Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 9
Dziedzictwo kulinarne górali Czadeckich na terenie województwa lubuskiego
Culinary Heritage of The Chadecki Highlanders in The Lubuskie Voivodeship
10.15199/65.2022.9.7
Dorota Garnek
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 139607
10.15199/65.2022.9.7
Streszczenie
Dziedzictwo kulinarne jest nieodłącznym elementem dziedzictwa kulturowego danego regionu lub grupy etnograficznej. Tereny województwa lubuskiego należą do „ziem odzyskanych”, które po drugiej wojnie światowej zasiedlała nie tylko ludność mieszkająca w Polsce, ale także i spoza granic państwa. Jedną z takich grup są górale Czadeccy zamieszkujący obecnie tereny województwa lubuskiego. W pracy zbadano wiedzę górali Czadeckich na temat dziedzictwa kulinarnego w obrębie swojej grupy etnograficznej oraz ważność dziedzictwa kulinarnego dla ludności ziemi lubuskiej. oceniono także zależność między stopniem zainteresowania dziedzictwem kulinarnym regionu lubuskiego, a wiedzą na temat produktów spożywczych grupy etnograficznej górali Czadeckich. Analiza uzyskanych danych wskazuje, że istnieje zależność pomiędzy przynależnością do górali Czadeckich a znajomością potraw regionalnych tej grupy etnicznej. Stwierdzono ponadto, że Lubuszanie uważają za ważne pielęgnowanie regionalnej sztuki kulinarnej i jej rolę w atrakcyjności regionu. Respondenci uznają produkty regionalne za interesujące i są zdania, że powinny znajdować się na półkach sklepowych.
Abstract
Culinary heritage is now an integral part of the cultural heritage of a region or ethnographic group. Lubuskie Voivodeship belongs to the “reclaimed lands”, which after world war II were settled not only by people living in Poland, but also from outside the country’s borders. One such group is the Chadec highlanders, currently living in Lubuskie voivodeship. This paper examines the Chadec highlanders’ knowledge of culinary heritage within their ethnographic group and the importance of culinary heritage to the population of Lubuskie. It also assessed the relationship between the degree of interest in the culinary heritage of the Lubuskie region and the nowledge of food products of the Chadeck highlanders’ ethnographic group. The analysis of the data obtained indicates that there is a correlation between affiliation with the Chadec highlanders and knowledge of the regional dishes of this ethnic group. It was further found that Lubushans consider it important to nurture regional culinary art and its role in the attractiveness of the region. Respondents find regional products interesting and believe they should be on stores’ shelves.
Słowa kluczowe
dziedzictwo kulinarne
ziemie odzyskane
województwo lubuskie
górale Czadeccy
Czadca
bukowina
Keywords
culinary heritage
reclaimed territories
Lubuskie Voivodeship
Czadecki highlanders
Czadca
bukovina
Bibliografia
[1] Batyk I.M., M. Woźniak. 2017. „Szlaki kulinarne jako forma konkurencyjności oferty turystycznej”. Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, Turystyka 54 (3) : 98-111. [2] Bujak J., J. Skowroński, W.J. Kukla, C. Kaźmierczak. 2013. Bukowina ocalona od zapomnienia, 7-24. Lubań. [3] Fajger T. 2005. „«Wichowianki» i «Źródełko» - Zespoły folklorystyczne kontynuujące tradycje górali Czadeckich”. Praca dyplomowa. Uniwersytet Zielonogórski. [4] Francuz S., M. Francuz, W. Francuz, Z. Francuz 2018. Województwo lubuskie bez barier – 60 tras turystycznych dla osób niepełnosprawnych – wersja dla niewidomych, 6-10. Wrocław : Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich PROGRES. [5] Gutkowska K., K. Gajowa, M. Piekut. 2015. „Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 126-132. [6] http://lubuskie.pl/news/26799/27/Lubuskie-w-Europejskiej-Sieci-Dziedzictwa-Kulinarnego/, [dostęp 16.07.2020]. [7] Husar B. 2013. Okruchy wspomnień, 24-25. Żagań : oficyna wydawnicza Dekorgraf. [8] Husar B. 2008. Wędrówka pokoleń. Wspomnienia bukowińskie Dawideny-Wichów, 126-128, 137-138. Wichów ; Zielona Góra : Regionalne Centrum Animacji Kultury. [9] Jakimowicz-Klein B. 2017. Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego, 81-92. Oficyna Wydawnicza Dekorgraf ; Żary : na zlecenie Muzeum Pogranicza Śląsko-Łużyckiego. [10] Kołodziejska B. 1996. Przemiany kultury ludowej w Zielonogórskiem, 12. Zielona Góra : Lubuskie Towarzystwo Naukowe. [11] Krasowska H. 2018. „Charakterystyka językowa polskiej gwary górali bukowińskich”. Institute of Slavic Stu-dies, Polish Academy of Sciences. Warszawa. [12] Kruczek Z. 2011. Polska geografia atrakcji turystycznych, 129-133. Wydanie IX zaktualizowane. Kraków : Proksenia. [13] Krupa J., B. Dec. 2011. „Produkty tradycyjne i regionalne elementem promocji regionu”. W Żywność i żywienie w turystyce i rekreacji, 232-249. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie. [14] Krupa J. 2010. „Dziedzictwo kulinarne elementem atrakcyjności turystycznej regionu. Krajobrazy rekreacyjne – kształtowanie, wykorzystanie, transformacja”. Problemy Ekologii Krajobrazu 27 : 451-455. [15] Krysiński W. 2006. Uroki Bukowiny. Polacy na Bukowinie, 24-109. Dekorgraf, Żagań. [16] Nowak K. 2000. Czadecka Ojcowizna. Lublin : Ośrodek Studiów Polonijnych i Społecznych PZKS. [17] Ochmański A. 2016. „Model wykorzystania dziedzictwa kulinarnego w turystyce. Przykład Górnego Śląska”. Nowa Biblioteka. Usługi, Technologie Informacyjne i Media 3 (22) : 81-104. [18] Orłowski D., M. Woźniczko. 2006. „Bogactwo kuchni polskiej jako markowy produkt turystyki wiejskiej”. W Marka w turystce wiejskiej, catering/bar/mała gastronomia z elementami tradycyjnego produktu regionalnego, 64. Gdańsk : Wydawnictwo PODR. [19] Orłowski D., M. Woźniczko. 2010. „Gastronomia folklorystyczna i jej wykorzystanie w turystyce”. W Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, 323-347. Biblioteka Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie. [20] Osękowski Cz. 2002. Polacy z Bukowiny. Ich losy i kultura źródłem tożsamości narodowej. Żary : PTTK, Oddz. Powiatu Żarskiego. [21] Parecka J. 2010. Dziedzictwo kulinarne górali bukowińskich, Brzeźnica k/ Żagania i Okolice. Żagań : Dekograf. [22] Petraru M. 2004. Polacy na Bukowinie w latach 1775-1918. Z dziejów osadnictwa polskiego, 45-71. Kraków : Uniwersytet Jagielloński. [23] Pokrzyńska M. 2010. Bukowińczycy w Polsce. Socjologiczne studium rozwoju wspólnoty regionalne, 68-82. Zielona Góra : Uniwersytet Zielonogórksi. [24] Russak G. 2007. „Rola produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych w rozwoju regionu”. Podkarpackie zaprasza smakiem, 1. [25] Stasiak A. 2007. „Gastronomia jako produkt turystyczny”. Turystyka i Hotelarstwo 11 : 103-126. [26] Świtała-Trybek D. 2014. „Dziedzictwo kulinarne w kontekście europejskiego ruchu turystycznego”. Studia Etnologiczne i Antropologiczne 14 : 28-43. [27] Świtała-Trybek D. 2018. „Słodycze odpustowe jako element dziedzictwa kulinarnego Śląska”. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Turystyka i Rekreacja 21 (1) : 211. [28] Widawski K. 2011. Wybrane elementy dziedzictwa kulturowego środowiska wiejskiego – ich wykorzystanie w turystyce na przykładzie Polski i Hiszpanii, 24. Wrocław : Uniwersytet Wrocławski. [29] Woszczyk A. 2012. „Produkty tradycyjne w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego”. W Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza, 147-151. Warszawa : ALMAMER Szkoła Wyższa. [30] Woźniczko M., T. Jędrysiak, D. Orłowski. 2015. Turystyka kulinarna, 38-47. Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne S.A. [31] Zielińska A. (Red.), W. Boryś, I. Grek-Pabisowa, Z. Greń, M. Korytkowska, I. Maryniakowa, Z. Sawaniew-ska-Mochowa. 2013. Mowa pogranicza. Studium o językach i tożsamościach w regionie lubuskim, 9-15. Warszawa : Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-9 , nr katalogowy 139607
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH