Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Zanieczyszczenie wirusem SARS-CoV-2 powierzchni opakowań żywności oraz powierzchni użytkowych w sklepach spożywczych w czasie trwania czwartej fali zakażeń COVID-19
SARS-Cov-2 Virus Contamination of Food Packaging Surface and Usable Surfaces in Grocery Stores During the Fourth Wave of COVID-19 Infections
10.15199/65.2023.3.6
Mariusz Śliwiński
Ewa Juźwin
Aleksandra Grześkiewicz
Dominika Kasińska
Radosław Charkiewicz
Piotr Majewski
Magdalena Polak-Śliwińska
nr katalogowy: 142575
10.15199/65.2023.3.6
Streszczenie
Podczas trwania pandemii COVID-19 wiele osób przejawia obawy zakażenia się wirusem SARS-COV-2 w placówkach handlowych. Głównymi drogami zakażeń wirusem SARS-COV-2 są wydalane przez zarażone osoby krople i aerozole, które osiadając na powierzchniach przedmiotów mogą stanowić, poprzez kontakt z nimi, źródło retransmisji wirusa. Przeprowadzone badania miały na celu ocenę obecności wirusa SARS-CoV-2 na powierzchniach produktów i przedmiotów często dotykanych przez klientów i personel w sklepach spożywczych. Badania wykonane techniką Rt- LAMP i potwierdzone techniką Rt-PCR wykazały, że materiał genetyczny wirusa SARS-CoV-2 był obecny w wymazach pobranych w czasie trwania czwartej fali zakażeń CoVID-19 w Polsce w placówkach handlowych oferujących żywność.
Abstract
During the CoVID-19 pandemic, many people are afraid of contracting the SARS-CoV-2 virus at retail outlets. The main routes of infection with the SARS-CoV-2 virus are droplets and aerosols excreted by infected people, which settling on the surfaces of objects, through contact with them can be a source of virus retransmission. The research carried out were aimed at assessing the presence of the SARS-CoV-2 virus on the surfaces of products and objects often touched by customers and staff in grocery stores. Research performed with the Rt-LAMP technique and confirmed with the Rt-PCR technique showed that the genetic material of the SARS-CoV-2 virus was present in swabs collected during the fourth wave of CoVID-19 infections in Poland in grocery stores.
Słowa kluczowe
SARS-CoV-2
opakowania żywności
wymazy z powierzchni
Rt-LAMP
Rt-PCR
Keywords
SARS-CoV-2
CoVID-19
food packages
swabs from surfaces
Rt-LAMP
Rt-PCR
Bibliografia
[1] Adhikari S.P., S. Meng, Y-J. Wu, Y-P. Mao, R-X. Ye, Q-Z. Wang, C. Sun, S. Sean, R. Rozelle Scott, H. Raat, H. Zhou. 2020. „Epidemiology, causes, clinical manifestation and diagnosis, prevention and control of coronavirus disease (COVID-19) during the early outbreak period: a scoping review”. Infectious Diseases Poverty 9 (1) : 29. DOI: 10.1186/s40249-020-00646-x. [2] Alvis-Chirinos K., Y. Angulo-Bazán, O. Escalante-Maldonado, D. Fuentes, M.G.P. Rodriguez, E. Gonzales-Achuy, H.Mormontoy, P.Hinojosa, L.Huamán-Espino, J.P.Aparco. 2021.„ Presence of SARS-CoV-2 in food surfaces and public space surfaces in 3 districts of Lima, Peru”. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. DOI: 10.1101/2021.11.15.21265879. [3] Anelich L.E.C.M, R. Lues, J.M. Farber, V.R. Parreira. 2020.„SARS-CoV-2 and Risk to Food Safety”. Frontiers in Nutrition 7 : 580551. DOI: 10.3389/fnut.2020.580551. [4] BfR. 2020.„Can the new type of coronavirus be transmitted via food and objects? BfR FAQ dated 2020”. https:// www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_ via_food_and_objects-244090. html [dostęp: 16.02.2023]. [5] BfR. 2021. „Can the new type of coronavirus be transmitted via food and objects?” https://www.bfr.bund.de/ cm/349/can-the-new-type-of-coronavirus-be-transmitted-via-food-and-objects.pdf [dostęp: 16.02.2023]. [6] Centers for Disease Control and Prevention. 2020.„Food Safety and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”. https:// www.cdc.gov/foodsafety/newsletter/food-safety-and-Coronavirus.html [dostęp: 16.02.2023]. [7] Chi Y., Q. Wang, G. Chen, S. Zheng. 2021. „The long-term presence of SARS-CoV-2 on cold-chain food packaging surfaces indicates a New COVID-19 Winter Outbreak: A Mini Review”. Front Public Health 9: 650493. DOI: 10.3389/ fpubh.2021.650493. [8] Chin A.W.H., J.T.S. Chu, M.R.A. Perera, K.P.Y. Hui, H.L.Yen, M.C.W. Chan, M. Peiris, L.L.M. Poon. 2020.„Stability of SARS- CoV-2 in different environmental conditions”. The Lancet Microbe 1: e10. DOI: 10.1016/S2666-5247(20)30003-3. [9] Chu D.K., E.A.A kl, S.Duda, K.Solo, S.Yaacoub, H.J.Schunemann. 2020. „Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis”. Lancet 395 : 1973-1987. DOI: 10.1016/S0140-6736(20)31142-9. [10] Duda-Chodak A., M. Lukasiewicz, G. Zięć, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz. 2020. „Covid-19 pandemic and food: Present knowledge, risks, consumers fears and safety”. Trends in Food Science & Technology 105 : 145-160. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.08.020. [11] Economou V., H.Sakkas, E.Bezirtzoglou, A.Papa, N.Soultos. 2021.„SARS–CoV–2 and Food – How Confident Are We About Them?” Hygiene 1 : 80-98. DOI: 10.3390/hygiene1030008. [12] EFSA.2020.„Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route”.https://www.efsa.europa.eu/en/ news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route [dostęp: 16.02.2023]. [13] FAO. 2021. „COVID-19. Guidance for preventing transmission of COVID-19 within food businesses. Updated guidance”. DOI: 10.4060/cb6030en. [14] FDA.2020. „Food Safety and Covid-19”. https://www.fda.gov/news-events-fda-insight/fda-insight-food-safety- and-covid-19 [dostęp: 16.02.2023]. [15] Genomtec SARS-CoV-2 EvaGreen®RT-LAMP CE-IVD Duo Kit Instruction for use 26 July 2021 REF GA00B. [16] Goldman E.2020. „Exaggerated risk of transmission of COVID-19 by fomites”.The Lancet In fectious Diseases 20(8):892-893. DOI: 10.1016/S1473-3099(20)30561-2. [17] Han J., X.Zhang, S.He, P.Jia. 2021.„Can the coronavirus disease be transmitted from food? A review of evidence, risks, policies and knowledge gaps”. Environmental Chemistry Letters 19 : 5-16 DOI: 10.1007/s10311-020-01101-x. [18] Labsystems Diagnostics Oy. 2020.„COVID-19 Real Time Multiplex RT-PCR Kit. Instructions for use. Cat.no. 8100511/8100512/8100513. [19] Lu L.-C., I. Quintela, C.-H. Lin, T.-C. Lin, C.-H. Lin, V.C.H. Wu, C.-S. Lin. 2021. „A review of epidemic investigation on cold-chain food-mediated SARS-CoV-2 transmission and food safety consideration during COVID-19 pandemic”. Journal of Food Safety 41 (6) : e12932. DOI: 10.1111/jfs.129328. [20] Morawska L., J. Cao. 2020. „Airborne transmission of SARS-CoV-2: The world should face the reality”. Environment International 139: 105730. DOI: 10.1016/j.envint.2020.105730. [21] Moreno T., R.M. Pintó, A. Bosch, N. Moreno, A. Alastuey, M. Cruz Minguillón, E. Anfruns-Estrada, S. Guix, C. Fuentes, G. Buonanno, L. Stabile, L. Morawska, X. Querol. 2021. „Tracing surface and airborne SARS-CoV-2 RNA inside public buses and subway trains”. Environment International 147 : 106326. DOI: 10.1016/j.envint.2020.106326. [22] National Health Commission of the People’s Republic of China. 2021.„Technical Guidelines for Prevention and Control of New Coronavirus for Imported Articles Production and Business Units 31.1.2021. http://www.nhc.gov.cn/zyjks/ s7788/202101/7782dbb11f1c40dd8ac1beaaf50100c9.shtml [dostęp: 16.02.2023]. [23] Our World in Data COVID-19 dataset. 4 January 2023. https:// ourworldindata.org/ [dostęp: 16.02.2023]. [24] Ren S.-Y., W.-B. Wang, Y.-G. Hao, H.-R. Zhang, Z.-C. Wang, Y.-L. Chen, R.-D. Ga. 2020. „Stability and infectivity of coronaviruses in inanimate environments”. World Journal of Clinical Cases 8 (8) : 1391-1399. DOI: 10.12998/wjcc.v8.i8.1391. [25] Rose-Martel M., E. Tompkins, R. Rutley, P. Romero-Barrios, E. Buenaventura. 2021. „Exposure Profile of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 in Canadian Food Sources”. Journal of Food Protection 84 (8) : 1295-1303. DOI: 10.4315/JFP-20-492. [26] Sami H., M. Shahid, A. Khan, H. Khan. 2021. „Transmission and transmissibility of SARS-CoV-2: What we know and what we not”. The Open COVID Journal 1 : 112-116. DOI: 10.2174/26669587021010112. [27] Singh M., A. Sadat, R. Abdi, L.A. Colaruotolo, A. Francavilla, K. Petker, P. Moraveji, G. Cruz, Y. Huang, A. Arora, A. Chao,S. Walker, X. Wang, S. Rathnayake, S. Ragupathy, S.G. Newmaster, R.H. Hanner, D. Lawrence, L.D. Goodridge, M.G. Corradini. 2021. „Detection of SARS-CoV-2 on surfaces in food retailers in Ontario”. Current Research in Food Science 4: 598-602. DOI: 10.1016/j.crfs.2021.08.009. [28] Van Doremalen N., T. Bushmaker, D.H. Morris, M.G. Holbrook, A. Gamble, B.N. Williamson, A. Tamin, J.L. Harcourt, N.J. Thornburg, S.I. Gerber, J.O. Lloyd-Smith, E. de Wit, V.J. Munster. 2020. „Aerosol and surface stability of SARS-CoV-2 as compared with SARS-CoV-1”. New England Journal of Medicine 382 : 1564-1567. DOI: 10.1056/NEJMc2004973. [29] WHO, 4 January 2023. Emergency Situational Updates. https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epi- demiological-update-on-covid-19---4-january-2023 [dostęp: 16.02.2023]. [30] WHO. 2020. Diagnostic testing for SARS-CoV-2: Interim guidance. [31] WHO. 2020. Scientific briefing: Transmission of SARS-CoV-2: implications for infection prevention precautions. https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-forinfec- tion-prevention-precautions [dostęp: 16.02.2023]. [32] WHO. 2020. WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19. https://www.who.int/ director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid- 19---11-march-2020 [dostęp: 16.02.2023]. [33] WHO. 2020: COVID-19 and Food Safety: Guidance for Food Business: interim guidance. https://apps.who.int/iris/ bitsream/handle/10665/331705/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020.1-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y [dostęp: 16.02.2023]. [34] Wolff M.H., S.A. Sattar, O. Adegbunrin, J. Tetro. 2005.„Environmental survival and microbicide inactivation of coronaviruses”. Coronaviruses with special emphasis on first insights concerning SARS, 201-212. Basel : Springer. [35] Yuan Q., Z.Q. Kou, F.C. Jiang, Z.J. Li, L.J. Zhang, H. Liu, X. Zhao, D. Kang, R. Gao, J. Lei. 2020. „A nosocomial COVID-19 outbreak initiated by an infected dockworker at Qingdao City Port - Shandong Province, China”. China CDC Weekly 2 (43) : 838-840. DOI: 10.46234/ccdcw2020.224.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 142575
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH