Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Płatki śniadaniowe – co o nich wiemy?
Breakfast cereals – what do we know about them?
Milena Sadowska
Aniela Schefler
Agata Witczak
Kamila Pokorska-Niewiada
nr katalogowy: 146326
Streszczenie
Płatki śniadaniowe są jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych produktów zbożowych na całym świecie. Wbrew swojej nazwie, płatki są produktami spożywanymi nie tylko na śniadania, ale również jako przekąski oraz ostatni posiłek w ciągu dnia. Spośród bardzo zróżnicowanego asortymentu płatków zbożowych oferowanych przez producentów, największym uznaniem cieszą się produkty typu ready-to-eat (gotowe do spożycia), które są szczególnie chętnie spożywane przez dzieci i młodzież. Duże zainteresowanie płatkami wynika przede wszystkim z rosnącego zapotrzebowania na produkty niedrogie, szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie stanowiące wygodne źródło wielu cennych składników odżywczych.
Abstract
Breakfast cereals are one of the most popular and most frequently chosen cereal products around the world. Despite their name, breakfast cereals are products consumed not only for breakfast, but also as snacks and the last meal of the day. Among the very diverse range of cereals offered by producers, the most popular are ready-made products, which are particularly popular among children and adolescents. The great interest in flakes results primarily from the growing demand for inexpensive products that can be prepared quickly and, at the same time, are a convenient source of many valuable nutrients.
Słowa kluczowe
płatki śniadaniowe
technologia produkcji płatków śniadaniowych
Keywords
breakfast cereals
breakfast cereal production technology
Bibliografia
[1] Achremowicz B., T. Haber, J. Kaszuba, C. Puchalski, R. Wiśniewski. 2016. „Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Część I. Porównanie składu chemicznego i mineralnego.” Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 2, 97-101. [2] Choton S., N. Gupta, J.D. Bandral, N. Anjum, A. Choudary. 2020. „Extrusion technology and its application in food processing: A review.” The Pharma Innovation Journal 9(2), 162-168. DOI: 10.22271/tpi.2020. v9.i2d.4367 [3] Croisier E., J. Hughes, S. Duncombe, S. Grafenauer. 2021. „Back in Time for Breakfast: An Analysis of the Changing Breakfast Cereal Aisle.” Nutrients 13(2), 489. DOI: 10.3390/nu13020489 [4] Delcour J. A., R. C.Hoseney. 2010. „Breakfast Cereals” [w: Principles of Cereal Science and Technology Third Edition]. Americian Association of Cereal Chemists 207-211. [5] Dziennik Ustaw Unii Europejskiej 2013 nr 609 z dnia 12 czerwca w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009. [6] Farroni A.E., M. del Pilar Buera. 2014. „Cornflake Production Process: State Diagram and Water Mobility Characteristics. Food and Bioprocess Technology 7, 2902-2911. DOI: 10.1007/s11947-014-1270-5 [7] Kowalska J., M. Grzegorowski, M. Ciecierska, D. Derewiaka, B. Drużyńska, R. Wołosiak. 2016. „Analiza preferencji konsumenckich spożywania płatków śniadaniowych.” Towaroznawcze problemy jakości 2(47), 55-63. DOI: 10.19202/j.cs.2016.02.06 [8] Mościcki L., M. Mitrus, A. Wojtowicz. 2007. „Produkcja zbożowej galanterii śniadaniowej.” [w: Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym]. PWRiL, Warszawa, 78-93. [9] Parra-Murillo M., C.M. Lowery, L.F. Gómez, M. Mora-Plazas, L.S. Taillie, C.R. Dillman. 2021. „Claims on Ready-to-Eat Cereals: Are Those With Claims Healthier?” Frontiers in nutrition 8, 770489. DOI: 10.3389/fnut.2021.770489 [10] Rosentrater K.A., A.D. Evers. 2018. „Breakfast cereals.” [w: Kent’s Technology of Cereals An Introduction for Students of Food Science and Agriculture]. Woodheah Publishing (5), 624-654. [11] Santos D., J.A. Lopes da Silva, E. Pinto, M. Pintado. 2022. „Breakfast Cereal Products Consumption and Consumer Preferences: A study on Dietary Fibre Content Awareness.” Journal of Food Processing and Beverages 9(1), 9. [12] Singh L.S., A. Das, S. Shukla, M. Devi, H. Rajput, J. David. 2020. „Studies on quality characteristics of ready-to-eat breakfast cereal mix.” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 9(1), 365-368. [13] Tay C.X., C.H. Kuan, G.H. Chong, C.Y. New, R. Son. 2021. „Development and optimization of flaked breakfast cereal processing parameters and formulation, incorporated with banana pulp and peel, using response surface methodology.” Food Research 5(2), 45-53. DOI: 10.26656/fr.2017.5(2).486 [14] Vatanparast H., N. Islam, P.R. Prakash, A. Shamloo, P. Keshavarz, J. Smith, C.L. Manh, S. Whiting. 2019. „Consumption of Ready-to-Eat Cereal in Canada and Its Contribution to Nutrient Intake and Nutrient Density among Canadians.” Nutrients 11(5), 1009. DOI: 10.3390/ nu11051009 [15] Winiarska-Mieczan A., E. Kowalczuk-Vasilev, K. Kwiatkowska, M. Kwiecień, E. Baranowska-Wójcik, B. Kiczorowska, R. Klebaniuk, W. Samolińska. 2018. „Dietary intake and content of Cu, Mn, Fe and Zn in selected cereal products marketed in Poland.” Biological Trace Element Research 187, 568- 578. DOI: 10.1007/s12011-018-1384-0 [16] Zdrojewicz Z., A. Lubańska, A. Wyderkowska. 2017. „Wpływ spożywania płatków owianych na organizm człowieka.” Medycyna Rodzinna 20(2), 118-123. [17] Zhu Y., N. Jain, J. Normington, N. Holschuh, L.M. Sanders. 2023. „Ready-to-eat cereals in an affordable breakfast option associated with better nutrient intake and diet quality in the US population.” Frontiers in Nutrition 9:1088080. DOI: 10.3389/ fnut.2022.1088080 [18] https://www.grandviewresearch.com/ industry-analysis/breakfast-cereals-market [19] https://www.statista.com/outlook/cmo/ food/bread-cereal-products/breakfastcereals/worldwide
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 146326
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH