Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Jak to z fermentacją było?
How it was with fermentation?
10.15199/64.2022.1.2
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
Streszczenie
Molekularne dowody archeologiczne na wytwarzanie fermentowanych napoi datuje się na 7000 lat p.n.e., choć proces fermentacji cukrów z udziałem drożdży został naukowo udowodniony dopiero w 1860 r. Duże zasługi w rozwiązaniu zagadki fermentacji wnieśli: Joseph Louis Gay-Lussac, Charles Cagniard de la Tour, Friedrich Traugott Kützing, Theodor Schwann. Jako żywy organizm drożdże zidentyfikowano dopiero w 1837 r. Niezależnie od siebie zgłosili taką hipotezę Francuz Charles Cagniard Latour i Niemiec Theodor Schwann, który nazwał drożdże „cukrowymi grzybami” (Zuckerpilz), skąd ich dzisiejsza taksonomiczna nazwa – Saccharomyces. Trwający rozłam w świecie nauki, który dotyczył istoty drożdży, został ostatecznie zażegnany dzięki badaniom Ludwika Pasteura (1822–1895), który w 1858 r. w sposób jednoznaczny wyjaśnił, czym są drożdże oraz jaką funkcję spełniają w procesie przemiany cukrów w alkohol etylowy. Wielowiekowe doświadczenia w produkcji wina, piwa i wypieku chleba oraz późniejszy rozwój nauki i techniki złożyły się na dzisiejsze nowoczesne technologie fermentacyjne w wielu dziedzinach przemysłu.
Abstract
Molecular archaeological evidence for the production of fermented beverages dates back to 7000 BC, although the process of fermenting sugars with yeast was scientifically proven only in 1860. Great contributions to solving the mystery of fermentation were made by: Joseph Louis Gay-Lussac, Charles Cagniard de la Tour, Friedrich Traugott Kützing, Theodor Schwann. Yeast was identified as a living organism only in 1837. Such a hypothesis was put forward independently of each other by the French Charles Cagniard Latour and the German Theodor Schwann, who called the yeast "sugar mushrooms" (Zuckerpilz), from which their present taxonomic name – Saccharomyces. The ongoing split in the world of science, which concerned the essence of yeast, was finally resolved thanks to the research of Louis Pasteur (1822–1895), who in 1858 clearly explained what yeast is and the role it plays in the process of converting sugars into ethyl alcohol. Centuries of experience in the production of wine, beer and bread baking as well as the subsequent development of science and technology have contributed to today's modern fermentation technologies in many industries.
Słowa kluczowe
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
Keywords
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
Bibliografia
[1] Barnett James A. 1998. “A history of research on yeasts 1: Work by chemist and biologist 1789-1850”. Yeast 14, 1439–1451. [2] Barnett James A. 2000. “A history of research on yeasts 2: Louis Pasteur end his contemporaries, 1850-1880”. Yeast 16, 755–771. [3] Barnett James A. 2007. “A history of research on yeasts 10: foundations of yeast genetics”. Yeast 24,799–845. [4] Botstein David, Gerald R. Fink. 2011. “Yeast: an experimental organism for 21st century biology”. Genetics, 189, 695–704. [5] Co wiemy o drożdżach? 2017. Genomika, Fizjologia, Zastosowanie red. Robak M. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [6] Dobrosz-Teperek Katarzyna, Beata Dasiewicz. 2007. „Stulecie Nagrody Nobla dla Eduarda Buchnera jako temat projektu dla studentów SGGW”. Chemia Dydaktyka Ekologia Metrologia, 12, 1-2, 51–54. [7] Dobrosz-Teperek Katarzyna, Beata Dasiewicz. 2008. „Procesy fermentacyjne”. Przemysł Chemiczny. 87,9, 896–901. [8] El-Mansi E.M.T. 2007. “Fermentation microbiology and biotechnology”, Boca Raton FL [etc.] CRC/Taylor & Francis Group. [9] Greig Duncan , Leu Jun-Yi . 2009. “Natural history of budding yeast”. Current Biology, 19, 19, 886–890. [10] HornseyIan S. 2003.„ A History of Beer and Brewing”, RSC, Cambridge. [11] Kwiatkowski Zbigniew A. 1994.„ Ludwik Pasteur (1822-1895) życie i dzieło”. Postępy Mikrobiologii. 33, 1, 3–8. [12] Liti Gianni. 2015. “The natural history of model organisms. The fascinating and secret wild life of the budding yeast S. cerevisiae”. eLife, 4,1–9. [13] Misiewicz Anna, Sylwia Wróblewska-Kabba. 2014. „Ewolucja adaptatywna genomów drożdży z grupy Saccharomyces cerevisiae sensu stricto”. Postępy Mikrobiologii. 53, 3, 211–222. [14] Praca zbiorowa: 2006. Handbook of brewing, red. F.G. Priesti G.G. Steward, Boca Raton Taylor & Francis Group. [15] Walker Graeme M., Graham G. Stewart. 2016. “Saccharomy cescerevisiae in the Production of Fermented Beverages”. Beverages, 2, 30, 1–12.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136368
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH