Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Dziewanna (Verbascum L.) – właściwości i potencjał wykorzystania w projektowaniu żywności
Mullein (Verbascum L.) – Properties and Potential Use in Food Design
10.15199/65.2023.9.7
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 145293
10.15199/65.2023.9.7
Streszczenie
Dziewanna (Verbascum L.) jest szeroko rozpowszechnionym rodzajem roślin występującym na całym świecie. Jest bogata w liczne związki biologicznie czynne, dzięki którym cechuje się szeregiem właściwości, wykorzystywanych główne w przemyśle farmaceutycznym. Liście i kwiaty dziewanny znajdują się na liście GRAS (Ogólnie Uznawany za Bezpieczny) inie ma wiarygodnych doniesień opoważnych skutkach ubocznych jej spożywania. Skład chemiczny dziewanny daje wiele możliwości do wykorzystania jej w przemyśle spożywczym. Szczególnie istotna wydaje się aktywność przeciwutleniająca rośliny, zawartość saponin, polisacharydów czy działanie przeciwbakteryjne. Dziewanna mogłaby być wykorzystywana jako naturalny emulgator, środek pianotwórczy, przeciwutleniacz czy dodatek do żywności funkcjonalnej. Jednak ze względu na występowanie składników toksycznych badania nad jej wykorzystaniem powinny być dalej kontynuowane
Abstract
Mullein (Verbascum L.) is a widespread plant genus found worldwide. It is rich in numerous biologically active compounds, which give it avariety of properties primarily used in the pharmaceutical industry. The leaves and flowers of mullein are listed as GRAS (Generally Recognized as Safe) and there are no credible reports of serious side effects associated with its consumption. The chemical composition of mullein offers several possibilities for its use in the food industry. Its plant antioxidant activity, the content of saponins, polysaccharides, and its antibacterial properties appear particularly significant. Mullein can be used as anatural emulsifier, foaming agent, antioxidant, or as an additive to functional foods. However, due to the possible presence of toxic ingredients, research on its use should be continued
Słowa kluczowe
dodatek do żywności
dziewanna
naturalne przeciwutleniacze
żywność funkcjonalna
Keywords
food additive
mullein
natural antioxidants
functional food
Bibliografia
[1] Alipieva K.I., I.E. Orhan, I.I.T. Cankaya, E.P. Kostadinova, M.I. Georgiev. 2014. „Treasure from Garden: Chemical Profiling, Pharmacology and Biotechnology of Mulleins”. Phytochemistry Reviews 13 (2) : 417-44. DOI: 10.1007/s11101-014-9361-5. [2] Babamoradi N., S. Yousefi, P. Ziarati. 2018. „Optimization of Ultrasound-Assisted Extraction of Functional Polysaccharides from Common Mullein (Verbascum Thapsus L.) Flowers”. Journal of Food Process Engineering 41 (7) : e12851. DOI: 10.1111/jfpe.12851. [3] Blanco-Salas J., M.P. Hortigón-Vinagre, D. Morales-Jadán, T. Ruiz-Téllez. 2021. „Searching for Scientific Explanations for the Uses of Spanish Folk Medicine: A Review on the Case of Mullein (Verbascum, Scrophulariaceae)”. Biology 10 (7) : 618. DOI: 10.3390/biology10070618. [4] Danchul T.Y., V.A. Khanin, L.I. Shagova, A.L. Shavarda. 2007. „Flavonoids of some species of the genus Verbascum (Scrophulariaceae)”.Rastitel’nye Resursy43 : 92-102. [5] Dar M.A., M.F. Bhat, R. Hassan, M.H. Masoodi, S.R. Mir, R. Mohiuddin. 2019. „Extensive Phytochemistry, Comprehensive Traditional Uses, and Critical Pharmacological Profile of the Great Mullein: Verbascum Thapsus L”. The Natural Products Journal 9 (3) : 158-171. DOI: 10.2174/2210315508666180821153531. [6] DiTomaso J., G. Kyser. 2013. „Weed Research and Information Center”. W Weed Control in Natural Areas in the Western United States, 54. University of California. [7] Donn P., P. Barciela, A. Perez-Vazquez, L. Cassani, J. Simal-Gandara, M.A. Prieto. 2023. „Bioactive Compounds of Verbascum Sinuatum L.: Health Benefits and Potential as New Ingredients for Industrial Applications”. Biomolecules 13 (3) : 427. DOI: 10.3390/biom13030427. [8] Dulger G., T. Tutenocakli, B. Dulger. 2017. „Methicillin-dirençli Staphylococcus aureus Bakterilerine Karşı Verbascum thapsus Bitkisinin Anti-Staphylococcal Aktivitesi”. Konuralp Tıp Dergisi 9 (1) : 53-57. DOI: 10.18521/ ktd.296650. [9] EFSA Panelon Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP), Vasileios Bampidis, Giovanna Azimonti, Maria de Lourdes Bastos, Henrik Christensen, Mojca Fašmon Durjava, Maryline Kouba, i in. 2021. „Safety of aFeed Additive Consisting of a Tincture Derived from Verbascum Thapsus L. (Great Mullein Tincture) for Use in All Animal Species (MANGHEBATISAS)”. EFSA Journal 19 (7). DOI: 10.2903/j.efsa.2021.6711. [10] Gupta A., A.N. Atkinson, A.K. Pandey, A. Bishayee. 2022. „Health-promoting and Disease-mitigating Potential of Verbascum Thapsus L. (Common Mullein): A Review”. Phytotherapy Research 36 (4) : 1507-1522. DOI: 10.1002/ptr.7393. [11] Internet 1: https://atlas-roslin.pl/gatunki/Verbascum.htm. [12] Internet 2: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-verbascum-thapsus-l-v-densiflorum-bertol-v-thapsiforme-schrad-v-phlomoides-l_en.pdf. [13] Jarzębski M., W. Smułek, M. Kościński, T. Białopiotrowicz, E. Kaczorek. 2018. „Verbascum Nigrum L. (Mullein) Extract as a Natural Emulsifier”. Food Hydrocolloids 81 : 341-50. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2018.02.050. [14] Kahraman Ç., M. Ekizoğlu, D. Kartd, Z.Ş. Akdemir, I.I. Tatli. 2011. „Antimicrobial activity of some Verbascum species growing in Turkey”. FABAD Journal of Pharmaceutical Sciences36 (1) :11-16. [15] Kogje, K.K., V.K. Jagdale, S.S. Dudhe, G. Phanikumar, R.S. Badere. 2010. „Antioxidant property and phenolic compounds of few important plants from trans-himalayan regions of north India”. Journal of Herbal Medicine and Toxicology4 (2) : 145-51. [16] Kumar G.P., S.B. Singh. 2011. „Antibacterial and antioxidant activities of ethanol extracts from trans Himalayan medicinal plants”.European Journal of Applied Sciences3 (2) : 53-57. [17] Kumschick S., R.A. Hufbauer, Ch. Alba, D.M. Blumenthal. 2013. „Evolution of fast growing and more resistant phenotypes in introduced common mullein (Verbascum thapsus)”. Journal of Ecology 101 (2) : 378-87. DOI: 10.1111/1365-2745.12044. [18] Lutterodt H., M. Luther, M. Slavin, J.J. Yin, J. Parry, J. Gao, L.L. Yu. 2010. „Fatty acid profile, thymoquinone content, oxidative stability, and antioxidant properties of cold-pressed black cumin seed oils”. LWT-Food Science and Technology43 (9) : 1409-1413. DOI: 10.1016/j.lwt.2010.04.009. [19] Marcoccia D., M.I. Georgiev, K.I. Alipieva, S. Lorenzetti. 2014. „Inhibition of the DHT-Induced PSA Secretion by Verbascum Xanthophoeniceum and Serenoa RepensExtracts in Human LNCaPProstate Epithelial Cells”. Journal of Ethnopharmacology 155 (1) : 616-25. DOI: 10.1016/j.jep.2014.06.003. [20] Muhammad R., M. Zia-Ul-Haq, H.Z.E. Jaafar. 2013. „Common Mullein, Pharmacological and Chemical Aspects”. Revista Brasileira de Farmacognosia 23 (6) : 948-59. DOI: 10.1590/S0102-695X2013000600012. [21] Nadeem A., A. Bashir, S. Hira, C.E. Lyle, M. Tudor. 2021. „Verbascum Thapsus (Mullein) Versatile Polarity Extracts: GC-MS Analysis, Phytochemical Profiling, Anti-bacterial Potential and Anti-oxidant Activity”. Pharmacognosy Journal 13 (6) : 1488-97. DOI: 10.5530/pj.2021.13.189. [22] Ozcan B., M. Yilmaz, M. Caliskan. 2010. „Antimicrobial and antioxidant activities of various extracts of Verbascum antiochium Boiss. (Scrophulariaceae)”. Journal of medicinal food 13 (5) : 1147-1152. DOI: 10.1089/ jmf.2009.0213. [23] Panchal M.A., K. Murti, V. Lambole. 2010. „Pharmacological properties of Verbascum Thapsus – a review”. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research5 (2) : 73-77. [24] Pardo F., F. Perich, R. Torres, F. Delle Monache. 2004. „Plant Iridoid Glycosides and Phytogrowth-Inhibitory Activity of Verbascum Virgatum”. Biochemical Systematics and Ecology 32 (3) : 367-70. DOI: 10.1016/j. bse.2003.09.001. [25] Parry J., Z. Hao, M. Luther, L. Su, K. Zhou, L. Yu. 2007. „Characterization of cold-pressed onion, parsley, cardamom, mullein, roasted pumpkin, and milk thistle seed oils”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 84 : 613-613. [26] Prakash V., Sh. Rana, A. Sagar. 2016. „Studies on antibacterial activity of Verbascum thapsus”. Journal of Medicinal Plants Studies 4 (3) : 101-103. [27] Speranza L., S. Franceschelli, M. Pesce, M. Reale, L. Menghini, I. Vinciguerra, M.A. De Lutiis, M. Felaco, A. Grilli. 2010. „Antiinflammatory Effects in THP-1 Cells Treated with Verbascoside: Antiinflammatory Action In Thp-1 Cells Of Verbascoside”. Phytotherapy Research 24 (9) : 1398-1404. DOI: 10.1002/ptr.3173. [28] Symoniuk E., Marczak Z., Brzezińska R., Janowicz M., Ksibi N. 2023. „Effect of the Freeze-Dried Mullein Flower Extract (Verbascum Nigrum L.) Addition on Oxidative Stability and Antioxidant Activity of Selected ColdPressed Oils”. Foods 12 (12) : 2391. DOI: 10.3390/foods12122391. [29] Turker A.U., N.D. Camper. 2002. „Biological Activity of Common Mullein, a Medicinal Plant”. Journal of Ethnopharmacology 82 (2-3) : 117-25. DOI: 10.1016/S0378-8741(02)00186-1. [30] Waniakowa J. 2012. Polskie gwarowe nazwy dziko rosnących roślin zielnych na tle słowiańskim: zagadnienia ogólne. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. [31] Zhao Y.L., S.F. Wang, Y. Li, Q.X. He, K.C. Liu, Y.P. Yang, X.L. Li. 2011. „Isolation of chemical constituents from the aerial parts of Verbascum thapsus and their antiangiogenic and antiproliferative activities”. Archives of pharmacal research34 : 703-707.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-9 , nr katalogowy 145293
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH