Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 11
Znakowanie żywności dla wegan lub wegetarian – na co zwrócić uwagę?
Labelling Of Food Suitable for Vegans or Vegetarians – What to Pay Special Attention To?
10.15199/65.2022.11.2
Marta Zawadka
nr katalogowy: 140717
10.15199/65.2022.11.2
Streszczenie
W artykule omówiono wybrane aspekty znakowania żywności odpowiedniej dla wegan lub wegetarian. Poruszono zagadnienie definicji wegańskich i wegetariańskich środków spożywczych z perspektywy unijnych i krajowych przepisów prawnych oraz wytycznych. Następnie opisano aspekty, na które należy zwrócić uwagę w mogącym przysporzyć trudności nazewnictwie roślinnych substytutów mięsa nabiału. Omówiono także główne zasady dobrowolnego informowania o dodatkowych zaletach produktów właściwych dla wegan lub wegetarian. W podsumowaniu skupiono się na powiązaniach między koniecznością spełnienia wymogów prawnych w zakresie znakowania a potencjalnymi oczekiwaniami konsumentów będących weganami, wegetarianami lub dążących do ograniczenia spożycia mięsa.
Abstract
The article discusses selected aspects of the labelling of foods suitable for vegans or vegetarians. It addresses the definition of vegan and vegetarian foodstuffs from the perspective of EU and national legislation and guidelines. This is followed by a description of what to look for in the potentially problematic naming of plant-based meat and dairy substitutes. The main principles of voluntary information on the additional benefits of products suitable for vegans or vegetarians are also discussed. The article concludes by focusing on the links between the need to comply with the legal labelling requirements and the potential expectations of consumers who are vegan, vegetarian or seeking to reduce their meat intake.
Słowa kluczowe
znakowanie
weganie
wegetarianie
roślinny
zamienniki mięsa
zamienniki nabiału
Keywords
labelling
vegans
vegetarians
plant-based
meat substitutes
dairy substitutes
Bibliografia
[1] Ashbury. 2021. Balancing the Risks — May Contain vs. Vegan Claims. Ashbury blog. https://ashbury. global/blog/2021/09/17/balancing-the-risks-may-contain-vs-vegan-claims/. [2] Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska D. Szostek sp. j., RoślinnieJemy. 2021. Nazewnictwo roślinnych alternatyw nabiału Ekspertyza prawna. Poradnik dla firm planujących i już wdrażających roślinne alternatywy nabiału. https://roslinniejemy.org/publikacje/ekspertyza-prawna-nazew- nictwo-alternatyw-nabialu. [3] Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska D. Szostek sp. j., RoślinnieJemy. 2019. Nazewnictwo roślinnych alternatyw mięsa Ekspertyza prawna. Poradnik dla firm planujących i już wdrażających roślinne alternatywy mięsa. https://roslinniejemy.org/publikacje/ekspertyza-prawna-nazewnic- two-alternatyw-miesa. [4] Decyzja Komisji z dnia 20 grudnia 2010 r. zawierająca wykaz produktów, o których mowa w pkt III.1 akapit drugi w załączniku XII do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 (Dz. U L 336, 21.12.2010, s. 55-58). [5] Deutsche Lebensmittelbuch-Kommission. 2018. Leitsätze für vegane und vegetarische Lebensmittel mit Ähnlichkeit zu Lebensmitteln tierischen Ursprungs Neufassung vom 04. Dezember 2018 (BAnz AT 20.12.2018 B1, GmBl 2018 S. 1174). [6] FoodDrinkEurope, EuroCommerce, EVU. 2021. Seeking a legally-binding definition of the terms „Food suitable for vegans” and „Food suitable for vegetarians” in accordance with Regulation (EU) No. 1169/2011, FoodDrinkEurope, EuroCommerce and EVU joint position, Joint Statement: Vegan and Vegetarian Definitions. [7] Hogan P. 2018. Odpowiedź udzielona przez komisarza Phila Hogana w imieniu Komisji Europejskiej. Pytanie poselskie - E-004834/2018(ASW). [8] Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE. 2019. Sprawozdanie w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej i (UE) nr 229/2013 ustanawiające szczególne środki dotyczące rolnictwa dla mniejszych wysp morza Egejskiego. 7.5.2019 - (COm(2018)0394 – C8-0246/2018 – 2018/0218(COD)) - ***I. [9] Martin P. 2021. Plant-based & Vegan: Are you really ready? Ashbury blog. https://ashbury.global/ blog/2022/10/17/plant-based-vegan-are-you-really-ready/. [10] Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 2018. Informacja dotycząca stosowania nazw zastrzeżonych dla przetworów mlecznych, w oznakowaniu wyrobów roślinnego pochodzenia. [11] Parlament Europejski. 2020. Poprawki przyjęte przez Parlament Europejski w dniu 23 października 2020 r. w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej i (UE) nr 229/2013 ustanawiające szczególne środki dotyczące rolnictwa dla mniejszych wysp morza Egejskiego (COm(2018)0394 – C8- 0246/2018 – 2018/0218(COD))(2). [12] Parlament Europejski. 2021. Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 20 października 2021 r. w sprawie strategii„od pola do stołu”na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (2020/2260(INI). [13] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404 z 30.12.2006 r., s. 9). [14] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.U. L 136 z 25.5.2012, str. 1-40). [15] Rozporządzenie ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 poz. 29). [16] Rozporządzenie ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych (Dz.U. 2019 poz. 2236) [17] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. L 304, 22.11.2011, s. 18-63). [18] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności [19] Sierak A., Otrębski m., Tokarska D. 2020. „Roślinne alternatywy nabiału – postawy polskich konsumentów”. Podsumowanie badań opinii. https://roslinniejemy.org/blog/postawy-polakow-wobec-roslinnych -alternatyw-nabialu. [20] Sosin S. Otrębski m. 2020. Nazewnictwo i lokalizacja produktów roślinnych. Podsumowanie badań opinii publicznej odnośnie skutecznej promocji i komunikacji roślinnych alternatyw mięsa i nabiału. https:// roslinniejemy.org/publikacje/nazewnictwo-i-lokalizacja-produktow-roslinnych-raport-z-badan-opi- nii-publicznej. [21] Sosin S., Motylińska M., Otrębski m. 2019. Raport Roślinnie Jemy. Podsumowanie badań opinii publicznej odnośnie postaw konsumenckich Polaków wobec produktów i dań roślinnych. https:// roslinniejemy.org/publikacje/postawy-polakow-wobec-produktow-roslinnych-raport-z-badan -opinii-publicznej. [22] Southey F. 2022. Vegan „steak” on the backburner?France suspends ban on„meaty”terms for plant-based products. https://www.foodnavigator.com/Article/2022/07/28/france-suspends-ban-on- meaty-terms-for-plant-based-products. [23] Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. 2014.„Domowy, tradycyjny, naturalny, bez konserwantów, bez barwników, bez sztucznych słodzików, wolny od GmO: Poradnik dla konsumentów”. [24] Ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (Dz. U. 2019 poz. 1401). [25] Verbraucherzentrale. 2021. So erkennen Sie vegetarische und vegane Lebensmittel. [26] Wrona A. 2021.„mintel: Rośnie rynek wegańskich innowacji spożywczych”. Portalspożywczy.pl. [27] Wyrok Trybunału (siódma izba) z dnia 14 czerwca 2017 r. Verband Sozialer Wettbewerb eV przeciwko TofuTown.com GmbH. (ECLI: ECLI:EU:C:2017:458).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-11 , nr katalogowy 140717
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH