Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Analiza preferencji konsumentów kawy odnośnie stopnia jej prażenia
Analysis Of Coffee Consumers’ Preferences Regarding the Degree of its Roasting
10.15199/65.2023.6.5
Anna Gątarska
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143825
10.15199/65.2023.6.5
Streszczenie
Preferencje konsumenckie to jeden z głównych, a czasami jedyny czynnik podejmowania decyzji przy wyborze produktów spożywczych. Celem pracy było określenie preferencji konsumenckich studentów odnośnie spożycia kawy o różnym stopniu prażenia. Praca jest kontynuacją badań dotyczących określenia wpływu parametrów palenia kawy na cechy sensoryczne jej naparów. Wyniki badań wskazują, że zarówno kawa mielona, jak i rozpuszczalna ma swoich zwolenników wśród studentów, a przygotowują ją zazwyczaj poprzez zalanie gorącą wodą. Większość respondentów deklaruje preferowanie naparów kawowych (szczególnie z dodatkiem mleka i/lub cukru) z surowca średnio prażonego, co niewątpliwie wpływa na odczuwane cechy organoleptyczne. Określona w pracy niska pożądalność naparów sporządzonych z nasion kawy jasno palonej wynika prawdopodobnie z dość mocno wyczuwalnych w niej nut kwaśnych, które zanikają w miarę zintensyfikowania parametrów prażenia.
Abstract
Consumer preferences are one of the main, and sometimes the only, decision-making factor when choosing food products . The aim of the study was to determine consumer preferences among students regarding the consumption of coffee with different degrees of roasting. This paper is a continuation of our team’s research on determining the effect of coffee roasting on the sensory characteristics of its infusions. The research results indicate that both ground and instant coffee have their supporters among students, and they usually prepare it by pouring hot water over it. Most of the respondents declare a preference for coffee infusions made of medium roasted raw material, especially with the addition of milk and/or sugar, which undoubtedly affects the perceived organoleptic characteristics. The low desirability of infusions made of lightly roasted coffee seeds, as defined in this study, is probably due to the rather strongly perceptible sour notes, which disappear as the roasting parameters intensify.
Słowa kluczowe
kawa
prażenie
preferencje konsumenckie
cechy organoleptyczne
Keywords
coffee
roasting
consumer preferences
organoleptic features
Bibliografia
[1] Anastácio L.M., M.C.S. da Silva, D.G. Debona, T.G. reis Veloso, t.L. Entringer, W.B. Bullergahn, J.M. Rodrigues da Luz, A.P. Moreli, M.C. Megumi, L.L. Pereira. 2023.„Relationship between physical changes in the coffee bean due to roasting profiles and the sensory attributes of the coffee beverage”. European Food Research and Technology 249 : 327-339. Doi: 10.1007/s00217-022-04118-4. [2] Bresani A.P.P., S.J. Martinez, N.N. Batista, J.B.P. Simao, R.F. Schwana. 2021.„Into the minds of coffee consumers: perception, preference, and impact of information in the sensory analysis of specialty coffee”. Food Science and Technology (Campinas) 41 (suppl 2) : 667-675. Doi: 10.1590/fst.30720. [3] Carcea M., i. Danesi, L. De Gara, G. Diretto, Ch. Fanali, A. Raffo, F. Sinesio, S.D. Posta, S. Frusciante, E. Moneta, V.Narducci, M.Peparaio, E.S.Civitelli, V.Turfany, 2023. „Chemical composition and sensory profile of the Italian espresso coffee powder and beverage under different roasting conditions”. European Food Research and Technology, 249 : 1287-1301. Doi: 10.1007/s00217-023-04213-0. [4] Cotter A.R., M.E. Batali, W.D. Ristenpart, J-X. Guinard. 2021.„Consumer preferences for black coffee are spreadover a wide range of brew strengths and extraction yields”. Journal of Food Science 86 (1) : 194- 205. Doi: 10.1111/1750-3841.15561. [5] Dmowski P., K. Polewko. 2017.„Wpływ metody uprawy kawy na jakość sensoryczną naparów”. Problemy Higieny i Epidemiologii 98 (4) : 415-419. [6] Dzung N.H., L. Dzuan, H.D. Tu. 2005. „The role of sensory evaluation in food quality control, food research and development: a case of coffee study”. Academia 3 : 20-26. [7] Giacalone D., T. Kreuzfeldt Degn, N. Yang, C. Liu, I. Fisk, M. Munchow. 2018. „Common roasting defects in coffee: Aroma composition, sensory characterization, and aconsumer perception”. Food Quality and Preference 3 : 1-34. Doi: 10.1016/j.foodqual.2018.03.009. [8] Klepacka J.M., A. Gątarska. 2023.„Wpływ sposobu prażenia kawy na jej cechy sensoryczne”. Przemysł Spożywczy 77 (4) : 26-29. Doi: 10.15199/65.2023.4.4. [9] Mahmud M.M.C., R.A. Shellie, R. Keast. 2020.„Unravelling the relationship between aroma compounds and consumer acceptance: coffee as an example”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 19 (3) : 2380-2420. Doi: 10.1111/1541-4337.12595. [10] Mccain-Keefer H.R., S. Meals, M.A. Drake. 2020.„The sensory properties and consumer acceptance of cold brew coffee”. Journal of Sensory Studies 35 (6) : e12604. Doi: 10.1111/joss.12604. [11] Przybysz M.A., G. Widła, E. Dłużewska. 2013. „Preferencje konsumenckie picia kawy. Wpływ temperatury i czasu prażenia ziarna kawy na ocenę smaku i zapachu espresso”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 572 : 65-79. [12] Samoggia A., B. Riedel. 2019.„Consumers’Perceptions of coffee Health Benefits and motives for coffee consumption and Purchasing”. Nutrients 653 : 1-21. Doi: 10.3390/nu11030653. [13] Seninde D.r., E. Chambers. 2020.„Coffee flavor: a review”. Beverages 6 (3) : 44. Doi: 10.3390/bever- ages6030044. [14] Sikora T., M. Giemza. 2003. Elementy towaroznawstwa: Obsługa klienta. Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna. [15] Szwedziak K., E.Polańczyk, M.Kużel.2018.„Wpływ technologii produkcji kawy typu arabica i robusta na ich jakość sensoryczną”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 30-34.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 143825
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH