Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w okresie ostatnich turbulencji rynkowych
The Red Meat And Poultry Sector In Poland During The Recent Market Turbulence
10.15199/65.2023.4.1
Robert Mroczek
nr katalogowy: 143005
10.15199/65.2023.4.1
Streszczenie
W artykule podjęto próbę oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego w latach 2019-2022. W tym okresie miały miejsce dwa niezależne od siebie wydarzenia, które odcisnęły swoje piętno na funkcjonowaniu gospodarki światowej. Rok 2020, a częściowo także 2021, upłynęły pod znakiem pandemii COVID-19, a rok 2022 zdeterminowany był inwazją Rosji na Ukrainę. Producenci oraz przetwórcy mięsa w okresie pandemii musieli sprostać wielu utrudnieniom, takim jak: lockdown, zerwane łańcuchy dostaw, zamknięcie sektora Horeca. Konsekwencją tych zdarzeń był też szybki wzrost inflacji. Wybuch wojny w Ukrainie przyniósł gwałtowny wzrost kosztów produkcji zarówno w sektorze produkcji żywca rzeźnego, jak i przetwórstwa mięsa. Ponadto rynek mięsa drobiowego zmagał się z grypą ptaków (HPAI), a rynek mięsa wieprzowego z afrykańskim pomorem świń (ASF). Mimo niekorzystnych uwarunkowań zewnętrznych nie nastąpiło załamanie rynku mięsnego w Polsce.
Abstract
The article attempts to assess the domestic red meat and poultry sector in 2019-2022. During this period, two independent events took place that left their mark on the functioning of the global economy. The year 2020 and also partly 2021 was marked by the COViD-19 pandemic, and 2022 was determined by Russians invasion of Ukraine. During the pandemic, meat producers and processors had to face many difficulties, such as: lockdown, broken supply chains, closure of the Horeca sector. The consequence of these events was also a rapid increase in inflation. The outbreak of war in Ukraine brought a sharp increase in production costs both in the slaughter livestock production and meat processing sectors. In addition, the poultry meat market was struggling with avian influenza (HPAI) and the pig meat market with african swine fever (ASF). Despite unfavorable external conditions, there was no collapse of the meat market in Poland.
Słowa kluczowe
produkcja mięsa
branża mięsna
branża drobiarska
pandemia COViD-19
wojna w Ukrainie
Keywords
meat production
meat industry
poultry industry
pandemic COViD-19
war in Ukraine
Bibliografia
[1] Główny Inspektorat Weterynarii (GIW). Sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do HPAI w UE w 2021 roku. https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow [dostęp: 07.02.2023]. [2] Główny Inspektorat Weterynarii (GIW). Sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do HPAI w UE w 2022 roku. https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow [dostęp: 07.02.2023]. [3] Główny Inspektorat Weterynarii (GIW). Sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do HPAI w UE w 2023 roku. https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow [dostęp: 13.03.2023]. [4] Główny Inspektorat Weterynarii (GIW). aSF w Polsce-mapy, obszary objęte restrykcjami, ogniska u świń i dzików. Ogniska ASF u świń w 2021.pdf https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf-w -polsce [dostęp: 07.02.2023]. [5] Główny Inspektorat Weterynarii (GIW). ASF w Polsce-mapy, obszary objęte restrykcjami, ogniska u świń i dzików. Ogniska ASF u świń w 2022.pdf https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf-w -polsce [dostęp: 07.02.2023]. [6] GUS. 2021. Biuletyn Statystyczny 2020, nr 12. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowa- nia/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-122020,4,107.html [7] GUS. 2022. Biuletyn Statystyczny 2021, nr 12. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowa- nia/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-122021,4,121.html [8] GUS. 2023. Biuletyn Statystyczny 2022, nr 12. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowa- nia/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-122022,4,133.html [9] GUS. 2023. Pogłowie świń według stanu w grudniu 2022 roku. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ rolnictwo-lesnictwo/produkcja-zwierzeca-zwierzeta-gospodarskie/poglowie-swin-wedlug-stanu-w- grudniu-2022-roku,7,15.html [dostęp: 22.02.2023]. [10] Ministerstwo Finansów (MF). Baza danych handlu zagranicznego 2019-2022. http://swaid.stat.gov.pl/ SitepagesDBw/HandelZagraniczny.aspx [dostęp: 6.02.2023]. [11] Pasińska D. 2022. „Handel zagraniczny”. Rynek drobiu. Stan i perspektywy nr 62. Analizy rynkowe. Warszawa: ieriGŻ piB. [12] Stancelewska D. 2022. Rzeź gospodarstw z trzodą chlewną stał się faktem - nawet 250 stad likwidowanych dziennie! https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/hodowla-zwierzat/rzez-gospodarstw-trzo- dziarskich-faktem-nawet-250-stad-likwidowanych-dziennie/ [dostęp: 22.02.2023]. [13] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2020. „Przemysł spożywczy w obliczu pandemii COViD-19”. Przemysł Spożywczy 74 (5) : 2-7. Doi: 10.15199/65.2020.5.1. [14] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2021. „Rynek i przemysł spożywczy w 2020 roku”. Przemysł Spożywczy 75 (1) : 2-9. Doi: 10.15199/65.2021.1.1. [15] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2022.„Rynek i przemysł spożywczy w 2021 roku – część II”. Przemysł Spożywczy 76 (2) : 2-7. Doi: 10.15199/65.2022.1.1. [16] Szczepaniak i., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2023. „Rynek i przemysł spożywczy w 2022 roku”. Przemysł Spożywczy 77 (1) : 2-10. Doi: 10.15199/65.2023.1.1. [17] Zawadzka D., D. Pasińska, K. Rola. 2022.„Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny”,„Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny”. Rynek mięsa. Stan i perspektywy nr 63. Analizy rynkowe. Warszawa: ieriGŻ piB.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 143005
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH