Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem
The rheological properties of dough, 2D and 3D structure and texture of shortbread cookies with sweeteners and fiber
Agata Marzec
nr katalogowy: 139843
Streszczenie
Coraz większa świadomość konsumentów w aspekcie żywienia skłania naukowców i producentów żywności do szukania zamienników sacharozy, której spożywanie w nadmiernych ilościach wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. W niniejszej pracy podjęto badania wpływu zamiany sacharozy na Tagatesse i erytrytol oraz wzbogacenia receptury błonnikiem pokarmowym różnego pochodzenia (jabłkowym, owsianym i pszennym) na wybrane właściwości fizyczne ciastek kruchych. Przeprowadzono badania właściwości reologicznych ciasta, wyznaczono zawartość i aktywność wody, gęstość, teksturę, 2D i 3D strukturę ciastek kruchych. Wykazano, że Tagetesse stanowi dobry substytut sacharozy w ciastkach kruchych. erytrytol oraz dodatek błonnika pokarmowego spowodowały zmniejszenie porowatości i wzrost twardości wyrobów.
Abstract
Increasing consumer awareness of nutrition prompts scientists and food producers to look for substitutes for sucrose, the consumption of which in excessive amounts has a negative impact on human health. This study investigates the effect of replacing sucrose with Tagatesse and erythritol and enriching the recipe with dietary fiber of various origins (apple, oat and wheat) on selected physical properties of shortbread cookies. The rheological properties of the dough were tested, the moisture and water activity, density, texture, 2D and 3D structure of shortbread cookies were determined. Tagetesse has been shown to be a good substitute for sucrose in shortbread cookies. Erythritol and the addition of dietary fiber reduced porosity and increased hardness of the products.
Słowa kluczowe
ciastka kruche
Tagatesse
erytrytol
Nutriose
mikrotomografia rentgenowska
Keywords
shortbread cookies
Tagatesse
erythritol
Nutriose
X-ray microtomography
Bibliografia
[1] Błońska A., A. Marzec, A. Błaszczyk. 2013. Instrumentalna ocena akustycznych i mechanicznych wyróżników tekstury ciastek kruchych z inuliną. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 575: 13-21. [2] Błońska A., A. Marzec, A. Błaszczyk. 2014. Instrumental evaluation of acoustic and mechanical texture properties of short-dough biscuits with different content of fat and inulin. Journal of Texture Studies, 45 (3): 225-234. [3] Błońska A., A. Marzec, H. Kowalska, I. Wróblewska. 2012. Zmiany właściwości mechanicznych, akustycznych i sensorycznych ciasteczek owsianych w czasie przechowywania. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 571: 17-28. [4] Canalis M.S.B., A. e. León, P. D. Ribotta. 2019. Incorporation of dietary fiber on the cookie dough. Effects on thermal properties and water availability. Food Chemistry, 271: 309-317. [5] Castro-Muñoz R.,M. Correa-Delgado, R. Córdova-Almeida, D. Lara-Nava, M. Chávez- Muñoz, V. F. Velásquez-Chávez, C. E. Hernández-Torres, E. Gontarek-Castro, M. Z. Ahmad. 2022. Natural sweeteners: Sources, extraction and current uses in foods and food industries. Food Chemistry, 370: 1-18. [6] Deliza R., M. F. Lima, G. Ares. 2021. Rethinking sugar reduction in processed foods. Current Opinion in Food Science, 40: 58-66. [7] Grausgruber H., E. Hatzenbichler, P. Ruckenbauer. 2003. Analysis of repeated stickiness measures of wheat dough using a Texture Analyzer. Journal of Texture Studies, 34 (1), 69-82. [8] Jakubczyk E., A. Marzec. 2006. Właściwości mechaniczne chrupkich/kruchych ciastek. Inżynieria Rolnicza, 3: 31-38. [9] Jukanti A.K., P. M. Guar, C. L.L. Gowda, R. N. Chibbar. 2012. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. British Journal of Nutrition, 108: 11-26. [10] Ktenioudaki A., E. Gallagher. 2012. Recent advances in the development of high-fibre baked products. Trends in Food Science & Technology, 28: 4-14. [11] Kozłowicz K., F. Kluza. 2009. Wpływ wybranych dodatków prozdrowotnych na właściwości herbatników z mrożonego ciasta. Acta Agrophysica, 13(1): 155-163. [12] Kweon M., L. Slade, H. Levine, R. Martin, E. Souza. 2009. exploration of sugar functionality in sugar-snap and wire-cut cookie baking: Implications for potential sucrose replacement or reduction. Cereal Chemistry, 86(4): 425–433. [13] Laguna L., K. J. R. Vallons, A. Jurgens, T. Sanz. 2013. understanding the effect of sugar and sugar replacement in short dough biscuits. Food and Bioprocess Technology, 6(11): 3143–3154. [14] Laguna L., C. Primo-Martin, A. Salvador, T. Sanz. 2013. Inulin and erythritol As Sucrose Replacers in Short-dough Cookies: Sensory, Fracture, and Acoustic Properties. Journal of Food Science, 78(5): 777-784. [15] Manley D. 2011. Manley’s technology of biscuits, crackers and cookies. Elsevier, Woodhead Publishing, Oxford. [16] Mieszkowska A. 2019. Analiza właściwości sensorycznych, struktury i tekstury ciastek kruchych o zmniejszonej zawartości sacharozy. Praca doktorska. SGGW w Warszawie. [17] Mieszkowska A., A. Marzec. 2016. Effect of polydextrose and inulin on texture and consumer preference of short-dough biscuits with chickpea flour. LWT – Food Science and Technology, 73: 60-66. [18] Martinez-Cervera S., A. Salvador, B. Muguerza, L. Moulay, S. M. Fiszman. 2011. Cocoa fibre and its application as a fat replacer in chocolate muffins. LWT – Food Science and Technology, 44(3): 729-736 [19] Marzec A. 2012. Właściwości teksturalne ciastek kruchych w aspekcie ich struktury. Rozprawy Naukowe i Monografie. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 54-60. [20] Marzec A., J. Kowalska, E. Domian, S. Galus, A. Ciurzyńska, H. Kowalska. 2021. Characteristics of dough rheology and the structural, mechanical and sensory properties of sponge cakes with sweeteners. Molecules, 26(21): 1-15. [21] Nutriose FB. Roquettte America Inc, Technical Bulletin. [22] Pareyt B., J. A. Delcour. 2008. The role of wheat flour constituents, sugar, and fat in low moisture cereal based products: A review on sugar-snap cookies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 48(9): 824-839. [23] Pareyt B., K. Brijs, J. A. Delcour. 2009. Sugar-snap cookie dough setting: The impact of sucrose on gluten functionality. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(17): 7814-7818. [24] Rodriguez-Garcia J., R. Ding, T. H. T. Nguyen, S. Grasso, A. Chatzifragkou, L. Methven. 2022. Soluble fibres as sucrose replacers: Effects on physical and sensory properties of sugar-reduced short-dough biscuits. LWT – Food Science and Technology, 167: 113837. [25] Rojo-Poveda O., L. Barbosa-Pereira, D. Orden, C. Stevigny, G. Zeppa, M. Bertolino. 2020. Physical Properties and Consumer evaluation of Cocoa Bean Shell-Functionalized Biscuits Adapted for Diabetic Consumers by the Replacement of Sucrose with Tagatose. Foods, 9(6): 1-16. [26] Saleh A.A., T. A. el-Adawy. 2006. Nutritional composition of chickpea (Cicer arietinum L.) as affected by microwave cooking and other traditional cooking methods. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 806-812. [27] van der Sman R.G.M., A. Jurgens, A. Smith, S. Renzetti. 2022. Universal strategy for sugar replacement in foods? Food Hydrocolloids, 133: 107966. [28] Shoeman L., P. Williams., A. Du Plessis, M. Manley. 2016. X-ray micro-computed tomography (μCT) for non-destructive characterization of food microstructure. Trends in Food Science & Technology, 47, 10-24. [29] Sirbu A., C. Arghire. 2017. Functional bread: effect of inulin-type products addition on dough rheology and bread quality. Journal of Cereal Science, 75: 220-227. [30] Skyscan. 2008. Structural parameters measured by SkyscanTM CT-analyzer software. Morphometric parameters in CT-Analyser, 1-36. [31] Struck S., D. Jaros, C. S. Brennan, h. Rohm. 2014. Sugar replacement in sweetened bakery goods. International Journal of Food Science and Technology, 49(9): 1963- 1976. [32] Taylor T.P., O. Fasina, L. N. Bell. 2008. Physical properties and consumer liking of cookies prepared by replacing sucrose with tagatose. Journal of Food Science, 73(3): 145-151 [33] Zafar T.A., F. Al-hassawi, F. Al-Khulaifi, G. Al-Rayyes, C. Waslien, F. G. Huffman. 2015. Organoleptic and glycemic properties of chickpea-wheat composite breads. Journal of Food Science & Technology, 52 (4): 2256-2263.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 139843
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH