Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 8
Wybrane produkty spożywcze jako czynnik ograniczający ryzyko zachorowania na raka piersi
Selected Food Products As A Factor Reducing the Risk of Breast Cancer
10.15199/65.2022.8.8
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 139171
10.15199/65.2022.8.8
Streszczenie
Rak piersi jest główną przyczyną zgonów kobiet na świecie, a rocznie diagnozuje się ponad 2 mln zachorowań. W Polsce w 2020 r. stwierdzono 24 644 nowych przypadków i 8 805 zgonów. W niektórych publikacjach podano, że produkty mleczne mogą ograniczać zachorowania na raka piersi, natomiast w innych stwierdzono odwrotną zależność lub brak związku pomiędzy spożyciem produktów mlecznych a chorobami. Interesujące są także wyniki badań wpływu częstego spożycia warzyw kapustowatych lub ich przetworów, przeprowadzone w grupie emigrantek z Polski do USA. Wykazano i potwierdzono statystycznie istotny wpływ wysokiego spożycia przez młode kobiety surowej, krótko gotowanej oraz kiszonej kapusty na zmniejszenie ryzyka raka piersi, wyniki były także spójne na wszystkich poziomach spożycia w wieku dorosłym.
Abstract
Breast cancer is the leading cause of death for women worldwide, with more than 2 million illnesses being diagnosed each year. In Poland 24,644 new cases and 8,805 deaths were found in 2020. The cited publications state that dairy products can prevent breast cancer. Other studies suggest that there is an opposite relationship in some cases, or no relationship between the consumption of particular dairy products and the disease. The results of studies on the effects of high cabbage consumption; short-cooked and pickled conducted in the USA among immigrants from Poland are interesting. A statistically significant effect of high consumption of raw, short-cooked cabbage or a sauerkraut on the reduction of the risk of breast cancer in young woman was demonstrated and confirmed, and the results were also consistent with the consumption levels in adulthood.
Słowa kluczowe
rak piersi
dieta w prewencji
produkty mleczne
warzywa kapustowate
kapusta gotowana i kiszona
Keywords
breast cancer
preventive diet
dairy products
cabbage vegetable
boiled and sauerkraut
Bibliografia
[1] Chen L., m. Li, H. Li. 2019. „Milk and yogurt intake and breast cancer risk: a meta-analysis”. Medicine 98 (12) : e14900. Doi: 10.1097/mD.0000000000014900. [2] Cohen R. „Breast cancer” http://www.temcat.com/009-Health-secrets-sem/Diseases/BreastCaNCer.pdf [dostęp: 1.03.2022]. [3] Hanahan D., R.A. Weinberg. 2011.„Hallmarks of cancer: the next generation”. Cell 144 (5) : 646-674. Doi: 10.1016/j.cell.2011.02.013. [dostęp: 5.03.2022]. [4] Kaczmarek-Borowska B., A. Walewska. 2017.„Analiza czynników ryzyka zachorowań na raka piersi u kobiet”. Problemy Nauk Stosowanych 6 : 135-146. [5] Kowalewska a. 2021. „Jogurt naturalny - właściwości odżywcze i prozdrowotne”. https://zywienie. medonet.pl/produkty-spozywcze/nabial/jogurt-naturalny-wlasciwosci-odzywcze-i-prozdrowotne/6h- dvjtm?utm_source=zywienie.medonet.pl_viasg_zywienie&utm_medium=referal&utm_campa- ign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2. [dostęp: 1.03.2022]. [6] Murillo G., R.G. Mehta. 2001. „Cruciferous vegetables and cancer prevention”. Nutrition and Cancer 41 (1-2) : 17-28. Doi: 10.1080/01635581.2001.9680607. [7] „Rak piersi, nowotwór złośliwy”. https://www.onkonet.pl/dp_np_rakpiersi.php [dostęp: 2.03.2022]. [8] Rybaczyk-Pathak D., A.D. stein, J.P. He, M.M. Noel, L. Hembroff, D.a. Nelson, F. Vigneau, t. Shen, L.J. Scott, J. Charzewska, B. Wajszczyk, K. Clark, L.A. Rybaczyk, B.A. Pathak, D. Błaszczyk, A. Bankowski, W.C. Willett. 2021. „Cabbage and sauerkraut Consumption in adolescence and adulthood and Breast Cancer risk among US-resident Polish migrant Women”. International Journal of Environmental Research and Public Health 18 (20) : 10795. Doi: 10.3390/ijerph182010795. [9] Song L., P.J. Thornalley. 2007.„Effect of storage, processing and cooking on glucosinolate content of Brassica vegetables”. Food and Chemical Toxicology 45 (2) : 216-224. Doi: 10.1016/j.fct.2006.07.021. [10] Thomson C.A., E. Ho, M.B. Strom. 2016. „Chemopreventive properties of 3,3’-diindolylmethane in breast cancer: evidence from experimental and human studies”. Nutrition Reviews 74 (7) : 432-443. Doi: 10.1093/nutrit/nuw010. [11] Tiwari U., E. Sheehy, D. Rai, M. Gaffney. 2015.„Quantitative human exposure model to assess the level of glucosinolates upon thermal processing of cruciferous vegetables”. LWT – Food Science and Technology 63 (1) : 253-261. Doi: 10.1016/j.lwt.2015.03.088. [12] Trosko J.E. 2006. „Dietary modulation of the multistage, multimechanisms of human carcinogenesis: effects on initiated stem cells and cell–cell communication”. Nutrition and Cancer 54 (1) : 102-110. Doi: 10.1207/s15327914nc5401_12. [13] Wajszczyk B., J. Charzewska, D. Godlewski, B. Zemła, E. Nowakowska, M. Kozaczka, M. Chilimoniuk, D.R. Pathak. 2021.„Consumption of Dairy products and the risk of Developing Breast Cancer in Polish Women”. Nutrients 13 (12) : 4420. Doi: 10.3390/nu13124420. [14] Wattenberg L.W., Loub W.D. 1978. „Inhibition of polycyclic aromatic hydrocarbon-induced neoplasia by naturally occurring indoles”. Cancer Researche 38 (5) : 1410-1413. [15] Wiseman M.J. 2019.„Nutrition and cancer: prevention and survival”. The British journal of nutrition 122 (5): 481-487. Doi: 10.1017/s0007114518002222. [16] World Cancer research Found; American institute of Cancer research. „Diet, Nutrition, physical activity and Cancer: a global perspective. Continuous update project expert report 2018”. https://www.wcrf. org/wp-content/uploads/2021/02/summary-of-third-expert-report-2018.pdf. [dostęp: 13.07. 2020]. [17] Wu A.H., P. Wan, J. Hankin, C.C. Tseng. 2002.„Adolescent and adult soy intake and risk of breast cancer in Asian-Americans”. Carcinogenesis 23 (9) : 1491-1496.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-8 , nr katalogowy 139171
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH