Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 7
Ocena wybranych cech jakościowych handlowych nierafinowanych cukrów trzcinowych
Assessment of Selected Quality Characteristics of Commercial Unrefined Cane Sugars
10.15199/65.2022.7.4
Agnieszka Salamon
Marek Napiórkowski
Małgorzata Piecyk
Hanna Kowalska
nr katalogowy: 138574
10.15199/65.2022.7.4
Streszczenie
W artykule przedstawiono właściwości trzciny cukrowej, opisano rodzaje cukru trzcinowego i scharakteryzowano jego składniki, z uwzględnieniem substancji biologicznie czynnych. Zwrócono uwagę na funkcje fizjologiczne węglowodanów w organizmie oraz wpływ spożywania żywności bogatej w cukry na występowanie chorób dieto-zależnych. Ocenie jakościowej poddano dostępne na rynku nierafinowane cukry trzcinowe. Badane próbki cukrów trzcinowych, w porównaniu do cukru białego, cechowały się wyższą wilgotnością, zabarwieniem, niższą polaryzacją i zawartością sacharozy oraz większym poziomem polifenoli ogółem. Produkty ekologiczne o niższym stopniu oczyszczenia z melasy, charakteryzowały się ciemniejszą barwa i bogatszym składem ilościowym niż pozostałe analizowane cukry trzcinowe. Wykazano współistnienie statystycznie istotnej korelacji pomiędzy zabarwieniem cukru a jego polaryzacją i wilgotnością.
Abstract
In the article, the properties of sugarcane, describes the types of cane sugar and characterizes its components, taking into account biologically active substances were presented. The attention was paid to the physiological functions of carbohydrates in the body and the influence of eating sugar-rich food on the occurrence of diet-related diseases. The qualitative assessment was performed on the unrefined cane sugars available on the market. The tested cane sugar samples, compared to white sugar, were characterized by higher moisture content, color, lower polarization and sucrose content, and a higher level of total polyphenols. Organic products with a lower degree of purification of molasses were characterized by a darker color and a richer quantitative composition than the other analyzed cane sugars. The coexistence of a statistically significant correlation between sugar color and its polarization and moisture content was demonstrated.
Słowa kluczowe
cukier trzcinowy nierafinowany
cechy jakościowe
produkty ekologiczne
Keywords
unrefined cane sugar
quality characteristics
organic products
Bibliografia
[1] Asikin Y., W. Takahara, M. Takahashi, N. Hirose, S. Ito, K. Wada. 2017. „Compositional and Electronic Discrimination Analyses of Taste and Aroma Profiles of Non-centrifugal Cane Brown Sugars”. Food Analytical Methods 10 (6) : 1844-1856. Doi: 10.1007/s12161-016-0746-5. [2] Azlan A., H.E.Khoo, A.A.B.Sajak, N.A.A.A.Kadir, B.N.M.Yusof, Z.Mahmood, S.Sultana. 2020. „Antioxidant activity, nutritional and physicochemical characteristics, and toxicity of minimally refined brown sugar and other sugars”. Food Science and Nutrition 8 : 5048-5062. Doi: 10.1002/fsn3.1803. [3] Barrera C., N. Betoret, l. Seguí. 2020. „Phenolic profile of Cane Sugar Derivatives exhibiting Antioxidant and Antibacterial properties”. Sugar Tech 22 (3). Doi: 10.1007/s12355-020-00817-y. [4] Borczak B., M. Sikora, E. Sikora, J. Kapusta-Duch. 2021. „Wpływ dodatku wybranych substancji intensywnie słodzących na wartość indeksu glikemicznego in vitro herbatników bezcukrowych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 28, 3 (128) : 108-116. Doi: 10.15193/zntj/2021/128/393. [5] Buchanan K.l., l.E. Rupprecht, M.M. Kaelberer, A. Sahasrabudhe, M.E. Klein, J.A. Villalobos, W.W. Liu, A. Yang, J. Gelman, S. Park, P. Anikeeva, D.V. Bohórquez. 2022. „The preference for sugar over sweetener depends on a gut sensor cell”. Nature Neuroscience 25 : 191-200. Doi: 10.1038/s41593-021-00982-7. [6] Cervera-Chiner L., C. Barrera, N. Betoret, l. Seguí. 2021.„Impact of sugar replacement by non-centrifugal sugar on physicochemical, antioxidant and sensory properties of strawberry and kiwifruit functional jams”. Heliyon 7 (1) : e05963. Doi: 10.1016/j.heliyon.2021.e05963. [7] Chmielewski Ł. 2021.„Supply and demand situation and process on the global and polish sugar market”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4 (369) : 95-115. [8] Czarnocińska J., J. Gawęcki. 2001.„Rola węglowodanów w żywieniu i ochronie zdrowia”. W Współczesna Wiedza o Węglowodanach. Poznań : Wyd. Akademia Rolnicza. [9] EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens); Turck D., T. Bohn, J. Castenmiller, S. De Henauw, K.i. Hirsch-Ernst, H.K. Knutsen, A. Maciuk, I. Mangelsdorf, H.J. McArdle, A. Naska, C. Peláez, K. Pentieva, A. Siani, F. Thies, S. Tsabouri, R. Adan, P. Emmett, C. Galli, M. Kersting, P. Moynihan, l. Tappy, l. Ciccolallo, A. de Sesmaisons-lecarré, l. Fabiani, Z. Horvath, l. Martino, I. Muñoz Guajardo, S.Valtueña Martínez, M.Vinceti. 2022.„Tolerable upper intake level for dietary sugars”(Scientific opinion). EFSA Journal 20 (2) : 7074. Doi: 10.2903/j.efsa.2022.7. [10] Eggleston G. 2018.„Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived products in Food and Nutrition”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 66 (16) : 4007-4012. Doi: 10.1021/acs.jafc.7b05734. [11] FAO/WHO. 2019.„Standard for sugars”. Codex Alimentarius cXS 212-1999. [12] Hryszko K., P. Szajner. 2013. „Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce”. W Program Wieloletni 2011-2014, nr 71. Warszawa : Wyd. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. [13] ICUMSA GS1/3/4/7/8-13. 1994.„Oznaczanie zawartości popiołu konduktometrycznego w cukrze surowym – oficjalna”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [14] ICUMSA GS1/3-7. 2011.„Oznaczanie zabarwienia roztworu cukru surowego, cukru brązowego i ciemnych syropów przy PH 7,0 – oficjalna”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [15] ICUMSA GS2/1/3/9-15. 2007.„Oznaczanie wilgotności cukru jako ubytek masy przy suszeniu – oficjalna”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [16] ICUMSA GS2/3/9-17. 2011.„Oznaczanie popiołu konduktometrycznego w produktach wysokiej czystości – oficjalna”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [17 ] ICUMSA GS2/3-1. 2011. „Oznaczanie polaryzacji cukru białego metodą instytutu cukrownictwa w Brunszwiku – oficjalna (referencyjna)”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [18] ICUMSA GS2/3-10. 2011. „Oznaczanie zabarwienia roztworu cukru białego – oficjalna”. Wyd. Bartens Sp. z o. o., Słubice. [19] Jaffé W. R. 2015. „Nutritional and functional components of non centrifugal cane sugar: A compilation of the data from the analytical literature”. Journal of Food Composition and Analysis 43 : 194-202. Doi: 10.1016/j.jfca.2015.06.007. [20] Jung A. 2014.„Otyłość – choroba cywilizacyjna”. Pediatria i Medycyna Rodzinna 3 : 226-232. [21] Karthikeyan J., S. Sankar Samipillai. 2010. „Sugarcane in therapeutics”. Journal of Herbal Medicine and Toxicology 4 (1) : 9-14. [22] Kłosiewicz-Latoszek L., B. Cybulska. 2011.„Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (2) : 181-186. [23] Kolanowski W. 2012. „Trzcina dająca miód”. Przegląd Gastronomiczny 11/12 (66) : 11. [24] Lee J.S., S.Ramalingam, I.G.Jo, Y.S.Kwon, A.Bahuguna, Y.S.Oh, O.J.Kwon, M.Kim. 2019. „Comparative study of the physicochemical, nutritional, and antioxidant properties of some commercial refined and non-centrifugal sugars”. Food Research International 10 : 614-625. Doi: 10.1016/j.foodres.2018.04.047. [25] Luo S., J.R.Monterosso, K.Sarpelleh, K.A.Page. 2015.„Differential effects of fructose versus glucose on brain and appetitive responses to food cues and decisions for food rewards”. Proceedings of the National Academy of Sciences USA 112 (20) : 6509-6514. Doi: 10.1073/pnas.1503358112. [26] Mizera A. 2014.„Istota Ksenobiotyku”. Aura 5 : 11-13. [27] Przygoda B., M.Jarosz, I.Sajór. 2020.„Węglowodany”.W Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa : Wyd. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. [28] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.u. l 347 z 20.12.2013 z późn. zm.). [29] Sadowska J., M. Bruszkowska. 2019.„Assessing the effect of sugar type and form of its intake on selected parameters of carbohydrate-lipid metabolism and plasma atherogenic indices in rats”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 70 (1) : 59-67. [30] Salamon A., M. piecyk, M. Napiórkowski, H. Kowalska. 2021.„Characteristics of the properties of cane sugar and the assessment of its availability on the local market of Warsaw”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 31/58 (1) : 35-41. [31] Seguí l., l. Calabuig-jiménez, N. Betoret, P. Fito. 2015.„Physicochemical and antioxidant properties of non-refined sugarcane alternatives to white sugar”. International Journal of Food Science and Technology 50 (12) : 2579-2588. Doi: 10.1111/ijfs.12926. [32] Singh A., U.R. lal, H.M. Mukhtar, P.S. Singh, G. Shah, R.K. Dhawan. 2015. „Phytochemical profile of sugarcane and its potential health aspects”. Pharmacognosy Review 9 (17) : 45-54. Doi: 10.4103/0973- 7847.156340. [33] Stanhope K.l. 2016. „Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy”. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences 53 (1) : 52-67. Doi: 10.3109/10408363.2015.1084990. [34] Szajner A. 2015. „Światowy rynek trzciny cukrowej”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Problemy Rolnictwa Światowego 15 (30) : 140-149. [35] Świąder K., A. trybuła, D. Średnicka-Tober, E. Hallmann. 2018.„Syropy i melasy jako naturalne zamienniki cukru”. Przemysł Spożywczy 1 (72) : 34-37. [36] Ustawa z dnia 11 września 2015 roku o zdrowiu publicznym. (Dz.u. 2015 r. poz. 1916 z późn. zm.). [37] Weerawatanakorn M., Y. Asikin, S. Kamchonemenukool, H. Tamaki, K. Takara, K. Wada. 2021. „Physicochemical, antioxidant, volatile component, and mass spectrometry-based electronic nose analyses differentiated unrefined non-centrifugal cane, palm, and coconut sugars”. Journal of Food Measurement and Characterization 15 (2) : 1563-1577. Doi: 10.1007/s11694-020-00749-x. [38] Welsh J.A., A. Sharma, S.A. Cunningham, M.B. Vos. 2011.„Consumption of added sugars and indicators of cardiovascular disease risk among US adolescents”. Circulation 123 (3) : 249-257. Doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.110.972166 [39] WHO. 2015. „Guideline: Sugars intake for adults and children”. World Health Organization, Geneva, s. 1-51. [40] Wojtczak M., A.Antczak, K.Lisik. 2014.„Starch Content in Various Types of Cane Sugars as a Criterion of Quality and Authenticity”. International Journal of Food Properties 17(3) : 610-616. Doi: 10.1080/1 0942912.2012.654565. [41] Zdrojewicz Z., O. Kocjan, A. Idzior. 2015. „Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy”. Medycyna Rodzinna 2 (18) : 89-93. [42] Zidan D., A.Azlan. 2022. „Non-centrifugal Sugar (NCS) and Health: A Review on Functional components and Health Benefits”. Applied Sciences 12, 460. Doi: 10.3390/app12010460.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-7 , nr katalogowy 138574
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH