Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Związki lotne w różnych rodzajach mąk
Volatile compounds in different types of flour
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 137016
Streszczenie
Jakość mąki, ze względu na jej szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, ma znaczenie przy jej ocenie jako surowca wpływającego na cechy finalnego produktu. Analiza profilu zapachowego mąki może służyć jako jeden z wyróżników oceny jej jakości na różnych etapach produkcji. Aczkolwiek tylko niewielki procent lotnych substancji przechodzi bezpośrednio z surowca do produktu finalnego, charakterystyczne dla różnych rodzajów mąk związki lotne wytwarzane są w trakcie reakcji chemicznych (m.in. oksydacji lipidów) zachodzących podczas procesu technologicznego czy przechowywania. Aldehydy, alkohole, ketony, furany i pirazyny są związkami organicznymi w szczególności wpływającymi na jakość i akceptowalność produktów, zwłaszcza tych poddawanych obróbce termicznej (wypiek). W pracy przedstawiono grupy związków lotnych występujące w mąkach: pszennej, żytniej, owsianej, jęczmiennej, gryczanej, kasztanowej oraz z roślin strączkowych.
Abstract
Quality of flour, due to its wide usage in the food industry, is of importance in its evaluation as a raw material impacting properties of the final product. Analysis of the volatile compounds profile of flour can serve as one of the parameters in the examination of its quality at different stages of production. Although only a small percentage of volatile compounds filters in directly from the raw material to the final product, volatile compounds typical for different types of flours are generated as a result of chemical reactions (e.g. lipid oxidation) occurring during technological process or storage. Aldehydes, alcohols, ketones, furans and pyrazines are organic compounds specifically influencing the quality and acceptability of products, especially those subjected to thermal processing (baking). Groups of volatile compounds reported in flours produced from wheat, rye, oat, barley, buckwheat, chestnut and pulses were presented in this article.
Słowa kluczowe
aromat
mąka
związki lotne
Keywords
aroma
flour
volatile compounds
Bibliografia
[1] Aponte M., F. Boscaino, A. Sorrentino, R. Coppola, P. Masi, A. Romano 2013. Volatile compounds and bacterial community dynamics of chestnut-flour-based sour-doughs. Food Chemistry, 141, 2394-2404. [2] Cirlini M., C. Dall’Asta, A. Silvanini, D. Beghè, A. Fabbri, G. Galaverna, T. Ganinob 2012. Volatile fingerprinting of chestnut flours from traditional Emilia Romagna (Italy) cultivars. Food Chemistry, 134, 662-668. [3] Cognat C., T. Shepherd, S.R. Verrall, D. Stewart 2014. Relationship between volatile profile and sensory development of an oat- based biscuit. Food Chemistry, 160, 72-81. [4] Cramer A.-C. J., D.S. Mattinson, J.K. Fellman, B.-K. Baik 2005. Analysis of Volatile Compounds from Various Types of Barley Cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53, 7526-7531. [5] Czerny M., P. Schieberle 2002. Important Aroma Compounds in Freshly Ground Wholemeal and White Wheat Flour – Identification and Quantitative Changes during Sourdough Fermentation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 6835-6840. [6] Dach A., P. Schieberle 2021. Changes in the Concentrations of Key Aroma Compounds in Oat (Avena sativa) Flour during Manufacturing of Oat Pastry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 69, 1589-1597. [7] Dall’Asta C., M. Cirlini, E. Morini, M. Rinaldi, T. Ganino, E. Chiavaro 2013. Effect of chestnut flour supplementation on physico-chemical properties and volatiles in bread making. LWT – Food Science and Technology, 53, 233-239. [8] Elmore J.S. 2015. Extraction techniques for analysis of aroma compounds. Flavour Development, Analysis and Perception in Food and Beverages (red. J.K. Parker, Elmore J.S., L. Methven). Woodhouse Publishing, Sawston. [9] Garvey e.C., M.G. O’Sullivan, J.P. Kerry, K.N. Kilcawley 2019. Factors influencing the sensory perception of reformulated baked confectionary products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60, 1-29. [10] Haiyan Z., D.R. Bedgood, A.G. Bishop, P.D. Prenzler, K. Robards 2007. Endogenous biophenol, fatty acid and volatile profiles of selected oils. Food Chemistry, 100, 1544-1551. [11] Kawamaki I., N. Murayama, S. Kawasaki, T. Igasaki, Y. Hayashida 2008. Effects of storage temperature on flavor of stone-milled buckwheat flour. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology, 50, 555-562. [12] Kawamaki I., N. Murayama, S. Kawasaki, T. Igasaki, Y. Hayashida 2009. Influence of storage period on characteristic of stone-milled buckwheat flour. Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology, 56, 513-519. [13] Kirchhoff E., P. Schieberle 2002. Quantitation of Odor-Active Compounds in Rye Flour and Rye Sourdough Using Stable Isotope Dilution Assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 5378-5385. [14] Krause S., S. Keller, A. Hashemi, N. Des-charles, C. Bonazzi, B. Rega 2022. From flours to cakes: Reactivity potential of pulse ingredients to generate volatile compounds impacting the quality of processed foods. Food Chemistry, 371, 131379. https://doi. org/10.1016/j.foodchem.2021.131379. [15] McGorrin R.J. 2019. Key Aroma Compounds in Oats and Oat Cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67, 13778-13789. [16] Pasqualone A., V.M. Paradiso, C. Summo, F. Caponio, T. Gomes 2014. Influence of Drying Conditions on Volatile Compounds of Pasta. Food and Bioprocess Technology, 7, 719-731. [17] Pétel C., B. Onno, C. Prost 2017. Sourdough volatile compounds and their contribution to bread: a review. Trends in Food Science & Technology, 59, 105-123. [18] Pico J., Å.S. Hansen, M.A. Petersen 2017. Comparison of the volatile profiles of the crumb of gluten-free breads by Dhe-GC/MS. Journal of Cereal Science, 76, 280-288. [19] Pico J., J. Tapia, J. Bernala, M. Gómez 2018. Comparison of different extraction methodologies for the analysis of volatile compounds in gluten-free flours and corn starch by GC/QTOF. Food Chemistry, 267, 303-312. [20] Starowicz M., G. Koutsidis, H. Zieliński 2018. Sensory analysis and aroma compounds of buckwheat containing products – a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58, 1767-1779. [21] Starr G., M.A. Petersen, B.M. Jespersen, Å.S. Hansen 2015. Variation of volatile compounds among wheat varieties and landraces. Food Chemistry, 174, 527- 537. [22] Vas G., K. Vékey 2004. Solid-phase micro-extraction: a powerful sample preparation tool prior to mass spectrometric analysis. Journal of Mass Spectrometry, 39, 233-254.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 137016
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH