Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Wytłoki z jabłek. Alternatywne możliwości zastosowania ekstraktów roślinnych
Apple pomace. Alternative applications of plant extracts
10.15199/62.2023.9.4
Magdalena Korola
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 144971
10.15199/62.2023.9.4
Streszczenie
Jabłko jest jednym z głównych owoców przetwarzanych na całym świecie, generującym ogromną ilość przemysłowych produktów ubocznych, zwanych wytłokami jabłkowymi. Wytłoki jabłkowe są źródłem cennych związków bioaktywnych wykazujących właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, w związku z czym ich potencjał zagospodarowania jest bardzo duży w różnych gałęziach przemysłu. Wartykule przedstawiono sposoby wykorzystania i utylizacji wytłoków jabłkowych oraz omówiono właściwości ekstraktów roślinnych i możliwości ich zastosowania.
Abstract
A review, with 63 refs., of plant extracts as sources of active substances with antioxidant, antimicrobial, antiviral and anti-inflammatory properties, with particular emphasis on apple pomace, a by-product in the production of juices and purees. The steady increase in the apple harvest index in Europe observed for years and the share of individual countries in their processing were discussed.
Słowa kluczowe
wytłoki jabłkowe
ekstrakt roślinny
związki bioaktywne
działanie przeciwdrobnoustrojowe
Keywords
apple pomace
plant extract
bioactive compounds
antimicrobial activity
Bibliografia
[1] L. Wulandari, Y. Retnaningtyas, N. Lukman, H. Lukman, J. Anal. Methods Chem. 2016, 4696803. [2] M. Naczk, F. Shahidi, J. Pharm. Biomed Anal. 2006, 41, 1523. [3] D. Egamberdieva, D. Jabborova, S. Babich, Environ. Sustain. 2021, 4, 87. [4] J.C.M. Barreira, A. Alvarez Arraibi, I.C.F.R. Ferreira, Trends Food Sci. Technol. 2019, 90, 76. [5] A. Fatima, S. Alok, P. Agarwal, P. Singh, A. Verma, Int. J. Pharm. Sci. Res. 2013, 4, nr 10, 3746. [6] A. Kakehashi, M. Yoshida, Y. Tago, N. Ishii, T. Okuno, M. Gi, H. Wanibuchi, Toxins 2016, 8, 275. [7] A. Grabowska, Herbalism 2022, 6, nr 1, 65. [8] I.G.C. Bieski, M. Leonti, J.T. Arnason, J. Ferrier, M. Rapinski, I.M.P. Violante, J. Ethnopharm. 2015, 173, 383. [9] M.H. Rahman, B. Ray, G.M. Chowdhury, Environ. Sustain. 2022, 5, 207. [10] M. Blumenthal, A. Goldberg, J. Brinckann, Herbal medicine, Integrative Medicine Communications, Newton 2000, 82. [11] P.H. Canter, E. Ernst, Surv. Ophthalmol. 2004, 49, 38. [12] S. Zafra-Stone, T. Yasmin, M. Bagchi, A. Chatterjee, J.A. Vinson, C.A. Benicia, Mol. Nutr. Food Res. 2007, 51, 675. [13] N. Matsunaga, S. Imai, Y. Inokuchi, M. Shimazawa, S. Yokata, Y. Araki, H. Hara, Mol. Nutr. Food Res. 2009, 53, 869. [14] M. Kozłowska, A. Gawinowska, A. Fabiszewska, Przem. Spoż. 2020, 74, nr 6, 20. [15] Y. Xi, W. Jiao, J. Cao, PLoS ONE 2017, 12, 1. [16] P. Wieczorek, K. Ambroziak, S. Żmudzki, K. Korzeniowska, Przem. Chem. 2017, 96, nr 7, 1518. [17] A. Krzepiłko, M. Kordowska-Wiater, B. Sosnowska, M. Pytka, Oddziaływanie ekstraktów roślinnych na drobnoustroje, Wyd. UP, Lublin 2020. [18] T. Zhang, X. Wei, Z. Miao, H. Hassan, Y. Song, M. Fan, Chem. Cent. J. 2016, 10, 47, PMC4970275. [19] X. Cao, C. Wang, H. Pei, B. Sun, J. Chromatogr. A. 2009, 1216, 4268. [20] E. Hać-Szymańczuk, A. Cegiełka, M. Karkos, M. Gniewosz, K. Piwowarek, Food Sci. Biotechnol. 2018, 28, nr 2, 449. [21] S.A.A. Jassim, M.A. Naji, J. Appl. Microbiol. 2003, 95, 412. [22] R.S. Policegoudra, M.G. Vairale, P. Chattopadhyay, R. Shivaswamy, S.M. Aradhya, P.S. Raju, J. Herbal Med. 2020, 21, 100331. [23] J. Boyer, D. Brown, R.H. Liu, J. Agric. Food Chem. 2004, 52, nr 23, 7172. [24] M. Pieszka, W. Migdał, R. Gąsior, M. Rudzińska, D. Bederska-Łojewska, M. Pieszka, P. Szczurek, J. Chem. 2015, 659541, 1. [25] E. Rój, Agnieszka Dobrzyńska-Inger, Chemik 2011, 65, nr 9, 827. [26] M. Gündüz, Ş. Karabiyikli Çiçek, S. Topuz, J. Appl. Res. Med. Aromat. Plants 2023, 100491. [27] I. Vieitez, L. Maceiras, I. Jachmanián, S. Alborés, J. Supercrit. Fluid 2018, 133, 58. [28] R. Zarnowski, Y. Suzuki, J. Food Compos. Anal. 2004, 17, nr 5, 649. [29] A.C. Soria, M. Villamiel, Trends Food Sci. Technol. 2010, 21, 323. [30] M. Bilgin, S. Sahin, J. Taiwan Inst. Chem. Eng. 2013, 44, nr 1, 8. [31] S. Périno, J.T. Pierson, K. Ruiz, G. Cravotto, F. Chemat, Food Chem. 2016, 204, 108. [32] Q. Lang, C.M. Wai, Talanta 2001, 53, 771. [33] S. Tasca Cargnin, S. Baggio Gnoatto, Food Chem. 2017, 220, 477. [34] S.H. Tu, L.C. Chen, Y.S. Ho, J. Food Drug Anal. 2017, 34, 29. [35] http://www.wapa-association.org/asp/index.asp, dostęp 15 maja 2023 r. [36] https://stat.gov.pl, dostęp 15 maja 2023 r. [37] J. Kumider, Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego, Wyd. AE, Poznań 1996, 66. [38] J. Cybulska, A. Zdunek, S. Sitkiewicz, S. Galus, E. Janiszewska, S. Łaba, M. Nowacka, Przem. Ferment. Owoc.-Warz. 2013, 9, 27. [39] F.A. Masoodi, G.S. Chauhan, J. Food Process. Preserv. 1998, 22, 255. [40] M. Gómez, M.M. Martinez, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2018, 58, 2119. [41] M.L. Sudha, S.M. Dharmesh, H. Pynam, H.S.V. Bhimangouder, S.W. Eipson, R. Somasundaram, S.M. Nanjarajurs, J. Food Sci. Technol. 2016, 53, 1909. [42] V. Stojceska, P. Ainsworth, A. Plunkett, Ş. Ibanoğlu, Food Chem. 2010, 121, 156. [43] B. Gullón, E. Falqué, J.L. Alonso, J.C. Parajó, Food Technol. Biotechnol. 2007, 45, nr 4, 426. [44] A. Mirzaei-Aghsaghali, N. Maheri-Sis, World J. Zool. 2008, 3, 40. [45] L. Kawecka, S. Galus, Postępy Tech. Przetw. Spoż. 2021, 1, 156. [46] G. Laufenberg, B. Kunz, M. Nystroem, Bioresour. Technol. 2003, 87, 167. [47] https://makeway.pl/pl/pierwsza-na-swiecie-syntetyczna-skora-z-jablek, dostęp 20 czerwca 2023 r. [48] E. Evcan, C. Tari, Energy 2015, 88, 775. [49] M.R.B. Guerrero, J.M. Salinas Gutiérrez, M.J. Meléndez Zaragoza, A. López, V. Collins-Martínez, Int. J. Hydrog. Energy 2016, 48, nr 41, 23232. [50] M. Balat, H. Balat, C. Öz, Prog. Energy Combust. Sci. 2008, 34, 551. [51] M. Krawitzky, E. Arias, J.M. Peiro, A. I. Negueruela, J. Vai, R. Oria, Int. J. Food Prop. 2014, 17, 2298. [52] M. Ramirez-Ambrosi, B. Abad-Garcia, M. Viloria-Bernal, S. Garmon-Lobato, L.A. Berrueta, B. Gaïlo, J. Chromatogr. A. 2013, 1316, 78. [53] K.E. Lee, J.K. Youm, W.J. Lee, S. Kang, Y.J. Kim, Exp. Dermatol. 2017, 26, 958. [54] P.K. Mukherjee, N. Maity, N.K. Nema, B.K. Sarkar, Eur. J. Integr. Med. 2011, 19, 64. [55] Y. Dinneiro García, B. Suarez Valles, A. Picinelli Lobo, Food Chem. 2009, 117, 731. [56] B. Antonic, S. Jancikova, D. Dordevic, B. Tremlova, J. Food Sci. 2020, 85, 2977. [57] K. Waldbauer, R. McKinnon, B. Kopp, Planta Medica 2017, 84, 994. [58] G. Ćetković, J. Čanadanović-Brunet, S. Djilas, S. Savatović, A. Mandić, V. Tumbas, Food Chem. 2008, 109, nr 2, 340. [59] P. Górnaś, I. Mišina, A. Olšteine, I. Krasnova, I. Pugajeva, G. Lacis, D. Segliņa, Ind. Crops Prod. 2015, 74, 607. [60] H. Tsuchiya, M. Iinuma, Phytomedicine 2000, 7, 161. [61] T.P.T. Cushnie, A.J. Lamb, J. Ethnopharmacol. 2005, 101, 243. [62] B. Farneti, D. Masuero, F. Costa, P. Magnago, M. Malnoy, G. Costa, F. Mattivi, J. Agric. Food Chem. 2015, 63, nr 10, 2750. [63] Y. Zou, Y. Lee, J. Huh, J.W. Park, Restor. Dent. Endod. 2014, 39, nr 4, 288.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH