Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 10
Żele emulsyjne stabilizowane biopolimerami – składniki, właściwości funkcjonalne, zastosowanie
Emulsion Gels Stabilized with Biopolymers – Components, Functional Properties, Application
10.15199/65.2022.10.4
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 140172
10.15199/65.2022.10.4
Streszczenie
W artykule dokonano charakterystyki właściwości funkcjonalnych białek miofibrylarnych oraz skrobi natywnych o różnej zawartości amylozy i amylopektyny jako komponentów żeli emulsyjnych. Zwrócono także uwagę na ich strukturotwórcze oddziaływanie, szczególnie w zakresie tworzenia w fazie ciągłej żeli emulsyjnych trójwymiarowej sieci przestrzennej. Przedstawiono ponadto możliwości kształtowania dodatkiem skrobi o różnym składzie chemicznym cech reologicznych i mikrostrukturalnych żeli emulsyjnych oraz stabilności labilnych fizycznie i chemicznie substancji bioaktywnych.
Abstract
The article describes the functional properties of myofibrillar proteins and native starches with different amylose and amylopectin content as components of emulsion gels. Attention was also paid to their influence on structure-creating, especially in terms of forming a three-dimensional spatial network in the continuous phase of emulsion gels. Moreover, the possibilities of shaping, with the addition of starches of different chemical composition, rheological and microstructural properties of emulsion gels as well as the stability of physically and chemically labile bioactive substances were presented.
Słowa kluczowe
żele emulsyjne
właściwości funkcjonalne
substancje bioaktywne
immobilizacja
Keywords
emulsion gels
functional properties
bioactive substances
immobilization
Bibliografia
[1] Abdullah A., L. Liu, H.U., Javed, J. Xiao. 2022. ,,Engineering emulsion gels as functional colloids emphasizing food applications: A review”. Frontiers in Nutrition 9 : 1-16. DOI: 10.3389/fnut.2022.890188. [2] Al-Nuri I.J., K.Y. Rahawi, N.B. Sharif. 2011. ,,UV-derivative Spectra of Co-enzyme Q0. Determination of trace amounts”. Iraqi National Journal of Chemistry 43 : 424-435. [3] Biduski B., W.M.F. da Silva, R. Colussi, S.L. de Mello El Halal, L.-T. Limb, Á.R.G. Dias, E. da Rosa Zavareze. 2018. ,,Starch hydrogels: The influence of the amylose content and gelatinization method”. International Journal of Biological Macromolecules 113 : 443-449. DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2018.02.144. [4] Bortnowska G., A. Krudos, V. Schube, W. Krawczyńska, N. Krzemińska, K. Mojka. 2016. ,,Effects of waxy rice and tapioca starches on the physicochemical and sensory properties of white sauces enriched with functional fibre”. Food Chemistry 202 : 31-39. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.01.077. [5] Bortnowska G. 2017. „Emulsje spożywcze: bioskładnki, reometria rotacyjna ioscylacyjna, innowacyjne technologie”. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. [6] Bortnowska G., A. Bartkowiak, G. Tokarczyk, S. Przybylska, R. Iwański. 2020. ,,Effects of starch type and concentration on the physicochemical properties of bilayer-stabilized o/w emulsion gels enriched with β-1,3/1,6-D-glucans”. Journal of the Science of Food and Agriculture 100 : 4879-4886. DOI: 10.1002/jsfa.10548. [7] Bortnowska G. 2021. „3D jedzenie na zamówienie”. Przegląd Gastronomiczny 4-5 : 20-23. [8] Bortnowska G. 2022. „Effects of composition and storage time of biopolymers-based emulsion-filled gels on the retention and release of aroma compounds: Thermodynamic and kinetic studies”. Food Chemistry 382 : 132308. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.132308. [9] Cai R., Z. Yang, Z. Li, P. Wang, M. Han, X. Xu. 2022. ,,Nano filling effect of nonmeat protein emulsion on the rheological property of myofibrillar protein gel”. Foods 11 : 1-13. DOI:10.3390/foods11050629 [10] Câmara J.S., B.R. Albuquerque, J. Aguiar, R.C.G. Corrêa, J.L. Gonçalves, D. Granato, J.A.M. Pereira, L. Barros, I.C.F.R. Ferreira. 2021. ,,Food bioactive compounds and emerging techniques for their extraction: Polyphenols as a case study”. Foods 10 : 1-34. DOI: 10.3390/foods10010037. [11] Cao Y., R. Mezzenga. 2020. ,,Design principles of food gels”. Nature Food 1(2) : 106-118. DOI: 10.1038/s43016-019-0009-x. [12] Cercel F., M. Stroiu M, P. Alexe, D. Ianitchib. 2015. ,,Characterization of myofibrillar chicken breast proteins for obtain protein films and biodegradable coatings generation”. Agriculture and Agricultural Science Procedia 6 : 197-205. DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.08.059. [13] Cirilli I., E. Damiani, P.V. Dludla, I. Hargreaves, F. Marcheggiani, L.E. Millichap, P. Orlando, S. Silvestri, L. Tiano. 2021. ,,Role of Coenzyme Q10 in Health and Disease: An Update on the Last 10 Years (2010-2020)”. Antioxidants 10 : 1-24. DOI: 10.3390/antiox10081325. [14] Dara P.K., A. Geetha, U. Mohanty, M. Raghavankutty, S. Mathew, R.C. Nagarajarao, A. Rangasamy. 2021. ,,Extraction and characterization of myofibrillar proteins from different meat sources: A comparative study”. Journal of Bioresources and Bioproducts 6 : 367-378. DOI: 10.1016/j.jobab.2021.04.004. [15] Danielson M.E., R. Dauth, N.A. Elmasry, R.R. Langeslay, A.S. Magee, P.M. Will. 2010. ,,Enzymatic method to measure β-1,3-β-1,6-glucan content in extracts and formulated products (GEM assay)”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 : 10305-10308. DOI: 10.1021/jf102003m. [16] De Marco Castro E., P.C. Calder, H.M. Roche. 2021. ,,β-1,3/1,6-glucans and immunity: state of the art and future directions”. Molecular Nutrition Food Research 65 : 1-15. DOI: 10.1002/mnfr.201901071. [17] De Souza Paglarini C., V.A.S. Vidala, M. dos Santosa, L.O. Lorena, E.A. Esmerino. A.G. Cruz A.G., M.A.R. Pollonio. 2020. ,,Using dynamic sensory techniques to determine drivers of liking in sodium and fat-reduced Bologna sausage containing functional emulsion gels”. Food Research International 132 : 1-7. DOI: 10.1016/j.foodres.2020.109066. [18] Deng W., Y. Li, L. Wu, S. Chen. 2022. ,,Pickering emulsions stabilized by polysaccharides particles and their applications: areview”. Food Science and Technology Campinas 42 : 1-12. DOI: 10.1590/fst.24722. [19] Farjami T., A. Madadlou. 2019. ,,An overview on preparation of emulsion-filled gels and emulsion particulate gels”. Trends in Food Science & Technology 86 : 85-94. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.02.043. [20] Ge S., L. Xiong, M. Li, J. Liu, J. Yang, R. Chang, C. Liang, Q. Sun. 2017. „Characterizations of pickering emulsions stabilized by starch nanoparticles: Influence of starch variety and particle size”. Food Chemistry 234 : 339-347. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.04.150. [21] Hseu Y.-C., T.-J. Tsai, M. Korivi, J.-Y. Liu, H.-J. Chen, C.-M. Lin, Y.-C. Shen, H.-L. Yang. 2017. ,,Antitumor properties of Coenzyme Q0 against human ovarian carcinoma cells via induction of ROS-mediated apoptosis and cytoprotective autophagy”. Scientific Reports 7 : 1-21. DOI: 10.1038/s41598-017-08659-7. [22] Jaiturong P.,N. Laosirisathian, B. Sirithunyalug, S. Eitssayeam, S. Sirilun, W. Chaiyana, J. Sirithunyalug. 2020. ,,Physicochemical and prebiotic properties of resistant starch from Musa sapientum Linn., ABB group, cv. Kluai Namwa Luang”. Heliyon 6 : 1-9. DOI: 10.1016/j.heliyon.2020.e05789. [23] Le X.T., L.-E. Rioux, S.L. Turgeon. 2017. ,,Formation and functional properties of protein-polysaccharide electrostatic hydrogels in comparison to protein or polysaccharide hydrogels”. Advances in Colloid and Interface Science 239 : 127-135. DOI: 10.1016/j.cis.2016.04.006. [24] Li C., Y. Li, P. Sun, C. Yang. 2013. ,,Pickering emulsions stabilized by native starch granules”. Colloids and Surfaces A: Physicochem. Engineering Aspects 431 : 142-149. DOI: 10.1016/j.colsurfa.2013.04.025. [25] Lu H., Y. Tian Y. 2021. „Nanostarch: preparation, modification, and application in pickering emulsions”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 69 (25) : 6929-6942. DOI: 10.1021/acs.jafc.1c01244. [26] Lu Y., Y. Zhu, T. Ye, Y. Nie, S. Jiang, L. Lin, J. Lu. 2022. ,,Physicochemical properties and microstructure of composite surimi gels: The effects of ultrasonic treatment and olive oil concentration”. Ultrasonics Sonochemistry 88 : 1-11. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2022.106065. [27] Lunetta S., M. Roman. 2008. ,,Determination of coenzyme Q10 content in raw materials and dietary supplements by high-performance liquid chromatography-UV: Collaborative study”. Journal of AOAC International 91 : 702-708. DOI: 10.1093/jaoac/91.4.702. [28] Lv X, Y. Hong, Q. Zhou, C. Jiang. 2021. ,,Structural features and digestibility of corn starch with different amylose content”. Frontiers in Nutrition 8 : 1-12. DOI: 10.3389/fnut.2021.692673. [29] Masyita A., R.M. Sari, A.D. Astuti, B. Yasir, N.R. Rumata, T.B. Emran, F. Nainu, J Simal-Gandara. 2022. ,,Terpenes and terpenoids as main bioactive compounds of essential oils, their roles in human health and potential application as natural food preservatives”. Food Chemistry: X 13 : 1-14. DOI: 10.1016/j.fochx.2022.100217. [30] McClements D.J. 2006. ,,Non-covalent interactions between proteins and polysaccharides”. Biotechnology Advances 24 : 621-625. DOI: 10.1016/j.biotechadv.2006.07.003. [31] Noor N., A. Gani, F. Jhan, M.A. Shah, Z. ul Ashraf. 2022. ,,Ferulic acid loaded pickering emulsions stabilized by resistant starch nanoparticles using ultrasonication: Characterization, in vitro release and nutraceutical potential”. Ultrasonics Sonochemistry 84 : 1-11. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2022.105967. [32] Raatz S.K., L. Idso, L.K. Johnson, M.I. Jackson, G.F. Combs Jr. 2016. „Resistant starch analysis of commonly consumed potatoes: Content varies by cooking method and service temperature but not by variety”. Food Chemistry 208 : 297-300. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.03.120. [33] Shahbazi M., H. Jäger, J. Chen, R. Ettelaie. 2021. ,,Construction of 3D printed reduced-fat meat analogue by emulsion gels. Part II: Printing performance, thermal, tribological, and dynamic sensory characterization of printed objects”. Food Hydrocolloids 121 : 1-15. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2021.107054. [34] Shishir M.R.I., V. Gowd, H. Suo, M. Wang, Q. Wang, F. Chen, K.-W. Cheng. 2021. ,,Advances in smart delivery of food bioactive compounds using stimuli-responsive carriers: Responsive mechanism, contemporary challenges, and prospects”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 9 : 1-40. DOI: 10.1111/1541-4337.12851. [35] Singh N., J. Singh, L. Kaur, N.S. Sodhi, B.S. Gill. 2003. ,,Morphological, thermal and rheological properties of starches from different botanical sources”. Food Chemistry 81 : 219-231. DOI: 10.1016/S0308-8146(02)00416-8. [36] Tan C., D.J. McClements. 2021. ,,Application of advanced emulsion technology in the food industry: A review and critical evaluation”. Foods 10 : 1-25. DOI: 10.3390/foods10040812. [37] Wang S., C. Li, L. Copeland, Q. Niu, S. Wang. 2015. ,,Starch retrogradation: A comprehensive review”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 14 : 568-585. DOI: 10.1111/1541-4337.12143. [38] Xia T., C. Xue, Z. Wei. 2021. ,,Physicochemical characteristics, applications and research trends of edible pickering emulsions”. Trends in Food Science & Technology 107 : 1-15. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.11.019
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-10 , nr katalogowy 140172
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH