Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 2
Charakterystyka – β-glukanu zbóż
Characteristics of cereal β-glucan
10.15199/61.2024.2.2
Magdalena Wiśniewska
Anna Fraś
Marlena Gzowska
Anna Kondej
nr katalogowy: 148049
10.15199/61.2024.2.2
Streszczenie
W artykule zawarto charakterystykę β-glukanu zbóż, wraz z jego budową, właściwościami i rolą fizjologiczną. Polisacharyd ten uważany jest za jeden z głównych związków biologicznie czynnych i wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, ściśle powiązanych z jego zawartością w ziarnie oraz budową chemiczną. Zgodnie z licznymi doniesieniami literaturowymi, spożycie β-glukanu skutkuje obniżeniem poziomu glukozy oraz cholesterolu ogólnego i LDL we krwi, jak również wspomaga system odpornościowy, zapobiega otyłości oraz reguluje pracę jelit. Wraz z intensyfikacją badań w zakresie chemii zbóż, pojawiły się nowe możliwości wykorzystania owsa i jęczmienia, których ziarno zawiera największe ilości omawianego polisacharydu. Celem prezentowanych badań było określenie zawartości β-glukanu w ziarnie odmian jęczmienia i owsa, uprawianych w 2023 roku. Na podstawie uzyskanych wyników wskazano odmiany, które mogą zostać wykorzystane w przemyśle spożywczym jako surowiec do produkcji żywności funkcjonalnej oraz nośnik wysokiej zawartości β-glukanu – pożądany w pracach hodowlanych.
Abstract
The article contains the characteristics of cereal β-glucan, along with its structure, properties and physiological function. This polysaccharide is considered one of the main biologically active compounds with health-promoting properties, closely related to its content in the grain and a chemical structure. According to numerous literature reports, the consumption of β-glucan results in lowering the level of glucose and total and LDL cholesterol in the blood, as well as supports the immune system, prevents obesity and regulates intestinal function. With the intensification of research in the field of cereal chemistry, new possibilities have emerged for the use of oats and barley, which contain the largest amounts of this polysaccharide. The aim of the presented research was to determine the content of β-glucan in the grain of barley and oat varieties grown in 2023. The obtained results allowed the identification of varieties that can be used in the food industry as a raw material for the production of functional food and as a carrier of high β-glucan content – desirable in breeding process
Słowa kluczowe
β-glukan
jęczmień
owies
nieskrobiowe polisacharydy
składniki bioaktywne
Keywords
β-glucan
bioactive ingredients
barley
oats
nonstarch polysaccharides
Bibliografia
[1] Aman P., h. Graham. 1987. Analysis of total and insoluble mixed-linked (1→3), (1→4)-β – D-glucans in barley and oats. J. Agric Food Chem 35: 704-709. [2] Andersson A.A.M., C. Elfverson, R. Andersson, S. Regner, P. Ǻman. 1999. Chemical and physical characteristics of different barley samples. Journal of the Science of Food and Agriculture 79: 979-986. [3] Bacic A., B.A. Stone. 1981. Chemistry and organization of aleurone cell wall components from wheat and barley. Australian Journal of Plant Physiology 8: 475-495. [4] El Khoury D., C. Cuda, B.L. Luhovyy, G.H. Anderson. 2012. βeta glucan: Health benefits in obesity and metabolic syndrome. Journal of Nutrition and Metabolism 851362. http://dx.doi.org/10.1155/2012/851362. [5] Henry R.J. 1987. Pentosan and (1-3),(1-4)-β-glucan concentration in endosperm and wholegrain of wheat, barley, oats and rye. Journal of Cereal Science 6: 253-258. [6] Herrera M.P., J. Gao, T. Vasanthan, F. Temelli, K. Henderson. 2016. β-glucan content, viscosity, and solubility of Canadian grown oat as influenced by cultivar and growing location. Canadian Journal of Plant Science 96: 183-196. [7] Izydorczyk M.S., L.J. Macri, A.W. MacGregor. 1998. Structure and physicochemical properties of barley non-starch polysaccharides – I. Water-extractable β-glucans and arabinoxylans. Carbohydrate Polymers 35: 249-258. [8] Izydorczyk M.S., J. Storsley, D. Labossiere, A.W. MacGregor, B.G. Rossnagel. 2000. Variation in total and soluble β-glucan content in hulles barley: effects of thermal, physical and enzymic treatments. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48: 982-989. [9] Izydorczyk M.S., M. Jacobs, J.E. Dexter. 2003. Distribution and structural variation of non-starch polysaccharides in milling fractions of hull-less barley with variable amylase content. Cereal Chemistry 80: 6445-6653. [10] Lazaridou A., C.G. Biliaderis. 2007. Molecular aspects of cereal β-glucan functionality: Physical properties, technological applications and physiological effects. Journal of Cereal Science 46: 101-118. [11] Lazaridou A., C.G. Biliaderis, M.S. Izydorczyk. 2007. Cereal β-glucans: structures, physical properties, and physiological functions. W: Functional Food Carbohydrates. (red. Biliaderis, Izydorczyk), CRC Press, 1-72. [12] Lee C.J., R.D. Horsley, F.A. Manthey, P.B. Schwarz. 1997. Comparison of β-glucan content of barley and oat. Cereal Chemistry 74: 571-575. [13] Molina-Cano J.L., J.P. Polo, I. Romagosa, A.W. MacGregor. 2004. Malting behavior of barleys grown in Canada and Spain as related to hordein and enzyme content. Journal of the Institute of Brewing 110: 34-42. [14] Nishantha M.D.L.C., X. Zhao, D.C. Jeewani, J. Bian, X. Nie, S. Weining. 2018. Direct comparison of β-glucan content in wild and cultivated barley. International Journal of Food Properties 21 (1):2218-2228. [15] Redaelli R., V. Del Frate, S. Bellato, G. Terracciano, R. Ciccoritti, C.U. Germeier, E. De Stefanis, D. Sgrulletta. 2013. Genetic and environmental variability in total and soluble b-glucan in European oat genotypes. Journal of Cereal Science 57 (2): 193-199. [16] Sima P., L. Vannucci, V. Vetvicka. 2019. β-glucans and cholesterol (Review). International Journal of Molecular Medicine 41(4): 1799-1808. https://doi.org/ 10.3892/ ijmm.2018.3411 [17] Tiwari U., E. Cummins. 2009. Factors influencing b-glucan levels and molecular weight in cereal-based products. Cereal Chemistry 86 (3): 290-301. [18] Tosh S.M., Y. Brummer, P.J. Wood, Q. Wang, J. Weisz. 2004. Evaluation of structure in the formation of gels by structurally diverse (1->3)(1->4)-b-D-glucans from four cereal and one lichen species. Carbohydr. Pol. 57: 249-259. [19] Wiśniewska M., A. Fraś, A. Dmoch. 2021. Variability of selected quantitative traits in new spring barley genotypes. Plant Breeding and Seed Science 82: 19-30.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-2 , nr katalogowy 148049
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH