Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Traditional And New Directions of Using
10.15199/65.2023.5.6
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
Streszczenie
Gwałtowny rozwój badań nad probiotykami w ostatnich latach wynika z rosnącej wiedzy na temat znaczenia mikrobioty jelitowej człowieka oraz konsekwencji zachwiania równowagi mikroorganizmów jelitowych – tzw. dysbiozy jelitowej. Badania te doprowadziły do poznania wielu mechanizmów działania probiotyków zaangażowanych w modulację mikrobioty oraz systemowej odpowiedzi metabolicznej gospodarza, w kształtowanie układu odpornościowego, wzmacnianie bariery jelitowej, regulację układu nerwowego czy też posiadających aktywność przeciwnowotworową. Zarówno probiotyki tradycyjne, jak i nowej generacji, obejmujące szczepy komensalne izolowane z przewodów pokarmowych i identyfikowane na podstawie porównawczych analiz mikrobiomu, ukierunkowane są na przywracanie równowagi ekosystemu jelitowego. Selekcjonowanie nowych, często bardzo wrażliwych na tlen mikroorganizmów probiotycznych oraz rozwój probiotyków terapeutycznych przyczynia się do optymalizacji produkcji probiotyków.
Abstract
The rapid development of research on probiotic in recent years has resulted from the increasing knowledge about the importance of the human gut microbiota and the consequences of imbalances of intestinal microorganisms – so-called gut dysbiosis. The multitude of studies have revealed the beneficial effects of probiotics, which include modulation of the gut microbiota, the host’s systemic metabolic response, immune system, intestinal barrier, nervous system and cancer development. In order to restore intestinal homeostasis, comparative microbiome analyses identify new strains, including commensal strains isolated from the gastrointestinal tract, to be used as traditional or next-generation probiotics. The selection of new, often oxygen-sensitive probiotic microorganisms, and the development of therapeutic probiotics contribute to the optimization of probiotic production.
Słowa kluczowe
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
Keywords
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
Bibliografia
[1] Artym J., M. Zimecki. 2020.„Korzystne działanie laktoferyny na mikrobiotę przewodu pokarmowego”. Postępy Mikrobiologii 59 (3) : 277-290. [2] Begum J., B. Buyamayum, M.C. Lingaraju, K. Dev, A. Biswas. 2021. „Probiotics: Role in immunomodulation and consequent effects”. Letters in Animal Biology 1 (1) : 01-06. [3] Castellazzi A.M., C. Valsecchi, S. Caimmi, A. Licari, A. Marseglia, M.C. Leoni, D. Caimmi, M. Miraglia del Giudice, S. Leonardi, M. La Rosa, G.L. Marseglia. 2013. „Probiotics and food allergy”. Italian Journal of Pediatrics 39 (1) : 47. DoI: 10.1186/1824-7288-39-47. [4] Cheng H-L., G-C. Yen, S-C. Huang, S-C. Chen, C-L. Hsu. 2022.„the next generation beneficial actions of novel probiotics as potential therapeutic targets and prediction tool for metabolic diseases”. Journal of Food and Drug Analysis 30 (1) : 1-10. DoI: 10.38212/2224-6614.3396. [5] Cristofori F., V.N. Dargenio, C. Dargenio, V.L. Miniello, M. Barone, R. Francavilla. 2021.„Anti-inflammatory and immunomodulatory effects of probiotics in gut inflammation: A door to the body”. Frontiers in Immunology 12 : 578386. DoI: 10.3389/fimmu.2021.578386. [6] Donohoe D.R., L.B. Collins, A. Wali, R. Bigler, W. Sun, S.J. Bultman. 2012. „The Warburg effect dictates the mechanism of butyrate-mediated histone acetylation and cell proliferation”. Molecular Cell 48 (4) : 612-26. DoI: 10.1016/j.molcel.2012.08.033. [7] Fiedurek J. 2014. Mikrobiom a zdrowie człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. [8] Furrie E. 2005. „Probiotics and allergy”. Proceedings of the Nutrition Society 64 (4) : 465-469. DoI: 10.1079/pns2005466. [9] Gomez Quintero D.F., C.R. Kok, R. Hutkins. 2022.„The future of synbiotics: Rational formulation and design”. Frontiers in Microbiology 13 : 919725. DoI: 10.3389/fmicb.2022.919725. [10] Gorreja F., W.A. Walker. 2022. „the potential role of adherence factors in probiotic function in the gastrointestinal tract of adults and pediatrics: a narrative review of experimental and human studies”. Gut Microbes 14 (1) : 2149214. DoI: 10.1080/19490976.2022.2149214. [11] Gou H.Z., Y.L. Zhang, L.F. Ren, Z.J. Li, L. Zhang. 2022. „How do intestinal probiotics restore the intestinal barrier?” Frontiers in Microbiology 13 : 929346. DoI: 10.3389/fmicb.2022.929346. [12] Hersoug L.G., P. Møller, S. Loft. 2018.„Role of microbiota-derived lipopolysaccharide in adipose tissue inflammation, adipocyte size and pyroptosis during obesity”. Nutrition Research Reviews 31 (2) : 153- 163. DoI: 10.1017/S0954422417000269. [13] Hill C., F. Guarner, G. Reid, G. Gibson, D. Merenstein, B. Pot, L. Morelli, R. Canani, H. Flint, S. Salminen, P. Calder, M. Sanders. 2014.„the International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic”. Nature reviews gastroenterology and hepatology 11 (8) : 506-514. DoI: 10.1038/nrgastro.2014.66. [14] Isolauri E. 2017. „Microbiota and obesity”. Nestlé Nutrition Institute Workshop Series 88: 95-105. DoI: 10.1159/000455217. [15] Kiepś J., R. Dembczyński. 2022. „Current trends in the production of probiotic formulations”. Foods 11 (15) : 2330. DoI 10.3390/foods11152330. [16] Kumar M., V. Kissoon-Singh, A.L. Coria, F. Moreau, K. Chadee. 2017. „Probiotic mixture VSL#3 reduces colonic inflammation and improves intestinal barrier function in Muc2 mucin-deficient mice”. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology 312 (1) : G34-G45. DoI: 10.1152/ajp- gi.00298.2016. [17] Langella P., F. Guarner, R. Martín. 2019. „Editorial: Next-Generation Probiotics: from commensal bacteria to novel drugs and food supplements”. Frontiers in Microbiology 10 : 1973. DoI 10.3389/ fmicb.2019.01973. [18] Lin K., L. Zhu, L. Yang. 2022. „Gut and obesity/metabolic disease: Focus on microbiota metabolites”. MedComm 3 (3) : e171. DoI: 10.1002/mco2.171. [19] Liu Z., C. Xu, R. tian, W. Wang, J. Ma, L. Gu, F. Liu, Z. Jiang, J. Hou. 2021. „Screening beneficial bacteriostatic lactic acid bacteria in the intestine and studies of bacteriostatic substances”. Journal of Zhejiang University-SCIENCE B (Biomedicine & Biotechnology) 22 (7) : 533-547. DoI: 10.1631/jzus.B2000602. [20] Martín R., P. Langella. 2019.„Emerging health concepts in the probiotics field: streamlining the definitions”. Frontiers in Microbiology 10 : 1047. DoI: 10.3389/fmicb.2019.01047. [21] Mörkl S., M.I. Butler, A. Holl, J.F. Cryan, t.G. Dinan. 2020.„Probiotics and the microbiota-gut-brain axis: Focus on psychiatry”. Current Nutrition Reports 9 (3) : 171-182. DoI: 10.1007/s13668-020-00313-5. [22] Nowak A., K. Śliżewska, Z. Libudzisz. 2010.„Probiotyki – historia i mechanizmy działania”. ŻYWNoŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (71) : 5-19. [23] Paone P., P.D. Cani. 2020.„Mucus barrier, mucins and gut microbiota:the expected slimy partners?”Gut 69 (12) : 2232-2243. DoI: 10.1136/gutjnl-2020-322260. [24] Pogačić t., M-B. Maillard, A. Leclerc, C. Hervé, V. Chuat, A.L. Yee, F. Valence, A. Thierry. 2015. „A methodological approach to screen diverse cheese-related bacteria for their ability to produce aroma compounds”. Food Microbiology 46: 145-153. DoI: 10.1016/j.fm.2014.07.018. [25] Reis S.A.D., L.L. da Conceição, M.D.C.G. Peluzio. 2019. „Intestinal microbiota and colorectal cancer: changes in the intestinal microenvironment and their relation to the disease”. Journal of Medical Microbiology 68 (10) : 1391-1407. DoI: 10.1099/jmm.0.001049. [26] Shi L., J. Sheng, M. Wang, H. Luo, J. Zhu, B. Zhang, Z. Liu, X. Yang. 2019. „Combination therapy of tGF-β blockade and commensal-derived probiotics provides enhanced antitumor immune response and tumor suppression”. Theranostics 9 (14) : 4115-4129. DoI: 10.7150/thno.35131. [27] Singh V.P. 2018.„Recent approaches in food bio-preservation-a review”. Open Veterinary Journal 8 (1) : 104-111. DoI: 10.4314/ovj.v8i1.16. [28] Soccol C.R., L. Porto de Souza Vandenberghe, M. Rigon Spier, A. Bianchi Pedroni Medeiros, C. tiemi Yamaguishi, J. De Dea Lindner, A. Pandey, V. Thomaz-Soccol. 2010. „the Potential of Probiotics”. Food Technology and Biotechnology 48 (4) : 413-434. [29] Śliżewska K., P. Markowiak-Kopeć, W. Śliżewska. 2021.„The role of probiotics in cancer prevention”. Cancers 13 (1) : 20. DoI: 10.3390/cancers13010020. [30] Tiptiri-Kourpeti A., K. Spyridopoulou, V. Santarmaki, G. Aindelis, E. tompoulidou, E.E. Lamprianidou, G. Saxami, P. Ypsilantis, E.S. Lampri, C. Simopoulos, I. Kotsianidis, A. Galanis, Y. Kourkoutas, D. Dimitrellou, K. Chlichlia. 2016. „Lactobacillus casei exerts anti-proliferative effects accompanied by apoptotic cell death and up-regulation of tRAIL in colon carcinoma cells”. PLOS ONE 11 (2) : e0147960. DoI: 10.1371/ journal.pone.0147960. [31] Yao S., F. Bourdichon, M. Kowalczyk, G. Knudsen, S. Bassett, U. von Ah, A. Dubois-Lozier, J. Dekker, B. Gerten, M. Muto. 2021. „Identification of probiotics at strain level – Guidance document – Update of the Bulletin of the IDF N°462/2013”. Bulletin of the IDF 513/2021. [32] Yuan X., Y. Kang, C. Zhuo, X-F. Huang, X. Song. 2019.„The gut microbiota promotes the pathogenesis of schizophrenia via multiple pathways”.Biochemical and Biophysical Research Communications 512 (2) : 373-80. DoI: 10.1016/j.bbrc.2019.02.152. [33] Zheng J., S. Wittouck, E. Salvetti, C.M.A.P. Franz, H.M.B. Harris, P. Mattarelli, P.W. o’toole, B. Pot, P. Vandamme, J. Walter, K. Watanabe, S. Wuyts, G.E. Felis, M.G. Gänzle, S. Lebeer. 2020. „A taxonomic note on the genus Lactobacillus: Description of 23 novel genera, emended description of the genus Lactobacillus Beijerinck 1901, and union of Lactobacillaceae and Leuconostocaceae”. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 70 (4) : 2782-2858. DoI: 10.1099/ ijsem.0.004107. [34] Zhou J., M. Li, Q. Chen, X. Li, L. Chen, Z. Dong, W. Zhu, Y. Yang, Z. Liu, Q. Chen. 2022. Programmable probiotics modulate inflammation and gut microbiota for inflammatory bowel disease treatment after effective oral delivery”. Nature Communications 13 : 3432. DoI: 10.1038/s41467-022-31171-0.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 143470
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH