Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Picetanol – bioaktywny analog resweratrolu
Piceatannol – a bioactive analogue of resveratrol
10.15199/64.2023.5.1
Elżbieta Biller
nr katalogowy: 145708
10.15199/64.2023.5.1
Streszczenie
Celem artykułu było scharakteryzowanie właściwości bioaktywnych analoga resweratrolu – picetanolu. Związek ten występuje także jako dimer, pod nazwą scirpusin B. Głównym mechanizmem oddziaływania obydwu substancji jest ich działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Uważa się, że picetanol jest skuteczniejszym antyutleniaczem niż resweratrol. Pomimo dobroczynnego oddziaływania na organizm, wiedza na temat tych związków jest ograniczona, preparatów picetanolu na rynku jest tylko kilka, a scirpusin B jako suplement nie jest w ogóle produkowany. Artykuł zwraca uwagę na korzyści dla ludzi, które mogą wyniknąć z badań naukowych nad obydwoma związkami.
Abstract
The aim of the article was to characterize the properties of the bioactive analogue of resveratrol – piceatannol. This compound also occurs as a dimer, under the name scirpusin B. The main mechanisms of action of both substances are their antioxidant and anti-inflammatory effects. Piceatannol is believed to be a more effective antioxidant than resveratrol. Despite the beneficial effects on the body, knowledge about these compounds is limited, there are only a few piceatannol preparations on the market, and scirpusin B as a supplement is not produced at all. The article draws attention to the benefits for humans that may result from scientific research on both compounds.
Słowa kluczowe
piceatannol
scirpusin B
właściwości przeciwutleniające
oddziaływanie bioaktywne
Keywords
piceatannol
scirpusin B
antioxidant activity
bioactive properties
Bibliografia
[1] Choi K. H., Kim J-E., Song N. R., Son J. E., Hwang M. K., Byun S., Kim J. H., Lee K. W., Lee H. J. 2010. „Phosphoinositide 3-kinase is a novel target of piceatannol for inhibiting PDGF-BB-induced proliferation and migration in human aortic smooth muscle cells”. Cardiovascular Research 85: 836–844. DOI: https://doi.org/10.1093/cvr/cvp359. [2] Kitada M., Ogura Y., Maruki-Uchida H., Sai M., Suzuki T., Kanasaki K., Hara Y., Seto H., Kuroshima Y., Monno I., Koya D. 2017. „The effect of piceatannol from passion fruit (Passiflora edulis) seeds on metabolic health”. Nutrients 9: DOI: https://doi.org/10.3390/nu9101142. [3] Majeed M., Nagabhushanam K., Bhat B., Ansari M., Pandey A., Bani S., Mundkur L. 2022. „The Anti-obesity potential of cyperus rotundus extract containing piceatannol, scirpusin A and scirpusin B from rhizomes: preclinical and clinical evaluations”. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity 9 (15): 369-382. DOI: https://doi.org/10.2147/DMSO.S348412. [4] Matencio A., García-Carmona F., López-Nicolás J. M. 2016. „Encapsulation of piceatannol, a naturally occurring hydroxylated analogue of resveratrol, by natural and modified cyclodextrins”. Food & Function 7 (5): 2367-2373. DOI: https://doi.org/10.1039/c6fo00557h. [5] Matsumoto Y., Katano Y. 2021. „Cardiovascular protective effects of polyphenols contained in passion fruit seeds namely piceatannol and scirpusin B: A review”. Tokai Journal of Experimental and Clinical Medicine 46 (3): 151-161. [6] Navarro-Orcajada S., Conesa I., Matencio A., García-Carmona F., López-Nicolás J. M. 2022. „Molecular encapsulation and bioactivity of gnetol, a resveratrol analogue, for use in foods”. Journal of the Science of Food and Agriculture 102:4296-4303. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.11781. [7] Nonaka S., Kawakami S., Maruki-Uchida H., Mori S., Morita M. 2019. „Piceatannol markedly upregulates heme oxygenase-1 expression and alleviates oxidative stress in skeletal muscle cells”. Biochemistry and Biophysics Reports 18: 100643. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bbrep.2019.100643. [8] Osamudiamen P. M., Oluremi B. B., Oderinlo O. O., Aiyelaagbe O. O. 2020. „Trans -resveratrol, piceatannol and gallic acid: Potent polyphenols isolated from Mezoneuron benthamianum effective as anticaries, antioxidant and cytotoxic agents”. Scientific African 7: e00244. DOI: https://doi.org/10.1016/j. sciaf.2019.e00244. [9] Robinson K., Mock C., Liang D. 2015. „Pre-formulation studies of resveratrol”. Drug Development and Industrial Pharmacy 41 (9): 1464–1469. DOI: https:// doi.org/10.3109/03639045.2014.958753. [10] Rodríguez-Cabo T., Rodríguez I., López P., Ramil M., Cela R. 2014. „Investigation of liquid chromatography quadrupole time-of-flight mass spectrometry performance for identification and determination of hydroxylated stilbene antioxidants in wine”. Journal of Chromatography A 1337: 162–170. DOI: https://doi.org/10.1016/j.chroma.2014.02.058. [11] Savalekar K., Shabeer T. P. A., Khan Z., Oulkar D., Jain P., Patil C., Banerjee K. 2019. „Targeted phenolic profiling of Sauvignon blanc and Shiraz grapes grown in two regions of India by liquid chromatography-tandem mass spectrometry”. Journal of Food Science and Technology 56 (7): 3300–3312. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-019-03802-w. [12] Sharifi-Rad J., Quispe C., Durazzo A., Lucarini M., Souto E. B., Santini A., Imran M., Moussa A. Y., Mostafa N. M., El-Shazly M., Sener B., Schoebitz M., Martorell M., Dey A., Calina D., Cruz-Martins N. 2022. „Resveratrol’ biotechnological applications: Enlightening its antimicrobial and antioxidant properties”. Journal of Herbal Medicine 32: 100550. DOI: https://doi.org/10.1016/j. hermed.2022.100550. [13] Shrestha A., Pandey P. P., Sohng J. K. 2019. „Biosynthesis of resveratrol and piceatannol in engineered microbial strains: achievements and perspectives”. Applied Microbiology and Biotechnology. 103 (7): 2959-2972. DOI: https:// doi.org/10.1007/s00253-019-09672-8. [14] Somkuwar R. G., Bhange M. A., Oulkar D. P., Sharma A. K., Shabeer T. P. A. 2018. „Estimation of polyphenols by using HPLC–DAD in red and white wine grape varieties grown under tropical conditions of India”. Journal of Food Science and Technology 55: 4994–5002. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197- 018-3438-x. [15] Viganó J., Aguiar A. C., Moraes D. R., Jara J. L. P., Eberlin M. N., Cazarin C. B. B., Maróstica M. R., Martínez J. 2016. „Sequential high pressure extractions applied to recover piceatannol and scirpusin B from passion fruit bagasse”. Food Research International 85: 51–58. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2016.04.015. [16] Wang D., Zhang Y., Zhang C., Gao L., Li J. 2019. „Piceatannol pretreatment alleviates acute cardiac injury via regulating PI3K-Akt-eNOS signaling in H9c2 cells”. Biomedicine & Pharmacotherapy 109: 886–891. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2018.10.120.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 145708
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
53.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH