Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 7-8
Polska kuchnia regionalna (cz. I)
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 145008
Streszczenie
Przedstawiono ogólną charakterystykę polskich kuchni regionalnych. Wykazano, że na zróżnicowanie regionalne wpływają: dostępność naturalnych zasobów, tempo rozwoju gospodarczego regionu, wpływy innych kultur oraz lokalne tradycje, rytuały i ceremonie związane z przygotowaniem i spożywaniem posiłków. Wiele potraw regionalnych spożywa się dzisiaj praktycznie w niezmienionym składzie. Są świetną alternatywą dla zglobalizowanego świata, gdyż wiele dań regionalnych posiada znaczne walory zdrowotne, stąd warte są upowszechniania. Są też elementem naszego dziedzictwa kulturowego i tożsamości narodowej.
Abstract
General characteristics of Polish regional cuisines are presented. It has been shown that regional differences are affected by: the availability of natural resources, the rate of economic development of the region, the influence of other cultures and local traditions, rituals and ceremonies related to the preparation and consumption of meals. Today, many regional dishes are eaten practically unchanged. They are a great alternative to the globalized world, as many regional dishes are varied, tasty and have significant health benefits, so they are worth disseminating. They are also part of our cultural heritage and national identity.
Słowa kluczowe
kuchnia regionalna
regiony kulinarne
charakterystyka
Keywords
regional Polish cuisine
culinary regions
characteristics
Bibliografia
[1] Ashwell M. 1990. „Why we eat what we eat”. Nutr. Biull., 15, supl., 1. [2] Augustowski A. 1979. „Pojezierze Kaszubskie”. Gdańsk: GTN. [3] Babicz-Zielińska E., Zabrocki R. 2003. „Polskie kuchnie regionalne ze szczególnym uwzględnieniem kuchni kaszubskiej”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(36) Supl., s. 33-40. [4] Czarniecka-Skubina E. 2011. „Wracajmy do korzeni”. Przegląd Gastronomiczny, nr 5. [5] Dumanowski J., Nowicki M. 2019. „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota”. file:///C:/Users/p074229/Downloads/Kuchnia_polska_tradycja_tera%C5%BAniejszo%C5%9B%C4%87_wsp%C3%B3lnota.pdf, 2019 (dostęp online: 12.05.2023). [6] Głuchowski A., Ołubiec-Opatowska E., Czarniecka-Skubina E. 2018. „Kulinarne produkty turystyczne w różnych regionach Polski”. Kwartalnik Naukowy Uczelni Vistula, 3(57), s. 221-236. [7] Gorgol Z. 1998. „Lubelska kuchnia regionalna”. Lublin: Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. [8] Crotts J. 2006. „Tourism and gastronomy: gastronomy’s influence on how tourists experience a destination“. Journal of Hospitality and Tourism Research, No. 30 (3). [9] Kowalczyk A. 2008. „Turystyka kulinarna jako element turystyki kulturowej”. Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie, nr 7. [10] Krzysztofek K. 2006. „Celebrując po polsku przy stole. Zasoby i obyczaje rodzimej kultury kulinarnej”, s. 86-99. https://www.nck.pl/upload/archiwum_kw_files/artykuly/8._kazimierz_krzysztofek_-_celebrujac_po_polsku_przy_stole._zasoby_i_obyczaje_rodzimej_kultury_kulinarnej.pdf. (dostęp online: 12.05.2023) [11] „Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś”. 1996. Poznań: Wielkopolska Fundacja Żywnościowa. [12] Markuz-Bieniecka B., Dekowski J. P. 1976. „Kuchnia regionalna wczoraj i dzisiaj”. Warszawa: Wyd. Watra. [13] Matusiak A. 2009. „Kulinarne wojaże jako element turystyki kulturowej. Dziedzictwo kulinarne Górnego Śląska”, Turystyka Kulturowa, nr 2. [14] Pielak M., Czarniecka-Skubina E. 2021. „Kuchnia regionalna jako przykład ochrony dziedzictwa kulturowego i rozwoju regionu”, rozdział 13 [w:] Dominik P. (red.), „Edukacyjna rola turystyki kulinarnej”. Warszawa: Akademia Finansów Vistula, Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa, s. 189-204. [15] Snaglewska B., Zahorska I. 1991. „Potrawy staropolskie i regionalne”, Warszawa: Wyd. Spółdzielcze. [16] Szymanderska H. 2004. „Kuchnia polska. Potrawy regionalne”. Warszawa: Wyd. Świat Książki. [17] „Tradycyjne potrawy wielkopolskie”. 1997. Poznań: Wyd. Instytut Danone. [18] Zeidler K. 2007. „Prawo ochrony dziedzictwa kultury”. Warszawa: Wolters Kluwer. [19] Zieja T. 2002. „Polish Cuisine – Epicurean Travels”. Warszawa: Wyd. Polska Organizacja Turystyczna. [20] Zabrocki R. 2009. „Kulturowe wartości żywności i żywienia regionalnego jako składowa atrakcyjności turystycznej regionu”, (w:) Dolatowski Z., Kołożyn-Krajewska D. (red.), „Rozwój regionów a tradycyjna żywność”. Częstochowa: WSHiT
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-7-8 , nr katalogowy 145008
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-7-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
162.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - papierowa prenumerata roczna
192.00 zł brutto
177.78 zł netto
14.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
213.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
300.00 zł brutto
277.78 zł netto
22.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
300.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-7-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH