Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Opinie konsumentów w świetle korzyści i wyzwań związanych z rozwojem rynkowym technologii drukowania żywności w 3D
Consumer Opinions in The Light of The Benefits and Challenges Related to The Market Development of 3D Food Printing Technology
10.15199/65.2022.1.5
Katarzyna Klockiewicz
Urszula Samotyja
nr katalogowy: 136031
10.15199/65.2022.1.5
Streszczenie
Żywność wytworzona za pomocą druku 3D jest rozpowszechniona w niewielkim stopniu, mimo ogromnego potencjału tej technologii. Celem przeprowadzonego badania była ocena znajomości technologii wytwarzania żywności za pomocą druku 3D oraz jej postrzegania przez konsumentów. W badaniu udział wzięło 406 konsumentów indywidualnych, wśród których przeważały osoby poniżej 40. roku życia. Prawie 60% respondentów nie słyszało wcześniej o możliwości wytwarzania żywności za pomocą technologii addytywnej. Opinie konsumentów na temat żywności otrzymanej z wykorzystaniem druku 3D są zróżnicowane, od wyrażających entuzjazm i chęć eksperymentowania z nową technologią, po prezentujące skrajne odrzucenie i odzwierciedlające obawy związane z brakiem bezpieczeństwa oraz niewystarczającą atrakcyjnością sensoryczną. Komunikowanie korzyści z wykorzystania druku 3D do otrzymywania produktów spożywczych powinno wpłynąć pozytywnie na wzrost akceptacji konsumenckiej omawianej technologii.
Abstract
Despite the great potential of 3D printing for food production, it is not very widespread. The aim of the study was to evaluate the knowledge of food 3D printing technology by individual consumers and to recognize its perception. The survey was conducted among 406 individual consumers, most of whom were under 40 years old. Almost 60% of the respondents had not ever heard of the possibility of producing food with the use of additive technology. Consumers’ opinions on food obtained by 3D printing vary from enthusiasm and willingness to experiment with new technology, to extreme rejection and concerns about its insecurity and insufficient sensory attractiveness of printed foods. Promoting the benefits of using 3D printing to obtain food products should positively affect the consumer acceptance of the discussed technology.
Słowa kluczowe
druk 3D
innowacje
konsument
projektowanie żywności
zrównoważone systemy żywnościowe
Keywords
3D printing
innovations
consumer
food design
sustainable food systems
Bibliografia
[1] Attaran S., M. Attaran. 2020. „Food printing: Evolving technologies, challenges, opportunities, and best adoption strategies”. Journal of International Technology and Information Management 29 (1) : 25-55. [2] Bearth A., M. Siegrist. 2016. „Are risk or benefit perceptions more important for public acceptance of innovative food technologies: A meta-analysis”. Trends in Food Science & Technology 49 : 14-23. DOI: 10.1016/j.tifs.2016.01.003. [3] Brunner T.A., M. Delley, Ch. Denkel. 2018. „Consumers’ attitudes and change of attitude toward 3D-printed food”. Food Quality and Preference 68 : 389-396. DOI: 10.1016/j.foodqual.2017.12.010. [4] Caulier S., E. Doets, M. Noort. 2020. „An exploratory consumer study of 3D printed food perception in a real-life military setting”. Food Quality and Preference 86 : 104001. DOI: 10.1016/j.foodqual.2020.104001. [5] Dankar I., A., Haddarah, F.E.L., Omar, F., Sepulcre, M. Pujola. 2018. „3D printing technology: The new era for food customization and elaboration”. Trends in Food Science & Technology 75 : 231-242. DOI: 10.1016/j.tifs.2018.03.018. [6] Gholamipour-Shirazi A., M.A. Kamlow, I.T. Norton, I., T. Mills. 2020. „How to Formulate for Structure and Texture via Medium of Additive Manufacturing-A Review”. Foods 9 : 497. DOI: 10.3390/foods9040497 [7] Jagtap S., F. Bader, G. Garcia-Garcia, H. Trollman, T. Fadiji, K. Salonitis. 2020. „Food logistics 4.0: Opportunities and challenges”. Logistics 5 (1) : 2. DOI: 10.3390/logistics5010002. [8] Jakubczyk E. 2017. „Drukowanie żywności w 3D. Nowe technologie”. Przemysł Spożywczy 71(1) : 2-7. DOI: 10.15199/65.2017.1. [9] Jeżewska-Zychowicz M. 2014. „Uwarunkowania akceptacji konsumenckiej innowacyjnych produktów żywnościowych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 97 : 5-17. DOI: 10.15193/ZNTJ/2014/97/005-017. [10] Kucsma L. 2017. „Foodini-3D food printing”. W E-agriculture in action, 1-11. Bangkok: Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Telecommunication Union. [11] Le-Bail A., B. Ch. Maniglia, P. Le-Bail. 2020. „Recent advances and future perspective in additive manufacturing of foods based on 3D printing”. Current Opinion in Food Science 35 : 54-64 DOI: 10.1016/j.cofs.2020.01.009. [12] Lee, K. H., H.H. Kyeong, K. Misoo. Ch. Meehee. 2021. „3D printed food attributes and their roles within the value-attitude-behavior model: Moderating effects of food neophobia and food technology neophobia”. Journal of Hospitality and Tourism Management 48 : 46-54, DOI: 10.1016/j.jhtm.2021.05.013. [13] Lupton D. 2017. „Download to delicious’: Promissory themes and sociotechnical imaginaries in coverage of 3D printed food in online news sources”. Futures 93 : 44-53. DOI: 10.1016/j.futures.2017.08.001. [14] Ma Y., L. Zhang. 2022. „Formulated food inks for extrusion-based 3D printing of personalized foods: a mini review”. Current Opinion in Food Science 44 : 100803. DOI: 10.1016/j.cofs.2021.12.012 [15] Manstan T., M.B. McSweeney. 2020. „Consumers’ attitudes towards and acceptance of 3D printed foods in comparison with conventional food products”. International Journal of Food Science and Technology 55 (1) : 323–331. DOI: 10.1111/ijfs.14292. [16] Mantihal S., R. Kobun, B.-B. Lee. 2020. „3D food printing of as the new way of preparing food: A review”. International Journal of Gastronomy and Food Science 22 : 100260. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2020.100260. [17] NASA & CSA. 2021. https://www.deepspacefoodchallenge.org (dostęp 10.11.2021). [18] Nazir A., A. Azhar, U. Nazir, Y.-F. Liu, W. Qureshi, J.-E. Chen, E. Alanazi. 2020. „The rise of 3D Printing entangled with smart computer aided design during COVID-19 era”. Journal of Manufacturing Systems 60 : 774-786. DOI: 10.1016/j.jmsy.2020.10.009. [19] Noort M., K. Bommel, S. Renzetti. 2017. „3D-Printed Cereal Foods”. Cereal Foods World 62 : 272–277. DOI: 10.1094/CFW-62-6-0272. [20] Piyush, R. Kumar, R. Kumar. 2020. „3D printing of food materials: A state of art review and future applications”. Materials Today: Proceedings 33, Part 3 : 1463-1467. DOI: 10.1016/j.matpr.2020.02.005. [21] Portanguen S., P. Tournayre, J. Sicard, T. Astruc, P. S. Mirade. 2019. „Toward the design of functional foods and biobased products by 3D printing: A review”. Trends in Food Science & Technology 86 : 188-198. DOI: 10.1016/j.tifs.2019.02.023. [22] Pulatsu E., M. Lin. 2021. „A review on customizing edible food materials into 3D printable inks: Approaches and strategies”. Trends in Food Science & Technology 107 : 68–77. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.11.023. [23] Siegrist M., C. Hartmann. 2020. „Consumer acceptance of novel food technologies”. Nature Food 1 : 343-350. DOI: 10.1038/s43016-020-0094-x. [24] STATISTA. 2021. https://www.statista.com [dostęp 13.01.2022]. [25] Technion. 2021. https://www.technion.ac.il/en/2021/02/the-worlds-first-cultivated-ribeye-steak [dostęp 12.01.2022]. [26] Tomašević I., P. Putnik, F. Valjak, B. Pavlić, B. Šojić, A. Bebek. D. Markovinović, B. Kovačević. 2021. „3D printing as novel tool for fruit-based functional food production”. Current Opinion in Food Science 41 : 138-145. DOI: 10.1016/j.cofs.2021.03.015. [27] Upprinting Food. 2021. https://www.upprintingfood.com [dostęp 10.11.2021]. [28] Voon S.,L, J. An, G. Wong, Y. Zhang, K. Chua. 2019. „3D food printing: A categorised review of inks and their development”. Virtual and Physical Prototyping 14 :1–16. DOI: 10.1080/17452759.2019.1603508. [29] Włodarczyk-Biegun M.K., A. del Campo. 2017. „3D bioprinting of structural proteins”. Biomaterials 134 : 180-201. DOI: 10.1016/j.biomaterials.2017.04.019.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136031
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH