Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Nowe technologie wykorzystywane w przemyśle przekąsek
New Technologies Used in The Snacks Industry
10.15199/65.2023.5.5
Kamil Wawrzyniak
Grzegorz Ligaj
Bartłomiej Wióra
Sandra Zielińska
Sylwia Baluta
nr katalogowy: 143469
10.15199/65.2023.5.5
Streszczenie
Przekąski stanowią obecnie nieodłączny element diety coraz szerszej populacji ludzi, a towarzyszą człowiekowi od dawna, zaspokajając potrzebę zjedzenia między posiłkami czegoś sycącego i gotowego do spożycia. Chociaż tradycyjne przekąski, takie jak czipsy ziemniaczane, są nadal wszechobecne i popularne na całym świecie, to coraz częściej szuka się zdrowszych alternatyw. Dodatkowo procesy technologiczne pozwalające na produkcję przekąsek również ulegają zmianom stając się bardziej ekologiczne oraz coraz częściej pozwalają na maksymalne zachowanie składników odżywczych. Artykuł przedstawia technologiczne trendy w rozwoju przekąsek.
Abstract
Snacks are now an integral part of the diet of an evergrowing population and have accompanied people for a long time, satisfying the need to eat something quick and filling between meals. While traditional snack foods such as potato chips, are still ubiquitous and popular around the world, healthier alternatives are increasingly being sought. In addition, the technological processes that allow the production of snacks are also changing, becoming more ecological and increasingly allowing for the maximum preservation of nutrients. This overview presents the technological trends in the development of snacks.
Słowa kluczowe
czipsy
przekąski mięsne
przekąski owocowe
przekąski warzywne
Keywords
chips
meat snacks
fruit snacks
vegetable snacks
Bibliografia
[1] de Azeredo H.M.C., de Matos M.C., Niro C.M. 2022. „Something to chew on: technological aspects for novel snacks”. Journal of the Science of Food and Agriculture 102 (6) : 2191-2198. DoI: 10.1002/ jsfa.11701. [2] Breda S.G.J., Kok t.M.C.M. 2018.„Smart combinations of bioactive compounds in fruits and vegetables may guide new strategies for personalized prevention of chronic diseases”. Molecular Nutrition & Food Research 62 (1). DoI: 10.1002/mnfr.201700597. [3] Chen A., Eriksson G. 2019. „the making of healthy and moral snacks: a multimodal critical discourse analysis of corporate storytelling”. Discourse Context & Media 32 : 100347. DoI: 10.1016/j. dcm.2019.100347. [4] Dehghannya J., Naghavi E-A., Ghanbarzadeh B. 2016. „Frying of potato strips pretreated by ultraso-und-assisted air-drying”. Journal of Food Processing and Preservation 40 : 583-592. DoI: 10.1111/ jfpp.12636. [5] Dinçer EA. 2021. „Dried meat products obtained by different methods from past to present”. Food Reviews International. 1-20. DoI: 10.1080/87559129.2021.195694. [6] Hess J.M., Jonnalagadda S.S., Slavin J.L. 2016.„What is a snack, why do we snack, and how can we choose better snacks? A review of the definitions of snacking, motivations to snack, contributions to dietary intake, and recommendations for improvement”. Advances in Nutrition 7 (3) : 466-75. DoI: 10.3945/an.115.009571. [7] Jansen E., thapaliya G., Aghababian A., Sadler J., Smith K., Carnell S. 2021. „Parental stress, food parenting practices and child snack intake during the CoVID-19 pandemic”. Appetite 161 : 105119. DoI: 10.1016/j.appet.2021.105119. [8] Karizaki V.M., Sahin S., Sumnu G., Mosavian M.t.H., Luca A. 2013. „Effect of ultrasound-assisted osmotic dehydration as a pretreatment on deep fat frying of potatoes”. Food and Bioprocess Technology 6 (12) : 3554-3563. DoI: 10.1007/s11947-012-1012-5. [9] Kim S., Kim t., Kim H-W., Jung S., Yong H., Choi Y-S. 2021. „Quality Characteristics of Semi-Dried Restructured Jerky Processed Using Super-Heated Steam”, Foods 10 (4) : 762. DoI: https://DoI. org/10.3390/foods10040762. [10] Lee D.Y., Lee S.Y., Jung J.W., Kim J.H., oh D.H., Kim H.W., Kang J.H., Choi J.S., Kim G.D., Joo S.t., Hur S.J. 2022. „ Review of technology and materials for the development of cultured meat”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 25 : 1-25. DoI: 10.1080/10408398.2022.2063249. [11] Lim D.G., Choi K-S., Kim J.J, Nam K.C. 2013. „Effects of Salicornia Herbacea Powder on Quality Traits of Sun-Dried Hanwoo Beef Jerky during Storage.” Korean Journal for Food Science of Animal Resources 33 (2) : 205-213. DOI:10.5851/kosfa.2013.33.2.205. [12] Nam K.C., Kim H.C., Cha J., Yim D.G.. 2016. „The Quality Characteristics and Antioxidant Properties of Sun-Dried Venison Jerky with Green Tea Powder during Storage.” Korean Journal for Food Science of Animal Resources 36 (5) : 626-634. DOI:10.5851/kosfa.2016.36.5.626. [13] Njike V.Y., Smith T.M., Shuval O., Shuval K., Edshteyn I., Kalantari V., Yaroch A.L. 2016. „Snack Food, Satiety, and Weight”. Advances in Nutrition 7 (5) : 866-78. DOI: 10.3945/an.115.009340. [14] Otoni C.G., Avena-Bustillos R.J., Azeredo H.M.C., Lorevice M.V., Moura M.R., Mattoso L.H.C., McHugh T.H. 2017. „Recent Advances on Edible Films Based on Fruits and Vegetables-A Review”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 16 (5) : 1151-1169. DOI: 10.1111/1541-4337.12281. [15] Pandey A.K., Kumar S., Ravi N., Chauhan O.P., Patki P.E. 2020. „Use of partial drying and freezing pre-treatments for development of vacuum fried papaya (Carica papaya L.) chips”. Journal of Food Science and Technology. 57 (6) : 2310-2320. DOI: 10.1007/s13197-020-04269-w. [16] Roknul A., Zhang M., Law C.L., Mujumdar A.S. 2018. „Effects of drying methods on quality attributes of peach (Prunus persica) leather”. Drying Technology 37 (3) : 1-11. DOI: 10.1080/07373937.2018.1454942. [17] Salehi F. 2020. „Effect of coatings made by new hydrocolloids on the oil uptake during deep-fat frying: a review”. Journal of Food Processing and Preservation 44 (11) : 14879. DOI: 10.1111/jfpp.14879. [18] Simão S., Moraes O.J., Carciofi B.A.M., Laurindo J.B. 2020. „Recent advances in the production of fruit leathers”. Food Engineering Reviews 12 (5) : 68-82 (2020). DOI: 10.1007/s12393-019-09200-4. [19] Tarczyński za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), udziały w sprzedaży wartościowej, w okresie skumulowanym: w14 2022 – w13 2023 , kategoria: Total Salty Snacks.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 143469
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH