Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Microbiological contamination of vegetables and its limiting methods
10.15199/65.2023.11.4
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
Streszczenie
Warzywa są ważnym inieodzownym składnikiem zdrowej diety. Należy jednak mieć świadomość, że mogą one być nośnikiem mikroorganizmów chorobotwórczych dla człowieka, co w konsekwencji prowadzi do wielu poważnych chorób. Wpracy omówiono mikroorganizmy zanieczyszczające warzywa ze szczególnym uwzględnieniem warzyw liściastych. Opisano drogi zakażenia warzyw na różnych etapach ich produkcji - „od pola do stołu”. Wskazano na błędy popełniane podczas uprawy surowca tj. stosowanie nieodpowiedniej higieny, zanieczyszczonej wody do nawadniania czy nieodpowiednio przygotowanych nawozów naturalnych. Zwrócono uwagę na zasady profilaktyki, które powinny być podjęte, aby ograniczyć to zjawisko.
Abstract
Vegetables are an important and indispensable component of ahealthy diet. However, it is important to be aware that they can carry pathogenic microorganisms for humans which cause many serious diseases. This paper discusses the microorganisms contaminating vegetables with particular emphasis on leafy vegetables. The pathways of vegetables contamination on all stages of production - “from field to table” are described. It points out the mistakes made during the cultivation of raw materials, such as the use of inadequate hygiene, contaminated irrigation water or improperly prepared organic fertilizers. Attention is drawn to the principles of prevention that should be taken to limit this phenomenon.
Słowa kluczowe
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
Keywords
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
Bibliografia
[1] Alegbeleye O.O., O.A. Odeyemi, M. Strateva, D. Stratev. 2022. “Microbial spoilage of vegetables, fruits and cereals” Applied Food Research 2: 100122. DOI:10.1016/j.afres.2022.100122. [2] Alegbeleye O.O., I. Singleton, A.S. Sant’Ana. 2018. “Sources and contamination routes of microbial pathogens to fresh produce during field cultivation: A review”. Food Microbiology 73: 177-208. DOI:10.1016/j.fm.2018.01.003. [3] Azimirad M., B. Nadalian, H. Alavifard, S.N. Panirani, S.M.V. Bonab et al., 2021. „Microbiological survey and occurrence of bacterial foodborne pathogens in raw and ready-to-eat green leafy vegetables marked in Tehran, Iran”. International Journal of Hygiene and Environmental Health 237: 113824. DOI:10.1016/j.ijheh.2021.113824. [4] Cavicchioli R., Ripple W.J., Timmis K.N., et al. 2019. “Scientists’ warnings to humanity: microorganisms and climate change”. Nature Reviews Microbiology 17: 569-589. DOI:10.1038/s41579-019-0222-5. [5] Chajęcka-Wierzchowska W., A. Zadernowska, Ł. Łaniewska-Trokenheim. 2017. “Virulence factors of Enterococcus spp. presented in food”. LWT- Food Science and Technology 75:670-676. DOI:10.1016/j. lwt.2016.10.026 [6] Critzer F.J., M.P. Doyle. 2010. „Microbial ecology of foodborne pathogens associated with produce”. Current Opinion in Biotechnology 21: 125-130 [7] Decol L.T., L.S. Casarin, C.T. Hessel, A.C.F. Batista, A. Allende, E.C. Tondo 2017. “Microbial quality of irrigation water used in leafy green production in Southern Brazil and its relationship with produce safety”. Food Microbiology 65: 105-113. DOI:10.1016/j.fm.2017.02.003. [8] Denis N., H. Zhang, A. Leroux, R. Trudel, H. Bietlot. 2016. “Prevalence and trends of bacterial contamination in fresh fruits and vegetables sold at retail in Canada”. Food Control 67: 225-234. DOI:10.1016/j. foodcont.2016.02.047. [9] EC/2073/2005. “Commission Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs”. Off. J. Eur. Union. Available at: http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ. do?uri=OJ:L:2005:338:0001:0026:EN:PDF. [10] Elias S.O., T.B. Noronha, E.C. Tondo. 2019. “Salmonella spp. and Escherichia coli O157:H7 prevalence and levels on lettuce: A systemic review and meta-analysis”. Food Microbiolology 84: 103217. DOI:10.1016/j. fm.2019.05.001. [11] Erickson M.C., C.C. Webb, J.C. Diaz-Perez, S.C. Phatak, J.J. Silvoy, L. Davey, A.S. Payton, J. Liao, L. Ma, M.P. Doyle. 2010. “Infrequent internalization of Escherichia coli O157:H7 into field-grown leafy greens”. Journal of Food Protection 73: 500-506. [12] Ge Ch., Ch. Lee, J. Lee. 2012. “The impact of extreme weather events on Salmonella internalization in lettuce and green onion”. Food Research International 45: 1118-1122. DOI:10.1016/j.foodres.2011.06.054. [13] Heaton J.C., K. Jones. 2007. “Microbial contamination of fruit and vegetables and the behaviour of enteropathogens in the phyllosphere: areview”. Journal of Applied Microbiology 104: 613-626. [14] Hoagland L., E. Ximenes, S. Ku, M. Ladisch. 2018. “Foodborne pathogens in horticultural production systems: Ecology and mitigation”. Scientia Horticulturae 236: 192-206. DOI:10.16/j.scienta.2018.03.040. [15] Hruby C.E., M.L. Soupir, T.B. Moorman, C. Pederson, R. Kanwar. 2018. “Salmonella and fecal indicator bacteria survival in soils amended with poultry manure”. Water Air & Soil Pollution 229: 32. DOI:10.1007/s11270-017-3667-z. [16] Ijabadeniyi O.A., L.K. Debusho, M. Vanderlinde., E.M. Buys. 2011. “Irrigation water as a potential preharvest source of bacterial contamination” Journal of Food Safety 31:452–461. DOI:10.1111/j.1745- 4565.2011.00321.x. [17] Julien-Javaux F., C. Gerard, M. Campagnoli, S. Zuber. 2019. “Strategies for the safety management of fresh produce from farm to fork”. Current Opinion in Food Science 27: 145-152. DOI:10.1016/j. cofs.2019.01.004. [18] Kljujev I., V. Raicevic, B. Vujovic, M. Rothballer, M. Schmid. 2018. “Salmonella as an endophytic colonizer of plants – A risk for health safety vegetable production”. Microbial Pathogenesis 115: 199-207. DOI:10.1016/j.micpath.2017.12.020. [19] Kłapeć T., A. Wójcik-Fatla, E. Farian, K. Kowalczyk, G. Cholewa, A. Cholewa, J. Dutkiewicz 2021. „Levels of filamentous fungi and selected mycotoxins in leafy and fruit vegetables and analysis of their potential health risk for consumer”. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 28(4): 585-594. DOI: 10.26444/aaem/143031. [20] Kłapeć T., A. Wójcik-Fatla, E. Farian, K. Kowalczyk, G. Cholewa, A. Cholewa, J. Dutkiewicz 2022. „Mycobiota and mycotoxins in various kinds of vegetables and fruits as potential health risk factors for consumer – summary of a multiyear study”. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 29(2): 316-320. DOI:10.26444/aaem/150522. [21] Kowalska B. 2023. “Fresh vegetables and fruit as a source of Salmonella bacteria”. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 30 (1): 9-14. DOI: 10.26444/aaem/156765. [22] Kowalska B., M. Szczech. 2022. “Differences in microbiological quality of leafy green vegetables”. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 29(2): 238-245. DOI:10.26444/aaem/149963. [23] Liu Ch., N. Hofstra, E. Franz. 2013. „Impacts of climate change on the microbial safety of pre-harvest leafy Green vegetables as indicated by Escherichia coli O157 and Salmonella spp.”. International Journal of Food Microbiology 163: 119-128 [24] Machado-Moreira B., K. Richards, F. Brennan, F. Abram, C.M. Burgess. 2019. “Microbial contamination of fresh produce: what, where, and how ?” Comprehensive Revoews in Food Science and Food Safety 18: 1727-1750. DOI:10.1111/1541-4337.12487. [25] Merlini V.V, F.L. Pena, D.T. Cunha, J.M. de Oliveira, M.A. Rostagno, A.E.C. Antunes. 2018. “Microbiological quality of organic and conventional leafy vegetables”. Journal of Food Quality 4908316. DOI: 10.1155/2018/4908316. [26] Murray K., F. Wu, J. Shi, S.J. Xue, K. Warriner 2017. “Challenges in the microbiological food safety of fresh produce: Limitations of post-harvest washing and the need for alternative interventions”. Food Quality and Safety 1 (4): 289 – 301. DOI:10.1093/fqsafe/fyx027. [27] Olaimat A.N., R.A. Holley. 2012. “Factors influencing the microbial safety of fresh produce: A review”. Food Microbiology 32: 1-19. [28] Pahariya P., D.J. Fisher, R. Choudhary. 2022. “Comparative analyses of sanitizing solutions on microbial reduction and quality of leafy greens”. LWT-Food Science and Technology 154: 112696. DOI:10.1016/j. lwt.2021.112696. [29] Phungamngoen C., S. Rittisak. 2020. “Surface characteristics of leafy vegetables and their effects on Salmonella attachment”. E3S Web of Conferences 141:03002. DOI:10.1051/e3sconf/202014103002. [30] Possas A., G.D. Posada-Izquierdo, G. Zurera, F. Perez-Rodriguez. 2021. ”Evaluating the fate of Escherichia coli O157:H7 and Salmonella spp. on cucumbers”. Food Microbiology 99: 103830. DOI:10.1016/j. fm.2021.103830. [31] Riggio G.M, Q. Wang, K.E. Kniel, E.G. Kristen. 2019. “Microgreens - A review of food safety considerations along the farm to fork continuum”. International Journal of Food Microbiology 290: 76-85. DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2018.09.027. [32] Saw S.H., J.L. Mak, M.H. Tan et al. 2020. “Detection and quantification of Salmonella in fresh vegetables in Perak, Malaysia”. Food Research 4(2): 441-448. DOI:10.26656/fr.2017.4(2).316. [33] Sher A.A., B.E. Mustafa, S.C. Grady et al. 2021. “Outbreaks of foodborne Salmonella eneteritidis in the United States between 1990 and 2015: An analysis of epidemiological and spatial-temporal trends”. International Journal of Infectious Diseases 105: 54-61. DOI:10.1016/j.ijid.2021.02.022. [34] Sobiczewski P., E.T. Iakimova 2022. „Plant and human pathogenic bacteria exchanging their primary host environments”. Journal of Horticultural Research 30(1): 11-30. DOI:10.2478/johr2022-0009. [35] Szymczak B., W. Sawicki, E. Bogusławska–Wąs, A. Koronkiewicz, W. Dąbrowski 2011. „Występowanie L. monocytogenes w świeżych owocach i warzywach pochodzących zupraw ekologicznych województwa zachodniopomorskiego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2(75): 67-76.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-11 , nr katalogowy 146036
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH