghmoor, H.K. Alshaeri & T.E. Van Dyke. 2019. Omega-3 Fatty Acids Effects on Inflammatory Biomarkers and Lipid Profiles among Diabetic and Cardiovascular Disease Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Scientific reports, 9(1), 18867. https://doi.org/10.1038/ s41598-019-54535-x [18] Pan A., M. Chen, R. Chowdhury, J.H. Wu, Q. Sun, H. Campos, D. Mozaffarian & F.B. Hu. 2012. α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 96(6), 1262-1273. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.044040 [19] Rezaei S., M.R. Sasani, M. Akhlaghi & A. Kohanmoo. 2020. Flaxseed oil in the context of a weight loss programme ameliorates fatty liver grade in patients with non-alcoholic fatty liver disease: arandomised double-blind controlled trial. The British journal of nutrition, 123(9), 994-1002. https://doi.org/10.1017/ S0007114520000318 [20] Salem N. Jr & M. Eggersdorfer. 2015. Is the world supply of omega-3 fatty acids adequate for optimal human nutrition?. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 18(2), 147154. https://doi. org/10.1097/MCO.0000000000000145 [21] Stoodley I., M. Garg, H. Scott, L. Macdonald-Wicks, B. Berthon & L. Wood. 2019. Higher Omega-3 Index Is Associated with Better Asthma Control and Lower Medication Dose: A Cross-Sectional Study. Nutrients, 12(1), 74. https://doi.org/10.3390/nu12010074 [22] Takic M., B. Pokimica, G. Petrovic-Oggiano & T. Popovic. 2022. Effects of Dietary α-Linolenic Acid Treatment and the Efficiency of Its Conversion to Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Acids in Obesity and Related Diseases. Molecules (Basel, Switzerland), 27(14), 4471. https://doi.org/10.3390/molecules27144471 [23] Tseng P. T., B.Y. Zeng, J.J. Chen, C.H. Kuo, B.S. Zeng, J.S. Kuo, Y.S. Cheng, C.K. Sun, Y.C. Wu, Y.K. Tu, B. Stubbs, A.F. Carvalho, C.S. Liang, T.Y. Chen, C.W. Hsu, M.W. Suen, C.P. Yang, S.P. Hsu, Y.W. Chen, Y.L. Shiue, … P.Y. Lin. 2024. High Dosage Omega-3 Fatty Acids Outperform Existing Pharmacological Options for Migraine Prophylaxis: A Network Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 15(2), 100163. https://doi.org/10.1016/j.advnut.2023.100163 [24] U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Beltsville Human Nutrition Research Center. FoodData Central. [Internet]. [cited (enter date)]. Dostęp: https://fdc.nal.usda.gov/. [25] Vell M. S., K.T. Creasy, E. Scorletti, K.S. Seeling, L. Hehl, M.D. Rendel, K.M. Schneider & C.V. Schneider. 2023. Omega-3 intake is associated with liver disease protection. Frontiers in public health, 11, 1192099. https://doi.org/10.3389/fpubh.2023.1192099 [26] Wang T., X. Zhang, N. Zhou, Y. Shen, B. Li, B.E. Chen & X. Li. 2023. Association Between Omega-3 Fatty Acid Intake and Dyslipidemia: A Continuous Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 12(11), e029512. https://doi.org/10.1161/ JAHA.123.029512 [27] Wang Y. H., S.Y. Huang, H.P. Kuo, H.Y. Fan, A. Moreira, M.M. Papamichael & Y.C. Chen. 2021. N-3 fatty acid supplementation in asthma management: A systematic review and meta-analysis. Allergy, 76(11), 3042-3046. https://doi.org/10.1111/all.15043 [28] Watson P. D., P.S. Joy, C. Nkonde, S.E. Hessen & D.G. Karalis. 2009. Comparison of bleeding complications with omega-3 fatty acids + aspirin + clopidogrel--versus--aspirin + clopidogrel in patients with cardiovascular disease. The American journal of cardiology, 104(8), 1052-1054. https://doi.org/10.1016/ j.amjcard.2009.05.055 [29] Wu J. H., R. Micha, F. Imamura, A. Pan, M.L. Biggs, O. Ajaz, L. Djousse, F.B. Hu & D. Mozaffarian. 2012. Omega-3 fatty acids and incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. The British journal of nutrition, 107 Suppl 2(0 2), S214-S227. https://doi.org/10.1017/ S0007114512001602 [30] Yan J. H., B.J. Guan, H.Y. Gao & X.E. Peng. 2018. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: Ameta-analysis of randomized controlled trials. Medicine, 97(37), e12271. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000012271 [31] Yan J., M. Liu, D. Yang, Y. Zhang & F. An. 2022. Efficacy and Safety of Omega-3 Fatty Acids in the Prevention of Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. Cardiovascular drugs and therapy, 10.1007/s10557-022-07379-z. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/ s10557-022-07379-z [32] Yue H., B. Qiu, M. Jia, W. Liu, X.F. Guo, N. Li, Z.H. Xu, F.L. Du, T. Xu & D. Li. 2021. Effects of α-linolenic acid intake on blood lipid profiles: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical reviews in food science and nutrition, 61(17), 2894-2910. https://doi.org/10.1080/10408398. 2020.1790496 [33] Zafari M., F. Behmanesh & A. Agha Mohammadi. 2011. Comparison of the effect of fish oil and ibuprofen on treatment of severe pain in primary dysmenorrhea. Caspian journal of internal medicine, 2(3), 279-282. [34] Zhang X., J.A. Ritonja, N. Zhou, B.E. Chen & X. Li. 2022. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 11(11), e025071. [35] Zhou J., W. Zuo, Y. Tan, X. Wang, M. Zhu & H. Zhang. 2023. Effects of n-3 polyunsaturated fatty acid on metabolic status in women with polycystic ovary syndrome: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of ovarian research, 16(1), 54. https://doi.org/10.1186/s13048-023-01130-4.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 149069
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH