Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
The Influence of Selected Fatty Substances, Their Melting Enthalpy and Fatty Acid Composition on Survival of Lactobacillus Rhamnosus GG During Spray Drying Process and Storage
10.15199/65.2023.8.5
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
Streszczenie
Przedstawiono badania dotyczące mikrokapsułkowania bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) metodą suszenia rozpyłowego zwykorzystaniem wybranych tłuszczów jako funkcjonalnych substancji ochronnych, wpływu wybranych tłuszczów na przeżywalność bakterii wtrakcie procesu suszenia rozpyłowego, podczas przechowywania przez 4 tygodnie wtemperaturze 4°C i20°C oraz wpływu zawartości kwasów tłuszczowych ientalpii topnienia na mechanizm ochronny bakterii. Wykazano, że wybrane tłuszcze działają ochronnie na LGG podczas suszenia iprzechowywania, przy przeżywalności wpróbce referencyjnej wynoszącej zaledwie 13%, gdzie dla modyfikowanych układów różnymi tłuszczami wilości 6% wag. uzyskano przeżywalność od 14,3% do 53,2%. Największy udział żywych bakterii po suszeniu stwierdzono przy dodatku oleju palmowego. Wraz ze wzrostem entalpii topnienia dodawanych tłuszczów maleje przeżywalność LGG (dla trzech tłuszczów, dla których uzyskano najlepszy rezultat). Kwas oleinowy C 18:1 oraz linolowy C 18:2, atakże jednonienasycone kwasy tłuszczowe ogółem oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe C:2 iC:3 mogą decydować oochronnym wpływie badanych triacylogliceroli na bakterie. Natomiast zwiększona zawartość kwasu C 16:0 oraz kwasów C:0 ogółem może mieć wpływ na zmniejszenie efektu ochronnego stosowanych tłuszczów.
Abstract
Studies on the microencapsulation of Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) bacteria by spray drying with the use of selected fats as functional protective substances, the effect of selected fats on the survival of bacteria during the spray drying process, during storage for 4 weeks at 4°C and 20°C and to determine the effect of fatty acids content and melting enthalpy on the protective mechanism of bacteria. It has been shown that selected fats have a protective effect on LGG both during drying and storage, with survival in the reference sample amounting to only 13%, where for systems modified with various fats in the amount of 6 weight percent, survival rates ranged from 14.3% to 53.2%. The highest part of live bacteria after drying was found in the case of the addition of palm oil. It was observed that the LGG survival rate decreases with the increase of the melting enthalpy of the added fats (for the three fats for which the best result was obtained). C 18:1 oleic acid and C 18:2 linoleic acid, as well as total monounsaturated fatty acids and C:2 and C:3 polyunsaturated fatty acids may determine the protective effect of the tested triacylglycerols on bacteria. On the other hand, the increased content of C 16:0 acid and total C:0 acids may reduce the protective effect of the fats used.
Słowa kluczowe
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
Keywords
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
Bibliografia
[1] Bhagwat A., P. Bhushette, U.S. Annapure. 2020. „Spray drying studies of probiotic Enterococcus strains encapsulated with whey protein and maltodextrin”. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences 9 : 33. DOI: 10.1186/s43088-020-00061-z. [2] Frakolaki G., V. Giannou, D. Kekos, C. Tzia. 2021. „A review of the microencapsulation techniques for the incorporation of probiotic bacteria in functional foods”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 61 : 1515-1536. DOI: 10.1080/10408398.2020.1761773. [3] Fritzen-Freire C.B., E.S. Prudêncio, R.D.M.C. Amboni, S.S. Pinto, A.N. Negrão-Murakami, F.S. Murakami. 2012. „Microencapsulation of bifidobacteria by spray drying in the presence of prebiotics”. Food Research International 45 : 306-312. DOI: 10.1016/j.foodres.2011.09.020. [4] Hasheminya S.M., J. Dehghannya. 2013. „Spray dryers: Applications, performance, essential parts and classifications”. International Journal of Farming and Allied Sciences 2 (19) : 756-759. [5] Koh W.Y., X.X. Lim, T.-C. Tan, R. Kobun, B. Rasti. 2022. „Encapsulated Probiotics: Potential Techniques and Coating Materials for Non-Dairy Food Applications”. Applied Sciences 12 : 10005. DOI: 10.3390/ app121910005. [6] Liu H., J. Gong, D. Chabot, S.S. Miller, S.W. Cui, J. Ma, F. Zhong, Q. Wang. 2015. „Protection of heat-sensitive probiotic bacteria during spray-drying by sodium caseinate stabilized fat particles”. Food Hydrocolloids 51 : 459-467. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2015.05.015. [7] Mandal S., S. Hati, A. K. Puniya, R. Singh, K. Singh. 2013. „Development of synbiotic milk chocolate using encapsulated Lactobacillus casei NCDC 298”. Journal of Food Processing and Preservation 37 (5) : 1031-1037. DOI: 10.1111/j.1745-4549.2012.00759.x. [8] Masters K. 1985. „Spray drying handbook”. WSpray Drying Handbook. London, UK, George Godwin. [9] Michael J.K. 1993. „Spray drying and spray congealing of pharmaceuticals”. WEncyclopedia of pharmaceutical technology, 14 : 207-221. Marcel Dekker INC, NY. [10] Mizielińska M., W. Krawczyńska, K. Sobecka, A. Fedorowicz, J. Odrzywolska, D. Kiełczewski. 2017. „Wpływ substancji ochronnych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus po 4-tygodniowym przechowywaniu w 25 st.C, część I”. Opakowanie 9 : 69-75. [11] Piñón-Balderrama C.I., C. Leyva-Porras, Y. Terán-Figueroa, V. Espinosa-Solís, C. Álvarez-Salas, M.Z. Saavedra-Leos. 2020. „Encapsulation of Active Ingredients in Food Industry by Spray-Drying and Nano Spray-Drying Technologies” Processes 8 : 889. DOI: 10.3390/pr8080889. [12] Saénz C., S. Tapia, J. Chávez, P. Robert. 2009. „Microencapsulation by spray drying of bioactive compounds from cactus pear (Opuntia ficus-indica)”. Food Chemistry 114 (2) : 616-622. DOI: 10.1016/j. foodchem.2008.09.095. [13] Santos C.S.D., R.F. Kanup, M.A.C. Albuquerque, R. Bedani, C.H.B.D. Souza, L.A. Gioielli, S.M.I. Saad, J.N.R. Ract. 2020. „Effect of enzymatic interesterification on the textural and nutritional properties of a probiotic table spread containing milk fat”. LWT 124. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.109129. [14] Sipailienˇe A., S. Petraityte. 2018. „Encapsulation of probiotics: Proper selection of the probiotic strain and the influence of encapsulation technology and materials on the viability of encapsulated microorganisms”. Probiotics and Antimicrobial Proteins 10 (1) : 1-10. DOI: 10.1007/s12602-017-9347-x. [15] Soukoulis C., S. Behboudi-Jobbehdar, L. Yonekura, I. Fisk. 2014. „Impact of Milk Protein Type on the Viability and Storage Stability of Microencapsulated Lactobacillus acidophilus NCIMB 701748 Using Spray Drying”. Food Bioprocess Technology 7 : 1255-1268. DOI: 10.1007/s11947-013-1120-x. [16] Tonon R.V., C. Brabet, M.D. Hubinger. 2008. „Influence of process conditions on the physicochemical properties of acai (Euterpe oleraceae Mart.) powder produced by spray drying”. Journal of Food Engineering 88(3) : 411-418. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2008.02.029
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-8 , nr katalogowy 144664
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH