Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Wirusy – biologiczne zanieczyszczenie żywności
Viruses - The Biological Contamination of Food
10.15199/65.2022.2.3
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Kamila Kuśmierczyk
nr katalogowy: 136417
10.15199/65.2022.2.3
Streszczenie
W artykule opisano najbardziej charakterystyczne dla środowiska żywności i wody wirusy (m.in. norowirusy, rotawirusy, wirus zapalenia wątroby typu A, ECHO i Coxsackie). Wskazano też rodzaje żywności, w której mogą znajdować się te patogeny (mn.in. owoce morza, owoce i warzywa, mięso i przetwory). Opisano również metody ich wykrywania w produktach spożywczych (m.in. testy immunoenzymatyczne (np. ELISA), metody oparte na biologii molekularnej oraz obrazy z mikroskopu elektronowego) oraz przedstawiono skuteczne sposoby zmniejszające ich liczbę w żywności (m.in. zastosowanie wysokiej temperatury, środków zawierających chlor, promieniowania UV, ozonu czy wysokich ciśnień).
Abstract
The article describes the viruses most characteristic of the food and water environment (including noroviruses, rotaviruses, hepatitis A virus, ECHO and Coxsackie). The types of food in which these pathogens may be found were also indicated (seafood, fruit and vegetables, meat and preserves). The methods of their detection in food products are also described (including enzyme immunoassays (e.g. ELISA), methods based on molecular biology and images from an electron microscope) and effective methods of reducing their number in food are presented (e.g. the use of high temperature, agents containing chlorine, UV radiation, ozone or high pressure).
Słowa kluczowe
wirusy
biologiczne zanieczyszczenie żywności
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
Keywords
viruses
biological food contamination
microbiological safety
Bibliografia
[1] Bachofen C. 2018. „Selected viruses detected on and in our food”. Current Clinical Microbiology Reports 5 : 143-153, DoI: 10.1007/s40588-018-0087-9. [2] Berthold A., K. Żukowska. 2008.„Wirusy przenoszone przez żywność”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 75-79. [3] Bosch A., E. Gkogka, F.S. Le Guyader, F. Loisy-Hamon, A. Lee, L. van Lieshout, B. Marthi, M. Myrmel, A. Sansom, A.Ch. Schultz, A. Winkler, S. Zuber, T. Phister. 2018. „Foodborne viruses: Detection, risk assessment, and control options in food processing”. International Journal of Food Microbiology 285 : 110-128, DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2018.06.001. [4] Bosch A., G. Sánchez, m. Abbaszadegan, A. Carducci, S. Guix, F.S. Le Guyader, R., Netshikweta, R.m. Pintó, W.H. m. van der Poel, S. Rutjes, D. Sano, m.B. Taylor, W.B. van Zyl, D. Rodríguez-Lázaro, K. Kovač, J. Sellwood. 2011.„Analytical methods for virus detection in water and food”. Food Analytical Methods 4 : 4-12, DoI: 10.1007/s12161-010-9161-5. [5] Bosch A.,R. M.Pinto, S.Guix.2016.„Foodborne viruses”. Current Opinion in Food Science 8:110-119, DoI: 10.1016/j.cofs.2016.04.002. [6] Bozkurt H., D. D’Souza, m. Davidson m. 2015.„Thermal inactivation of foodborne enteric viruses and their viral surrogates in foods”. Journal of Food Protection 78 (8) : 1597-1617, DoI: 10.4315/0362- 028X.JFP-14-487. [7] Cegielska-Radziejewska R., Z. Woś. 2004.„Higiena mięsa i przetworów drobiowych”. W Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość (pod red. T. Grabowskiego i J. Kijowskiego), 341-379. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne. [8] Collier L., J. oxford. 2001. Wirusologia: Podręcznik dla studentów medycyny, stomatologii i mikrobiologii (pod red. m. Łuczak), 19-301. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich PZWL. [9] de Zárragam . C., E.M.Roldán ,T.G.Salom, R.N. Murillo ,D.C.Abadía.2017.„Hepatitis aguda porvirus de la hepatitis E tras el consumo de carne cruda”. Gastroenterología y hepatología 40 (6) : 395-396. [10] Di Cola G., A.C. Fantilli, M.B. Pisano, V.E.Ré. 2021.„Foodborne transmission of hepatitis A and hepatitis E viruses: A literature review”. International Journal of food Microbiology 338 : 108986, DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108986. [11] Hartmann E.M., R.U. Halden. 2012.„Analytical methods for the detection of viruses in food by example of CCL-3 bioagents”. Analytical and Bioanalytical Chemistry 404 (9) : 2527-2537, DoI: 10.1007/ s00216-012-5974-y. [12] Hirneisen K., K.Kniel. 2013:„Inactivation of internalized and surface contaminated entericvirusesin green onions”. International Journal of Food Microbiology 166 (2) : 201-206, DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2013.07.013. [13] Jaykus L.A., B. Escudero-Abarca. 2010.„Human pathogenic viruses in food”.W Pathogens and Toxins in Foods: Challenges and Interventions (pod red. V. K. Juneja i J. N. Sofos), 218-232. Washington : ASm Press. [14] Kania B.F.,A. Gromny. 2022.„SARS-CoV-2 pandemic and its threats to humans and animals”.Medycyna Weterynaryjna 78 (1) : 5-10, DoI: 10.21521/mw.6593. [15] KingsleyD.2013.„High pressure processing and its application to the challenge of virus-contaminated foods”. Food and Environmental Virology 5 (1) : 1-12, DoI: 10.1007/s12560-012-9094-9. [16] Li D., L. Baert, M. Uyttendaele. 2013.„Inactivation of food-borne viruses using natural biochemical substances”. Food Microbiology 35 : 1-9. DoI: 10.1016/j.fm.2013.02.009. [17] Lou F., H. Neetoo, H. Chen, J.Li. 2011.„Inactivation of a human norovirus surrogate by high-pressure processing: effectiveness, mechanism, and potential application in the fresh produce industry”. Applied and Environmental Microbiology 77 (5) : 1862-1871, DoI: 10.1128%2FAEm.01918-10. [18] Molenda J. 2010.„Choroby powodowane przez wirusy”. W Mikrobiologia żywności, 203–206. Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [19] Molenda J. 2012.„Zakażenia wirusowe przenoszone drogą pokarmową”. Życie Weterynaryjne 87(5) : 410-413. [20] Pakulska M,A. Jackowska-Tracz, M.Tracz. 2014.„Norowirusy w żywności – najczęstszy niebakteryjny czynnik zakażeń pokarmowych u ludzi”. Życie Weterynaryjne 89 (8) : 694-695. [21] Papafragkou E., D.H. D’Souza, L.-A. Jaykus. 2006. „Food-borne viruses: prevention and control”. W: Viruses in foods (pod red. S.m. Goyal), 289–330. New York: Springer Science+Business media. [22] Park S.Y., S.D. Ha. 2015a. „Inactivation of murine norovirus-1 and hepatitis A virus in the Korean traditional preserved raw crab product Ganjanggejang by soy sauce during storage”. Food Control 51 : 293-299, DoI: 10.1016/j.foodcont.2014.11.046. [23] Park S.Y., S.D. Ha. 2015b. „Ultraviolet-C radiation on the fresh chicken breast: inactivation of major foodborne viruses and changes in physicochemical and sensory qualities of product”. Food and Bioprocess Technology 8 (4) : 895-906, DoI: 10.1007/s11947-014-1452-1. [24] Petrović T. 2013. „Prevalence of viruses in food and the environment”. W Viruses in food and water. Cambridge : Woodhead Publishing Limited, 19-46, DoI: 10.1533/9780857098870.1.19. [25] Pexara A., A. Govaris. 2020. „Foodborne viruses and innovative non-thermal food-processing technologies”. Foods 9 : 1520, DoI: 10.3390/foods9111520. [26] Predmore A., G. Sanglay, J. Li, K. Lee. 2015. „Control of human norovirus surrogates in fresh foods by gaseous ozone and a proposed mechanism of inactivation”. Food Microbiology 50 : 118-125, DoI: 10.1016/j.fm.2015.04.004. [27] Rodriguez-Lazaro D., N. Cook, F.m. Ruggeri, J. Sellwood, A. Nasser, m. S.J. Nascimento, m. D’Agostino , R. Santos, J.C. Saiz, A. Rzeżutka, A. Bosch, R. Girone ́s, A. Carducci, m. muscillo, K. Kovac, m. Diez-Valcarce, A. Vantarakis, C-H. von Bonsdorff, A.m. de Roda Husman, m. Hernandez, W. H. M. Vander Poel.2012.„Virus hazards from food, water and other contaminated environments” FEMS Microbiology Reviews 36 : 786-814, DoI: 10.1111/j.1574-6976.2011.00306.x. [28] Salines M., A. Demange, G.Stephant, P. Renson, O.Bourryo, M.Andraud, N.Rose, N.Pavio. 2019. „Persistent viremia and presence of hepatitis E virus RNA in pig muscle meat after experimental co-infection with porcine reproductive and respiratory syndrome virus”.International Journal of Food Microbiology 192 : 144-149, DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2018.12.023. [29] Sitarz S., M.Janczar-Smuga. 2012.„Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji”. Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (5) : 68-93. [30] Velebit B., D.Radin, V.Teodorovic V. 2015.„Transmission of common foodborne viruses by meat products”. Procedia Food Science 5 : 304-307, DoI: 10.1016/j.profoo.2015.09.069. [31] Woźniak Kosek A., J.Kosek, K.Żukowska. 2010.„Problem wirusów przenoszonych przez żywność”. Alergoprofil 6 (1) : 14-20.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 136417
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH