Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Kierunki zmian w łańcuchu żywnościowym
Directions of Changes in The Food Chain
10.15199/65.2022.2.1
Iwona Szczepaniak
nr katalogowy: 136414
10.15199/65.2022.2.1
Streszczenie
W artykule przedstawiono podstawowe pojęcia charakteryzujące łańcuchy żywnościowe, sposoby ich definiowania, jak również różne możliwości ich analizy. Ukazano w sposób syntetyczny ewolucję łańcucha żywnościowego, która powiązana jest z rozwojem społeczno-gospodarczym i przejawia się m.in. zmianą pozycji poszczególnych jego ogniw. Odniesiono się także do Strategii „od pola do stołu”, która wymusi wiele zmian w dotychczas funkcjonujących systemach żywnościowych obejmujących wszystkie ogniwa łańcucha żywnościowego. Zgodnie ze Strategią wszystkie podmioty w łańcuchu żywnościowym powinny wnieść wkład w proces transformacji w kierunku zrównoważonych praktyk, służąc celom klimatycznym i środowiskowym oraz społecznym określonym w Europejskim Zielonym Ładzie. Oznacza to dla poszczególnych uczestników łańcucha zarówno szereg wyzwań, jak i szans.
Abstract
The basic concepts characterizing food chains, the ways of defining them, as well as various possibilities of their analysis. The evolution of the food chain is shown in a synthetic way, which is related to the socio-economic development and manifests itself, inter alia, in changing the position of its individual links. Reference was also made to the “From Farm to Fork” Strategy, which will force many changes in the existing food systems covering all links in the food chain. According to this Strategy, all entities in the food chain should contribute to the transition towards sustainable practices, serving the climate, environmental and social purposes set out in the European Green Deal. This means both challenges and opportunities for those involved in the chain.
Słowa kluczowe
łańcuch żywnościowy
żywność
Strategia „od pola do stołu”
Keywords
food chain
food
“From Farm to Fork” Strategy
Bibliografia
[1] Ambroziak Ł. 2022.„opinie i komentarze”Przedsiębiorca rolny 1 : 40-41. [2] Barreiro Hurle J., m. Bogonos, m. Himics, J. Hristov, I. Perez Dominguez, A. Sahoo, G. Salputra, F. Weiss, E. Baldoni, C. Elleby. 2021. „modelling environmental and climate ambition in the agricultural sector with the CAPRI model”. Publications Office of the European Union. DoI:10.2760/98160. [3] Chechelski P. 2015.„Ewolucja łańcucha żywnościowego”. W Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna (red. I. Szczepaniak, K. Firlej), 45-63. Kraków – Warszawa : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, IERiGŻ-PIB. [4] Drygas m., I. Nurzyńska. 2021. Pożądana struktura wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej po 2020 roku oraz cele polityki krajowej w świetle globalnych wyzwań modernizacyjnych wobec polskiego rolnictwa. Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, Warszawa. [5] „Europejski Zielony Ład”, https://www.consilium.europa.eu/pl/policies/green-deal/ [data dostępu: 06.06.2021]. [6] Estimates of European Food Waste Levels, FUSIoNS, Stockholm, 31 march 2016. [7] Gołębiewski J. 2010. Efektywność systemów marketingowych w gospodarce żywnościowej. Warszawa : SGGW. [8] Jarzębowski S. 2021.„Relacje w łańcuchach dostaw żywności”. W Dochody i łańcuchy rynkowe w sektorze żywnościowym (red. A. Bezat-Jarzębowska), 47-76. Warszawa : IERiGŻ-PIB. [9] Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Strategia „Od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego, Com(2020)381 final, Komisja Europejska, Bruksela, 20.05.2020. [10] Kowalczyk S. 2012. „Konsekwencje globalizacji dla rolnictwa europejskiego”. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 12 (XXVII) (1) : 113- 126. [11] Kowalczyk S., m. Kwasek. 2020.„Jakość żywności na polskim rynku – zagrożenia i sposoby ich eliminacji”. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 3 (364) : 75-100. [12] Łaba S., B. Bilska, m. Tomaszewska, R. Łaba, K. Szczepański, A. Tul-Krzyszczuk, m. Kosicka-Gębska , D. Kołożyn-Krajewska , „Próba oszacowania strat i marnotrawstwa żywności w Polsce”. Przemysł Spożywczy 74 (11) : 10-18. [13] Oleksy K. 2020. „Eurobarometr 91.3 – Bezpieczeństwo żywności w UE jak wypada Polska”. https:// foodfakty.pl/eurobarometr-91-3-bezpieczenstwo-zywnosci-w-ue-jak-wypada-polska [data dostępu: 16.06.2021]. [14] Stadtler H., C. Kilger. 2008. Supply Chain Management and Advanced Planning, Concepts, Models, Software and Case Studies. Berlin : Springer. [15] Szczepaniak I. 2018. „Ocena bezpieczeństwa żywnościowego i samowystarczalności żywnościowej Polski na tle państw Unii Europejskiej”. International Business and Global Economy 37 : 155-169. [16] Szymanowski W. 2008. Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Warszawa : Wydawnictwo Difin. [17] Szymańska m. 2021.„Jak Europejski Zielony Ład wpłynie na rolnictwo? [Raport]”, Tygodnik Poradnik Rolniczy, 21.12.2021, https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/jak-europejski -zielony-ad-wpynie-na-rolnictwo-raport/ [data dostępu: 20.01.2022]. [18] Vorst J.G.A.J. van der. 2000. Effective food supply chain. Generating, modeling and evaluating supply chain scenarios. Wageningen University, https://edepot.wur.nl/121244 [data dostępu: 13.01.2022].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 136414
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH