Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 10
Probiotyki – aspekty prawne w UE
Probiotics – Different EU Regulatory Aspects
10.15199/65.2023.10.2
Grażyna Osęka
Marta Zawadka
nr katalogowy: 145681
10.15199/65.2023.10.2
Streszczenie
Artykuł poświęcony jest zagadnieniu probiotyków zperspektywy wymagań prawnych regulujących ich stosowanie w żywności oraz znakowanie i reklamę produktów. Wyjaśniono znaczenie terminu „probiotyk”, następnie opisano pozytywny wpływ mikroorganizmów probiotycznych na zdrowie. Omówiono stosowanie ich jako składników żywności. Poruszono również kluczowe aspekty znakowania żywności probiotycznej, w tym stosowanie terminu „probiotyk” i szczegółowych oświadczeń zdrowotnych. Przedstawiono przy tym podejście Komisji Europejskiej oraz poszczególnych państw członkowskich. Zwrócono uwagę na trudności w znakowaniu produktów zprobiotykami wynikające zodmiennych interpretacji przepisów w poszczególnych krajach UE.
Abstract
The article discuses the issue of probiotics from the perspective of legal requirements regulating their use in food and labeling, and advertising of probiotic products. First, it explains the meaning of the term “probiotic” and describes the positive impact of probiotic microorganisms on health. Their use as food ingredients is discussed. Key aspects of probiotic food labeling are also addressed, in particular the use of the term “probiotic” and specific health claims. The approach of the European Commission and individual Member States in this respect was presented. It was pointed out how challenging the labelling of products with probiotics is due to different interpretations of regulations at the EU level.
Słowa kluczowe
probiotyk
oświadczenie zdrowotne
mikroflora jelitowa
etykietowanie żywności
Keywords
probiotic
health claims
gut microflora
food labelling
Bibliografia
[1] DGCCRF Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des frauds. 07.04.2023. https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/Consommation/Etiquetage-des-produits/Allegations-nutrionnelles-et-de-sante [dostęp 4.09.2023]. [2] EU Register of Health Claims https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/ eu-register [dostęp 24.09.2023]. [3] FAO/WHO (2001) Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. [4] Fortuna G. Probiotics sector ferments amid push to tweak outdated EU framework. Euractiv.com 21.02.2023 updated 8.03.2023 https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/probiotics-sector-ferments-amid-push-to-tweak-outdated-eu-framework/ [dostęp 05.09.2023]. [5] Knight K. Probiotics in the EU: Regulation challenges and opportunities. Vitafoods Insigts 30.09.2022. https://www.vitafoodsinsights.com/digestive-and-probiotics/probiotics-eu-regulation-challenges-and-opportunities [dostęp 24.09.2023]. [6] Livsmedelsverket 8.06.2021. https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/473/narings-och-halsopastaenden-begrepp#probiotika [dostęp 05.09.2023]. [7] Ministerio de Consumo. Probióticos en los alimentos (revisión 1). 27.10.2020. https://www.ipaeurope. org/wp-content/uploads/2020/11/202010-QA-SpainProbioticos_alimentos.pdf [dostęp 4.09.2023]. [8] Ministero della Salute. Direzione Generale per L’igiene e la Sicurezza Degli Alimenti e la Nutrizione - UFFICIO 4 GUIDELINES ON PROBIOTICS AND PREBIOTICS. 03.2018. https://www.salute.gov.it/imgs/C_17_ pubblicazioni_1016_ulterioriallegati_ulterioreallegato_0_alleg.pdf [dostęp 4.09.2023]. [9] Ministrstvo za zdravje. 18.01.2023. https://www.gov.si/novice/2023-01-18-zdravstvene-trditve-in -navedba-probiotik/ [dostęp 05.09.2023]. [10] Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Handboek Voedings- en gezondheidsclaims. Versie 3.0: 23.12.2021. https://www.nvwa.nl/documenten/consument/eten-drinken-roken/etikettering/publicaties/handboek-voedings--en-gezondheidsclaims [dostęp 4.09.2023]. [11] Raport Top Ten Trends, Innova Market Insights https://www.innovamarketinsights.com/press-release/ innova-identifies-top-10-food-and-beverage-trends-to-accelerate-innovation-in-2021/ [dostęp 4.09.2023]. [12] Raport z ankiety przeprowadzonej w lutym 2022 r. Polacy a suplementy diety Zwyczaje suplementacyjne. https://osavi.com/media/wysiwyg/pdf/polacy_a_suplementy_diety.pdf [dostęp 5.09.2023]. [13] The Danish Veterinary and Food Administration. 11.05.2021. https://www.ipaeurope.org/wp-content/ uploads/2021/05/IPA-EUROPE-Denmark.pdf [dostęp 4.09.2023]. [14] Update of the list of qualified presumption of safety (QPS) recommended microbiological agents intentionally added to food or feed as notified to EFSA 18: Suitability of taxonomic units notified to EFSA until March 2023. EFSA Journal 2023;21(7):8092. doi: 10.2903/j.efsa.2023.8092. [15] Wardziukiewicz W., E. Stachowska 2020. „Wpływ mikrobioty jelitowej i jej modyfikacji na samopoczucie pacjentów z depresją”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online) 74. https://phmd.pl/api/ files/view/1572498.pdf [dostęp 4.09.2023]. [16] World Gastroenterology Organisation, 2017 Global Guideline Probiotics and prebiotics https://www. worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf [dostęp 24.09.2023]. [17] Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego zdnia 9 grudnia 2014 r., II OSK 1238/13.16pro.2019.118050
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-10 , nr katalogowy 145681
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH